Naložbene palice

Zlate naložbene palice kovnic Argor Heraeus in Austrian Mint.

V Sloveniji je družba Moro zastopnik več kot 800 let stare kovnice zlata Austrian Mint z Dunaja. Lastniški kapital dunajske kovnice je razporejen med avstrijsko centralno banko in švicarsko kovnico Argor Heraeus SA iz Mendrisia, Lugano, Švica.

Družba Moro trguje z zlatimi palicami, kovanimi in ulivanimi v kovnici Argor Heraeus.

Zlate palice imajo oznake:

  • ime kovnice (v družbi Moro Argor Heraeus in Austrian Mint)
  • napis Fine gold
  • čistina zlata 999,9
  • masa palice 1, 2, 5, 10, 20, 31,1035 g (unča), 50, 100, 250, 500 in 1000 g
  • žig licenčnega laboratorija (žig Melter Assayer je last kovnice Argor Heraeus)
  • serijska številka palice

Palici je lahko priloženo tudi potrdilo o skladnosti, ki ga je odobril švicarski centralni urad za kontrolo plemenitih kovin METAS. Kovnica Austrian Mint zaradi dolgoletne tradicije omenjenega potrdila zlatim palicam ne priloži.

Kovnica Argor Heraeus SA je:

  • lastnica licence »trade, melter, assayer«, ki jo je podelil švicarski urad za kontrolo plemenitih kovin METAS, in lastnica zaščitne znamke Melter Assayer,
  • ena od petih kovnic, ki jo je akreditiral LBMA za opravljanje rafinacij palic in določanje najvišjega svetovnega standarda Good Delivery. Tako skrbi za spoštovanje standardov določenih na londonski borzi plemenitih kovin,
  • akreditirana dobaviteljica plemenitih kovin LBMA -London, borz TOCOM -Tokyo, NYMEX/COMEX – New York, LME – London, DMCC – Dubaj,
  • akreditirana kot testni laboratorij za analize plemenitih kovin in njihovih spojin s strani švicarskega akreditacijskega servisa SAS.

Standard Good Delivery je najvišji standard kakovosti zlatih palic. Pravila določa stanovsko združenje LBMA iz Londona za zlate palice Good Delivery Bars, mase 12,4 kg (400 trojskih unč), ki jih kupujejo kovnice za izdelavo naložbenih palic. LBMA opravlja tudi inšpekcijski nadzor v kovnicah.

Znane kovnice s standardom Good Delivery so Heraeus iz Nemčije, PAMP iz Švice, Valcambi iz Švice, Umicore iz Belgije, Johnson Matthey iz ZDA in druge.

Standard Good Delivery zagotavlja mednarodno likvidnost zlatih palic v bankah in pri trgovcih. Argor Heraeus kuje tudi zlate palice za kovnico Münze Österreich z Dunaja, zato imajo palice z oznako omenjene kovnice standard Good Delivery.

Področje plemenitih kovin v Sloveniji ureja Zakon o izdelkih iz plemenitih kovin.

Urad RS za meroslovje, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je pooblaščen za izvajanje nadzora dobaviteljev plemenitih kovin.

ZLATE NALOŽBENE PALICE KOVNICE Argor Heraeus SA

LBMA

x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.