DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Priložnostni kovanci Slovenije

ZLATI PRILOŽNOSTNI KOVANCI REPUBLIKE SLOVENIJE

Republika Slovenija je po osamosvojitvi leta 1991 izdala vrsto zlatnikov, ki so posvečeni različnim dogodkom sedanjosti in obletnicam, pomembnim za našo zgodovino. Vsi kovanci so priložnostni, delijo se na spominske in zbirateljske. Spominski in zbirateljski kovanci se izdajajo ob dogodkih, ki so v koledarskem letu splošnega pomena za Slovenijo oziroma imajo širši mednarodni pomen (ZPK -1, Ur. l. RS 53/07). Po direktivi EU so naložbeni zlatniki, povpraševanje pa je pokazalo, da posebno tisti z nizko naklado precej presegajo borzno ceno zlata in jih uvrščamo med zlatnike z numizmatično vrednostjo.

Kovanci sodijo v sodobno numizmatiko, zanimanje zanje pa med zbiralci in poznavalci narašča, saj predstavljajo vrsto kulturnih, izobraževalnih, političnih, športnih, tehniških, znanstvenih, zgodovinskih in drugih dogajanj, pomembnih za naš narod.

Enotni podatki priložnostnih zlatnikov: čistina 900/1000 Au, masa kovanca 7 g, masa zlata 6,3 g, premer 24 mm.
* Tolarski zlatniki so po obodu nazobčani, evrski (zbirateljski) pa so valovito nazobčani.

Od leta 1991 do 2006 so bili kovani zlatniki s tolarsko nominalo, po letu 2008 pa Republika Slovenija po evropski zakonodaji izdaja tudi zlatnike z nominalno vrednostjo 100 evrov.
* V letu 2007 (ob uvedbi nove valute) po evropskih predpisih, razen tečajnih, ni bilo dovoljeno izdajati drugih kovancev.

Priložnostni kovanci se delijo na spominske in zbirateljske. Vsi zlatniki so ali pa so bili uradno plačilno sredstvo na območju Republike Slovenije po njihovi nominalni vrednosti. Prodajna cena zlatnikov je bila že v izhodišču, zaradi višje vrednosti zlata, posebne obdelave in luksuznega pakiranja, višja od nominalne vrednosti.
* Prodajna cena je določena s 5. členom Zakona o PK.

Tolarski zlatniki so bili kovani v Zlatarni Celje in slovaški državni kovnici Mincovňa Kremnica, evrske zlatnike pa kujejo različne evropske kovnice; Royal Dutch Mint, Mint of Finland, IPZS, Mincovňa Kremnica.