DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Naložbeni kovanci

Zlati naložbeni kovanci

Zlati kovanci kralja Kresusa, izdani v času njegovega vladanja med leti 560 in 547 pred našim štetjem, so bili prvi zlati kovanci. Od takrat naprej se zlati kovanci uporabljajo kot zakonito plačilno sredstvo.

Danes so zlati naložbeni kovanci za zasebne vlagatelje privlačen, enostaven in varen način naložbe. Kujejo se na osnovi ponudbe in povpraševanja ter nimajo numizmatične vrednosti. Zlate naložbene kovance lahko prodate skoraj kjerkoli, v bankah po svetu in pri uradnih prodajalcih.

Na trgu so najbolj prepoznavni zlati BULLION kovanci. Beseda BULLION pomeni čisto zlato v obliki kovancev ali palic, s katerim se trguje na svetovni borzi po trenutni vrednosti kovine. Čistina zlata (vsebnost čistega zlata) je nad 900 tisočink (od 900 do 999,99). Družba Moro trguje izključno s kovanci, ki so po Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1-UPB3) oproščeni plačila davka.

Zakon navaja:

118. člen

(1) Po tej ureditvi izraz »investicijsko zlato« pomeni:

a) zlato v obliki palic ali ploščic z maso, ki jo sprejemajo trgi plemenitih kovin, čistine, ki je enaka ali večja od 995 tisočink, predstavljeno z vrednostnimi papirji ali ne, razen majhnih palic ali ploščic z maso manj kot 1 g;

b) zlate kovance:

– s čistino, enako ali večjo od 900 tisočink,

– skovane po letu 1800,

– ki so ali so bili zakonito plačilno sredstvo v državi porekla in

– ki se običajno prodajo po ceni, ki ne presega za več kot 80% vrednosti zlata na odprtem trgu, vsebovanega v kovancih.

(2) Po tej ureditvi se šteje, da se taki kovanci ne prodajajo v zbirateljske namene.

Naložbeni zlati kovanci DUNAJSKI FILHARMONIKI, KANADSKI JAVORJEV LIST, BRITANIJA VELIKE BRITANIJE, AMERIŠKI BIZON, ZLATI LUNIN KOLEDAR in AVSTRALSKI KENGURU imajo maso unče in čistino 999,9 tisočink. ENKRATNI in ŠTIRIKRATNI DUKATI so zlati naložbeni kovanci s tradicijo in imajo čistino 986 tisočink, njihova masa pa je izražena v gramih. Kovanci kot so AMERIŠKI OREL – ZDA in JUŽNOAFRIŠKI KRUGERAND – JAR imajo maso večjo od unče, ker jim je zaradi večje obstojnosti dodan baker ali srebro. Ti kovanci imajo čistino 917 tisočink, kar predstavlja 22 karatov.

Naložbeni zlati kovanci se izdelujejo na osnovi ponudbe in povpraševanja. 

Pomembno je, da so vsi naložbeni kovanci nominirani, vendar je nominalna vrednost na kovancih le simbolična oznaka in ne izraža njihove dejanske vrednosti. Ker so naložbeni kovanci uradno plačilno sredstvo v državah, kjer so bili izdani, državni organ določi njihovo nominalno vrednost, ki zgodovinsko gledano ne sovpada z realno vrednostjo kovanca. Po tej oznaki se kovanci ločijo od zlatih medalj. Izjema je JUŽNOAFRIŠKI KRUGERAND, ki nima označene nominalne vrednosti. Ena izmed priporočljivih naložb je nakup kompleta desetih kovancev v skupni masi 10 trojskih unč, shranjenih v originalno plastično tubo.

DUNAJSKI FILHARMONIKI – najbolj priljubljeni evropski naložbeni zlati kovanci

V Evropi je največje povpraševanje po zlatih Dunajskih filharmonikih. Po prodaji so bili vodilni v svetu v letih 1992, 1995, 1996 in 2000. Kovanec je izdelan iz čistega zlata, čistine 999,9 tisočink in poimenovan po orkestru Dunajske filharmonije. Na kovancu so na prvi strani upodobljene orgle iz zlate dvorane Dunajskega glasbenega društva, na hrbtni pa izbrani instrumenti orkestra Dunajske filharmonije (harfa, fagot, dunajski rog, violine in violončelo). To je najpogostejši zlati kovanec z nominalno vrednostjo izraženo v evrih, zato se imenuje tudi evropski zlati kovanec. V obtoku je od leta 1989. Dunajski filharmoniki so izdelek več kot 800 let stare kovnice Münze Österreich z Dunaja. Priporočamo jih za naložbo.
Leta 2009, ob 20-letnici izdajanja kovancev dunajske kovnice, so nakovali 6.027 zlatnikov Dunajski filharmoniki mase 20 trojskih unč (622,2068 g) iz čistega zlata.

DUKATI – zlati kovanci s tradicijo

Prvič v zgodovini zasledimo trgovanje z dukati v srednjem veku v Benetkah. Od začetka 16. stoletja do leta 1915 jih je v različnih velikostih izdelovala najstarejša kovnica na svetu Austrian Mint z Dunaja. Do leta 1858 so bili dukati zakonito plačilno sredstvo, a že leto prej je cesar Franc Jožef I. odobril njihovo nadaljno izdelavo in trgovanje. To so enkratni in štirikratni dukati čistine 986 tisočink. Prva svetovna vojna je povzročila finančno preobremenjenost monarhije, zato so v letu 1915 prenehali z izdelavo. Vsi novejši ponatisi enkratnih in štirikratnih dukatov imajo prvotni motiv iz leta 1872, in vtisnjeno zadnjo leto izdelave 1915. Na področjih, kjer je vladala Avstro-Ogrska monarhija, še danes od vseh zlatih kovancev zasledimo največ dukatov, ki jih v žargonu imenujemo tudi cekini.

AVSTRALSKI KENGURU

Avstralska državna kovnica The Perth Mint je prve zlate naložbene kovance Avstralski Nugget kovala od leta 1986 do 1988. Kovanci so čistine 999,9/1000 Au. Nominala je izražena v avstralskih dolarjih. Na sprednji strani kovanca je podoba angleške kraljice Elizabete II. Na hrbtni strani kovancev je upodobljen kenguru, katerega motiv se od leta 1989 spreminja. Leta 1991 je kovnica začela kovati kovance večjih mas: 62,2324 g (2 unči), 311,162 g (10 unč) in 1000 g. Leta 2011 je avstralska kovnica skovala najtežji znani zlatnik na svetu – v masi ene tone.

LUNIN KOLEDAR 

Serija kovancev Lunin koledar (Australian Gold Lunar) predstavlja kitajska zodiakalna znamenja. 12-letna serija se začne z znamenjem podgane. Sledijo leto bivola, tigra, zajca, zmaja, kače, konja, koze, opice, petelina, psa in prašiča. Kovance čistine 999,9/1000 kuje avstralska kovnica The Perth Mint od leta 1996 dalje. Na sprednji strani kovanca je portret kraljice Elizabete II., na hrbtni pa se vsako leto pojavi ustrezna podoba živali iz kitajskega luninega koledarja. Nominala je izražena v avstralskih dolarjih. Poleg bullion vrednosti imajo nekateri kovanci že zbirateljsko vrednost, saj jih kujejo v omejeni nakladi. Poleg standardnih so na voljo tudi zlatniki večjih mas: 2 unči, 10 unč in 1000g. Kovanci so v Sloveniji izredno prilubljeni.

JUŽNOAFRIŠKI KRUGERAND

Kovanec je v obtoku od leta 1967. Zgodovinsko gledano je KRUGERAND eden najbolj prodajanih zlatih naložbenih kovancev. Kovanec vsebuje unčo čistega zlata, zaradi obstojnosti pa mu je dodan še baker. Na kovancu je upodobljen Paul Kruger, predsednik Južnoafriške republike med leti 1883 in 1902. Na drugi strani kovanca je podoba divje koze, južnoafriške živali. KRUGERAND ni plačilno sredstvo, temveč je dejansko unča zlata v obliki kovanca, čistine 22 karatov.

KITAJSKI PANDA

Kovance izdaja kitajska banka People‘s Bank of China od leta 1982. Leta 1987 je ustanovila družbo China Gold Coin Incorporation, prek katere država še danes izdaja vse kovance. Na sprednji strani kovanca čistine 999/1000 Au je upodobljen Nebeški tempelj in letnica kovanja. Nominala in podoba pande sta na hrbtni strani kovanca. Površine so polirane in matirane. Vsako leto se podoba pand menja, zato je kovanec med zbiratelji izredno priljubljen. Kitajska vsako leto izda tudi zlatnike večjih mas v nizkih nakladah, zanimive za naložbenike in zbiratelje.

KANADSKI JAVORJEV LIST

Zlatnik je v Kanadi znan kot simbol svobode, neodvisnosti in stabilnosti. Na sprednji strani je upodobljena kraljica Elizabeta II., na hrbtni pa kanadski državni simbol javorjev list. Kovance mase trojske unče kujejo v kovnici Royal Canadian Mint od leta 1979.
Od leta 1982 imajo vsi kovanci najvišjo čistino zlata 999,9/1000. Zlatnik mase trojske unče je med najbolj prodajanimi naložbenimi kovanci na svetu. Leta 2007 je kovnica predstavila naložbeni kovanec Kanadski javorjev list mase trojske unče z najvišjo čistino zlata med kovanci bullion 999,99/1000. Nominala 200 kanadskih dolarjev je najvišja med vsemi izdanimi unčnimi kovanci. Izdelali so tudi pet zlatih kovancev mase 100 kg s čistino zlata 999,99/1000 in nominalo 1 milijon kanadskih dolarjev ter se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

33,930 g, Zlati Ameriški orelAMERIŠKI OREL ZDRUŽENIH DRŽAV AMERIKE

Kovanec kuje ameriška državna kovnica The United States Mint od leta 1986. Zlatnik vsebuje 916,7/1000 Au, 30/1000 Ag in 53,3/1000 Cu. Na sprednji strani kovanca je upodobljena boginja svobode Liberty, na hrbtni pa orel, simbol nacionalne svobode. Nominala je izražena v ameriških dolarjih. Ameriški orel kujejo na podlagi ponudbe in povpraševanja. Na vsakem kovancu je poleg države izdajateljice in mase zlata izpisano »In God We Trust«.

31,132 g, Zlati Ameriški bizon AMERIŠKI BIZON

Združene države Amerike so leta 2006 izdale zlatnik, imenovan Ameriški Buffalo. Njegova posebnost je v tem, da je prvi zlati naložbeni kovanec bullion v zgodovini ZDA, izdelan iz čistega zlata 999,9/1000, v kovnici The United States Mint. Na sprednji strani kovanca je upodobljen profil Indijanca, na hrbtni pa ameriški bizon in napis »In God We Trust«. Podoba kovanca je povzeta po tečajnem kovancu za 5 centov, izdelanem iz bakra in niklja, imenovanemu Indian Head ali Buffalo Nickel, ki so ga ZDA izdajale od leta 1913 do 1938. Avtor kovanca je kipar James Earle Fraser, učenec slavnega kiparja Augustusa Saint-Gaudensa, ki je avtor idejne zasnove popularnega zlatega kovanca Double Eagle.

BRITANIJA VELIKE BRITANIJE

Britanska kraljevska kovnica The Royal British Mint, ustanovljena v 7. stoletju, je ena najstarejših svetovnih kovnic. V Llantrisantu, Južni Wales, že od leta 1968 kujejo denar za več kot 60 držav. Zlati kovanci imajo vsebnost zlata izraženo v trojskih unčah, v zlitini 916,67/1000 Au in 83,33/1000 Ag, od leta 2013 dalje pa so izdelani iz čistega zlata 999,9/1000. Nominala je britanski funt. Kujejo jih od leta 1987. Boginjo britanskega imperija Britanijo na kovancu vsako leto upodobijo drugače. Na sprednji strani, je kot pri večini kovancev iz držav Commonwealth, podoba kraljice Elizabete II.

Naložbeni kovanci iz srebra, platine, paladija

Srebrni naložbeni kovanci so izdelani na osnovi visokih proizvodnih in oblikovnih standardov. Njihova vrednost se prav tako kot vrednost zlatih naložbenih kovancev določa na osnovi dnevne borzne cene. Izdelani so iz čistega srebra, čistine 999/1000, brez primesi ali dodatkov drugih kovin. Za srebrne kovance je pomembno, da so shranjeni vsak v svoji embalaži, kar srebru preprečuje oksidacijo.

Izdaje svetovnih srebrnih naložbenih BULLION kovancev po letih:

 • leto 1905: srebrni MEHIŠKI LIBERTAD,
 • leto 1986: srebrni AMERIŠKI OREL ZDA,
 • leto 1988: srebrni KANADSKI JAVORJEV LIST,
 • leto 1989: KITAJSKI SREBRNI PANDA,
 • leto 1990: srebrna AVSTRALSKA KOOKABURRA,
 • leto 1997: srebrna BRITANIJA VELIKE BRITANIJE,
 • leto 1999: serija srebrnih kovancev Avstralije LUNIN KOLEDAR,
 • leto 2007: srebrna AVSTRALSKA KOALA
 • leto 2008: srebrni DUNAJSKI FILHARMONIK.

Kovanci, mase unče, omogočajo naložbenikom kupovanje srebra v manjših količinah.

Naložbeni kovanci iz paladija so BULLION kovanci, katerih cena se dnevno uravnava na osnovi borzne cene. Primer naložbenega paladijevega kovanca je unčni paladijev Kanadski javorjev list.

Prve naložbene kovance iz platine je večina držav izdala po letu 1983. Naložbeni BULLION kovanci izdelani iz čiste platine so:

 • DUNAJSKI FILHARMONIKI,
 • AVSTRALSKI KENGURU,
 • AVSTRALSKI KLJUNAŠ,
 • LUNIN KOLEDAR,
 • AVSTRALSKI KOALA,
 • KANADSKI JAVORJEV LIST.

Prve kovance iz platine zasledimo v Rusiji leta 1828, in sicer za 3 rublje. Leta 1829 je sledil kovanec za 5 rubljev in leto kasneje kovanec za 12 rubljev. Vse izdaje zasledimo do leta 1845. Med leti 1860 in 1881 se je platina uporabljala v Španiji za ponarejanje zlatnikov. Težji in takrat nevredni platini so dodajali lažji baker, kovance prevlekli z zlatom in se tako približali pravi teži zlatih kovancev. Izdelani so bili na osnovi naročila Severne Amerike, ki jih je potem plasirala na južnoameriško tržišče. Danes so ti ponaredki vrednejši od originalnih zlatih kovancev.

Nakup fizičnega srebra, platine in paladija je v Sloveniji obdavčen z davkom na dodano vrednost.