DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Nik Anikis Skušek

Vljudno vabljeni, da si v našem poslovnem prostoru ogledate sliko mladega perspektivnega slikarja Nika Anikisa Skuška. Slika je naprodaj, prav tako druga dela umetnika, ki je dosegljiv na spodnjih naslovih. Umetnik je hkrati odličen portretist.

www.anikis.com

Instagram: Nik.Anikis

Facebook: NikAnikisArt

Razstavljena slika z naslovom Ponovno prebujenje

Stoletja smo se ljudje prebujali iz ali padali v kaos. Zgodovina nam šepeta o kolesu, ki se je konstantno obračalo iz zmagoslavnega vrhunca k pogubnemu razpadu. Skozi zgodovino smo kakor Sizif potiskali skalo na vrh gore, tako da se je tik pred vrhom skotalila nazaj v dolino. Vendar duša človeštva se je razvijala in se jačala. Vsako obdobje je prinašalo nova razodetja in razvoj je vse hitreje napredoval. Smo v obdobju, kjer se masovno prebujamo v zavestno življenje v harmoniji z Zemljo.
Slika Ponovno Prebujenje predstavlja ravno to obdobje. Moška in ženska figura lebdita v zraku. On veličastno in trdno drži prostor Ljubezni v katerem Ona plava, pleše in se izraža. Njen izraz je mil, ljubeč z eleganco izraženo skozi vsak del njenega telesa. Predstavljata moško-ženski odnos, ter prav tako moško in žensko plat v nas samih. Harmonija razumevanja in čutenje vlog med figurama je ključno. Kajti ona ne more biti on, s tem bi kršila svojo dominantno naravo, ki pa prinese ne-harmonijo. Iz prsnega koša mu žari svetloba, ki osvetljuje njo in celotno skupino na tleh. Lebdečo lepotico obliva z ljubeznijo, ter skupino obliva s svetlobo kakor spomladansko sonce, ki prebuja naravo, po mrzli zimi. Prebuja jih, kajti ta je njihova pot. V njegovih očeh, usmerjene v njen solarni pleksus, se odbija odsev njene svetlobe. Ona je njegova inspiracija, on njen varni prostor.

Slika je sestavljena iz dveh delov. Figuri, ki zmagoslavno lebdita nad kaosom v harmoniji in ljubezni ter spodnja skupina, ki kakor semena ležijo na zemlji, se počasi prebujajo, nekatera že klijejo, druga še spijo, tretja se upirajo spremembi in svetlobi.

Celotni scenarij se dogaja v gozdu z mogočnimi drevesi, ki so varuhi, brez katerih naša zemlja ne bi bila habitat za vso magijo življenja, ki se je v tisočerih različnih načinih izrazilo, da človeku zastane dih od lepote. Na tleh je mehak mah, ki ljubeče podpira figure, ki ležijo na tleh. Celotni spodnji del zaobjame potoček, ki predstavlja nujnost ljubečega očiščenja, prečiščenja nizkih frekvenc, slabih navad, grdih odnosov, sovražnih dejanj, obsojanj in egoizma.

Nočni prizor predstavlja kontrast dviga v svetlobo iz teme, tudi zvezde se ne vidi po dnevi. Svetloba izhaja iz nas in ne od zunaj. Odprto nebo predstavlja dvig, medplanetarno in interstelarno raziskovanje.
Za lebdečim moškim se nahaja portal višjih frekvenc. Predstavlja odprta vrata v znanja in dimenzije, ki se mnogim zdijo le pravljice. Simboli podobni srcu s krili so mogočni generatorji veličastne ljubezni, ki nikoli ne usahne. Znotraj portala je pas s pisavo, za katero še sedaj nismo sigurni iz katere civilizacije je. V srednjem delu je predel s šestimi prevodniki in ojačevalci. Planeti oz. krogle s simboli so elektrificirane z visoko energijo. Univerzum nas podpira.

Slika je slavospev dvigu in prebujenju človeške rase. Smo pomembni del zemlje in ključni faktor razcvetu ali propadu.

 

Avtor Nik Anikis Skušek

Nik Anikis Skušek, magister slikarstva, je s komaj petimi leti začutil željo po izražanju svojega notranjega sveta skozi slikarske vizualizacije. Slednja ga je vodila na umetniško gimnazijo in dalje na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer se je navdušil nad klasičnimi metodami risanja in slikanja. Po študijski izmenjavi v Bologni in končani Angel Academy of Art v Firencah se je odločil, da svoje znanje poglobi pri največjih mojstrih današnjega slikarstva. Tako je odšel v uk k vrhunskim slikarjem v Italijo, Španijo, na Nizozemsko, Češko, v Francijo in Anglijo, kjer je osvojil spretnosti slikarskih tehnik, s katerimi danes ustvarja tehnično dovršena slikarska dela. Kakovost njegove slikarske poetike potrjujejo tudi številna mednarodna priznanja in nagrade ter samostojne razstave doma in po svetu.

Umetnik v delih izraža svoja razmišljanja, težnje in odkritja, ki se nanašajo na univerzum, na lepoto in neusahljive zmožnosti človeškega bitja, ki pa jih je treba najti, privleči de profundis in jih nadgraditi. Kot so njegova dela klasična v motiviki, slikarski tehniki (mojstri renesanse so ustvarjali z oljnimi barvami) in tudi v subtilnem izrazu lepote človeškega telesa, je tudi samo dojemanje sveta in odnosa človeka do njega, iskanje resnice, klasično. Avtor dojema telo kot magično, kot instrument izpovedi. Čarobno je dejstvo, da je telo, četudi umrljivo, hram tega, kar je očem nevidno, skozenj se izraža to, kar smo tu in sedaj.

Njegova ustvarjalnost je polna simbolov; ti so prisotni na portretih, v upodabljanju božanstev, kozmičnih prostorov in seveda tihožitjih. Večina jih simbolizira modrost, radosti življenja, ljubezni, obilja, nesmrtnosti …; vse, k čemur naj bi človek težil. Marsikaj od tega je razvidno že v samih naslovih njegovih del, toda težnja k človekovemu odmiku od zemeljskega sveta proti univerzumu – iz realnosti v fantazijski (mistični) svet, je upodobljena v številnih delih (The divine creator, Reawakening …). Posameznik se poveže z božanskim, z ljubeznijo, s tisto višjo silo, ki bdi nad nami in kreira naše življenje. Navsezadnje smo izjemna spiritualna bitja, ki nismo tu zato, da opravljamo vsakdanja zemeljska opravila in obrede. V vsakem od nas je božji delec (Higgsov bozon), ki bi ga morali poiskati in verjeti vanj. Človek je individualno zrcalo makrokozmosa in bi moral težiti k temu, da ugotovi, kdo je, kaj je njegova bit …, se nadgrajevati, biti boljši, prebuditi in dvigniti, kar je božanskega v njem …

» Ljudje imamo skrito v sebi svetlobo in temo ter zakone in resnice univerzuma,« razmišlja avtor. Gre za temo in svetlobo znotraj osebe, v odnosu do narave ali sočloveka, za odnos in igro vlog med moškim in žensko. Samo vzdušje enega ali drugega stanja je poudarjeno tudi z različno barvno paleto. Ko v odnosu (katerem koli) ni harmonije, so uporabljene temnejše, hladnejše, zemeljske barve, ko pa so poudarjeni usklajenost energij, harmonija, dvig od zemeljskega, so na platnu toplejše, mavrične barve; figure so obsijane z (božjo) lučjo in svetlobo, odprta je srčna čakra (The divine creator, Reawakening ...), in se dvigajo v nebo, okrašeno z nešteto zvezdami.

Nik Anikis Skušek je zelo deloven, zvedav in tehnično dovršen umetnik, ki se zaveda svojega poslanstva, s katerim želi izraziti globlje resnice človeškega bitja in univerzuma. Zaveda se, da je umetnost (vseh oblik) hrana za človeško dušo. Umetnost je tista, ki nas bogati in nam odkriva drugačne svetove (Unfulfilled dreams)…, z njo si širimo obzorja, se poglabljamo vase in težimo k univerzalni modrosti, katere varuhi so fantastično prikazani zmaji (Guardian dragons), ki s svojim rentgenskim vidom in močno intuicijo vidijo skozi vsakega posameznika in se glede na njegovo čistost (čisto dušo in srce) odločijo, ali smo je vredni.

 

Ana Papež Križaj, dipl. um. zgod.

Kustosinja Obalne galerije Piran