DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Ostale plemenite kovine

Te plemenite kovine niso namenjene naložbam, temveč jih omenjamo kot zanimivost. Ruda platine recimo vsebuje vedno še eno od plemenitih kovin, in sicer paladij, rodij, rutenij, iridij ali osmij.

Rodij
Rutenij
Iridij
Osmij
Kemični element
Rh
Ru
Ir
Os
Specifična masa (g/cm3)
12,41
12,3
22,42
22,57
Tališče °C
1.966
2.400
2.454
2.700
Vrelišče °C
3.900
4.200
4.500
4.600

Rh
Rodij
je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Rh in atomsko število 45. Ta redka srebrnkasto belo trdna prehodna kovina je član skupine platine, najdemo ga v rudah platine. Uporablja se v zlitinah s platino kot katalizator.

Ru
Rutenij
je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Ru in atomsko število 44. To redko prehodno kovino iz skupine platine najdemo v rudah platine in jo uporabljamo kot katalizator v nekaterih zlitinah platine.

Ir
Iridij
je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Ir in atomsko število 77. Iridij je težka, trdna, lomljiva, srebrnkasto-bela prehodna kovina iz skupine platine. Uporablja se v zelo močnih zlitinah, ki lahko prenesejo visoke temperature, in nastopa v naravnih zlitinah s platino ali osmijem. Iridij je med znanimi elementi pomemben kot proti koroziji najbolj odporen, ter zaradi povezave z izumrtjem dinozavrov. Uporablja se v visokotemperaturnih napravah, električnih stikih, in kot utrjevalec za platino.

Os
Osmij
je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Os in atomsko število 76. Osmij je težka, drobljiva, modrosiva ali modrikasto črna prehodna kovina iz skupine platine. Med vsemi naravnimi kemijskimi elementi ima največjo gostoto. Uporabljajo ga v nekaterih zlitinah s platino in iridijem. Naravni osmij nastopa kot zlitina v rudi platine; njegov tetroksid so uporabljali za barvanje tkiv in v tehnologiji prstnih odtisov. Osmijeve zlitine uporabljajo za izdelavo konic nalivnih peres, električnih kontaktov in drugih uporabah, kjer je potrebna obstojnost in trdnost.