DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

0,5 G, ZLATI UNA IN LEV 2023, 120,00 € Zgodba o Uni in levu izhaja iz srednjeveškega epa Edmunda Spenserja The Faerie Queene, ki je ena najdaljših pesmi v britanski literarni zgodovini.

Mersad Berber (1940 – 2012)

Mojster liričnih podob, bosanski akademski slikar Mersad Berber, je avtor več kot 100 samostojnih razstav in mnogih skupinskih v Evropi, Aziji in Ameriki. Njegova dela so od leta 1984 vključena v zbirko galerije Tate v Londonu. Prejel je več kot 50 nagrad, tudi v Sao Paulu, Tokiu, Aleksandriji in New Delhiju. Lastnica družbe Moro, Irena Moro, je z umetnikom sodelovala vrsto let, njegova dela pa je razstavila v svoji galeriji na Bledu in leta 2004 na odmevni razstavi v Zurichu.

Umetnikova dela so na ogled in v prodaji v poslovnih prostorih družbe Moro v Ljubljani.

Mersad Berber je bil rojen leta 1940 v Bosanskem Petrovcu. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1978 je postal profesor na Akademiji za likovno umetnost v Sarajevu. V svojem ustvarjalnem življenju je bil mednarodno poznan kot eden vodilnih grafičnih in slikarskih mojstrov. Vedno znova se je vračal k Bosni, njeni starodavni motivi se nikoli niso umaknili iz njegovih del.  Prepoznavne so njegove podobe konj in deklet s cvetličnimi venci na zlatem ozadju. Berber je bil veliki mojster mešanja različnih stilov in tradicij.

Ukvarjal se je s slikarstvom, grafiko, ilustracijo in tapiserijo ter izdelal monumentalno tapiserijo za veliko dvorano Cankarjevega doma. Ukvarjal se je tudi s scenografijo in kostumografijo, katera je zaživela po gledališčih v Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu in Washingtonu. Ilustriral je številne knjige, za katere je bil večkrat nagrajen, oblikoval je tudi scenografije in v opus dodal risani film. Njegovo delo predstavlja nekaj obsežnih monografij, izdanih v letih 1980, 1985 in 1997.

Umetnikova dela danes krasijo marsikatero zasebno zbirko.

Beli konj Dva-Zenska-Obraza-Angel-2

Beli konj – olje na platnu, napeta na lesen okvir s poslikavo, velikost brez okvirja 60 x 45 cm, velikost z okvirjem 82 x 67 cm; dodaten podpis avtorja zadaj na platnu

Alegorija z angelom – grafika,
giclee tehnika, okvir,
velikost brez okvirja
78 x 59 cm, velikost z okvirjem
97 x 78 cm

Zenska-Rokopis-1 Dekliski-Obraz-Nosi-2
Flora – grafika, okvir, velikost brez okvirja 58 x 51 cm, velikost z okvirjem 68 x 74 cm
Spomin na Diega Velazqueza –
olje na platnu, napeta na
lesen okvir s poslikavo,
velikost brez okvirja
49 x 39 cm, velikost z okvirjem
68 x 59 cm