DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Simbolni pomen podob na zlatih kovancih – I. del; avtorica Irena Jarc

V družbi Moro smo se odločili, da strankam ponudimo še nekoliko drugačen pogled na kovance. Izbrali smo zlatnika Divji prašič in Navadni jelen, avstrijske kovnice Münze Ӧsterreich, mase 16,23 g in čistine zlata 986/1000. Abstrakten, simbolen pomen podob na kovancih je opisala gospa Irena Jarc, profesorica pedagogike, prevajalka in pisateljica, med drugim tudi avtorica knjige Duhovna dediščina Katarov, in številnih projektov, ki jih najdete na spletni strani mandala.si.

Preberite tudi: Simbolni pomen podob na zlatih kovancih – II. del

Zlatnik Divji prašič

Čeprav ima divji prašič čokato telo, je zelo fleksibilen. Tako dolgo rije po zemlji, da doseže vse kar želi. V mitologiji starih ljudstev zasledimo, da jih je človek že od nekdaj lovil in jih uporabljal za razne namene. V kolikor jih niso pojedli, so jih darovali bogovom za priklic dežja ali ozdravitev. V sodobnem času se pogosto približajo človeškim naseljem, kjer rijejo po vrtovih in njivah.
Kitajski horoskop opisuje, da so ljudje rojeni v znamenju prašiča samozavestni, prepričani vase in ambiciozni. To znamenje predstavlja napredek, srečne okoliščine, pridobivanje bogastva, obenem pa tudi odgovornost, neustrašnost in neodvisnost. Glede na Feng Shui, še vedno postavljajo figure prašiča na določena mesta v domu, kar prinaša dobre poslovne dogovore in denar.
Divji prašiči so vsejedi. Zelo radi se zadržujejo v bližini voda in močvirij. Na kovancu je odtis samca, z mogočnim vratom in velikim ukrivljenim čekanom. Na desni strani je vidna vejica hrasta z želodi. Hrast so stari Slovani častili kot sveto drevo. Tudi pri drugih ljudstvih v Evropi, je veljal za simbol moči, dolgo večnosti, duhovnega in materialnega bogastva. Iz želoda so kuhali zdravilne napitke. Na spodnjem delu kovanca so trave bilke, po katerih stopa žival. Ta del je tudi bogato okrašen s ornamentom, kar daje sliki pridih ženske miline.
Na drugi strani kovanca, je odtis družine divjega prašiča. Mladiči imajo na hrbtu značilne podolgovate proge. Na desni strani jih iz šopa trave opazuje jazbec. Čokata žival z dolgim, ozkim gobcem nas uči, kako naj čim bolj ustvarjalno in uspešno izkoristimo moč. Pri indijancih velja za totemsko žival mogočnih zdravilcev, še posebno žensk. Njegova moč jim daje žilavost in vztrajnost, potrebno za zdravljenje. Zdravilec ne bo odnehal z zdravljenjem, dokler bolezen ni premagana. V ozadju se razprostira bogato razraščen listnat gozd, ki nudi varno zatočišče. Ob panju raste praprot, ki je nekdaj veljala za močno rastlino zaščite in talisman sreče.

Zlatnik Navadni Jelen

Obredno čaščenje jelena je bilo pri prvotnih ljudstvih običaj, saj jim je predstavljal naravo, ki se neprestano obnavlja in je na nek način neuničljiva. Jelen raste in se zelo okrepi. Njegovo rogovje vsako leto odpade, na istem mestu pa zraste novo, ki je še večje in lepše. V Angliji so v grobovih iz neolitika, odkrili ostanke pokojnikov, shranjene z jelenovimi rogovi na glavi. Nošenje jelenovega zoba okoli vratu, je paleolitskemu lovcu zagotavljalo plodnost in uspešnost pri lovu.
Grško boginjo rojstva, rasti v naravi, živali in lova Artimedo pogosto spremlja jelen. Keltom so bili njegovi rogovi zelo sveti. Kot antene povezujejo zemeljsko z nebeškim, zato so predstavljali večno obnavljanje duhovnega življenja. Ustvarili so Kernunosa, boga-jelena, ki je upodobljen je v liku starega moža z jelenovimi rogovi na glavi. Bogumili so na svojih stečkih kot simbol čistega srca, nesmrtnosti in božanske svetlobe, upodabljali lik jelena z velikimi rogovi.
V Indiji predstavlja zlati jelen Budo. Na Kitajskem je simbol za dolgo večnost, napredek in nesmrtnost. Za Hopi indijance je bil znak prihoda svetlobe, ki je upodobljena s sliko boga Sonca v podobi jelena. Maji so v jelenu videli ciklično obnavljanje življenja.
Na kovancu je upodobljen mogočen jelen, ki v času parjenja kliče družico. Kot »kralj gozda« stoji v močvirnati pokrajini, obraščeni s trsjem, ki simbolizira prožnost in gibkost. V ozadju vidimo mirno valovanje vode, ki simbolizira podzavest. Spodnji del kovanca krasijo številne, krožne vitice, ki dajejo podobi razpoznaven pridih.
Na drugi strani kovanca je upodobljena jelenova družina z mladičem. Močvirje krasi listnat gozd. V ospredju so cvetovi navadne kalužnice s petimi lističi, ki simbolizirajo pentagram in s tem moč duhovne obnove. Na levi strani iz trave opazuje družino vidra. Skrajno desno je na travni bilki žaba, ki je simbol za preobrazbo (razvije se iz paglavca), rodovitnost in napoveduje pozitivne spremembe ter srečo.
Umetniško ustvarjen kovanec z drobnimi motivi, navdušuje vsakega ljubitelja narave.