DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Naložbene palice

V družbi Moro trgujemo z zlatimi palicami kovnic Heraeus, Argor Heraeus, Austrian Mint, Valcambi, PAMP

Moro je uradni zastopnik več kot 800 let stare kovnice zlata Austrian Mint z Dunaja, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Zlate palice so kovane in ulite v kovnici Argor Heraeus SA iz Mendrisia, Lugano, Švica. V letu 2019 smo pridobili tudi uradno zastopstvo za švicarsko kovnico PAMP SA.

Potrebne oznake mednarodno likvidne zlate palice:

  • ime kovnice (Heraeus, Argor Heraeus, Austrian Mint, Valcambi, PAMP)
  • napis Fine gold
  • čistina zlata 999,9
  • masa palice 1, 2, 2.5, 5, 10, 20, 31,1035 g (unča), 50, 100, 250, 500 in 1000 g
  • žig licenčnega laboratorija (žig Melter Assayer je last kovnice Argor Heraeus)
  • serijska številka palice

Palici je lahko priloženo tudi potrdilo o skladnosti, ki ga odobri švicarski centralni urad za kontrolo plemenitih kovin METAS. Kovnica Austrian Mint zaradi dolgoletne tradicije omenjenega potrdila zlatim palicam ne priloži.

Kovnica Argor Heraeus SA je:

  • lastnica licence »trade, melter, assayer«, ki jo je podelil švicarski urad za kontrolo plemenitih kovin METAS, in lastnica zaščitne znamke Melter Assayer,
  • ena od petih kovnic, ki jo je akreditiral LBMA za opravljanje rafinacij palic in določanje najvišjega svetovnega standarda Good Delivery; skrbi za spoštovanje standardov določenih na londonski borzi plemenitih kovin,
  • akreditirana dobaviteljica plemenitih kovin LBMA – London, TOCOM – Tokyo, NYMEX/COMEX – New York, LME – London, DMCC – Dubaj, akreditirana kot testni laboratorij za analize plemenitih kovin in njihovih spojin s strani švicarskega akreditacijskega servisa SAS.

Standard Good Delivery je najvišji standard kakovosti. Pravila določa stanovsko združenje LBMA iz Londona za zlate palice Good Delivery Bars, mase 12,4 kg (400 trojskih unč), ki jih kupujejo kovnice za izdelavo naložbenih palic. LBMA opravlja tudi inšpekcijski nadzor v kovnicah.

Znane kovnice s standardom Good Delivery so Argor-Heraeus SA iz Švice, PAMP iz Švice, Valcambi SA iz Švice, Umicore SA iz Belgije in druge.

Standard Good Delivery zagotavlja mednarodno likvidnost zlatih palic v bankah in pri trgovcih. Argor Heraeus kuje tudi zlate palice za kovnico Austrian Mint z Dunaja, zato imajo palice z oznako omenjene kovnice standard Good Delivery.

Področje plemenitih kovin v Sloveniji ureja Zakon o izdelkih iz plemenitih kovin. Urad RS za meroslovje Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je pooblaščen za izvajanje nadzora dobaviteljev plemenitih kovin.

Publikacija The Industry Catalogue of Gold Bars Worldwide.