DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

31,11 g srebrnik KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA. Hans Christian Andersen je avtor priljubljene pravljice Kraljična na zrnu graha, ki je upodobljena tudi na čudovitem srebrniku. Odpelje vas na grad, v katerem živi osamljeni princ, ki si od vsega na svetu najbolj želi le prave kraljične. Pa je bila res kraljična? Lepo darilo.

Platina

Kemijski simbol: Pt
Gostota: 21,45 g/cm3
Tališče: 1774° C
Vrelišče: 3827° C

Beseda platina izhaja iz španskega izraza platina del Pinto, in pomeni malo srebro. Platina je eden najredkejših elementov v zemeljski skorji in je plemenita kovina obstojna pri visokih temperaturah in odporna proti koroziji.

Prvi primer platine izhaja iz Južne Amerike, ko so v času pred Kolumbom, odkrili majhen kip narejen iz te kovine. V Evropi je prvič omenjena leta 1557, ko so v Južni Ameriki konkvistadorji odkrili večje količine platine – odtod tudi izvira ime. Odkril jo je šele astronom Antonio de Ulloa leta 1735 v Južni Ameriki, na geografski ekspediciji v Peruju. Leta 1801 je angleški zdravnik William Hyde Wollaston ločil prvi čisti primerek platine, njegove metode pa še danes predstavljajo temelj tehnik pridobivanja platine.

10 11
Platina se uporablja za izdelavo katalizatorjev, laboratorijske opreme, nakita, v elektrotehniki in zobni tehniki ter vse več tudi za naložbe.

Oblike platine za naložbe so:

  • palice mase unče (31,1035 g), 50 g, 100 g, 250 g in 500 g, čistine 999,5/1000,
  • kovanci mase unče (31,1035 g), kot so One Noble (Isle of Man), Avstralski koala, Kanadski javorjev list.

Ponudba platine

Leta 1906 platino odkrijejo v Južni Afriki v kompleksu Bushveld, ki še danes velja za največjo primarno rezervo. Naslednji dve večji nahajališči sta blizu Norilska v Rusiji in Sudbury Basin v Kanadi. V letu 2009 je bilo 80% vse platine izkopane v Južni Afriki, sledila je Rusija z 11%.

Izkop platine je v Rusiji še vedno državno nadzorovan preko podjetja Norilsk Nickel, naložbe kapitala v to podjetje pa žal niso možne. Najbolj znani delniški družbi za izkop platine sta Anglo Platinum in Impala Platinum, obe iz Južnoafriške republike.

Povpraševanje po platini

Že 10 let povpraševanje po platini presega ponudbo in vztrajno narašča. V letu 2006 se je trend obrnil in prvič po desetih letih je ponudba presegla povpraševanje za 0,01 mio unč. Vendar se je celotno povpraševanje po platini povečalo za 11 odstotkov v primerjavi z letom 2005. Največ platine se uporabi v avtomobilski industriji za proizvodnjo katalizatorjev, kar 61 odstotkov letnega izkopa. Zaradi visoke cene platino pri izdelavi katalizatorjev vse bolj nadomešča paladij.

Avtomobilski trg predstavlja večino povpraševanja po platini. Nadaljujoči porast dizelskih motorjev v tržnem deležu, je potisnil porabo platine za katalizatorje na sam vrh. V Evropi je več kot polovica vseh novih lahkih tovornih vozil z dizelskimi motorji in vsebujejo platino. Zaradi visoke cene je delež platine v naložbah izredno nizek.

Za nakup platine se po Zakonu o davku na dodano vrednost v Sloveniji obračuna DDV.

 

Rast cene platine v % od januarja 2000 (izhodišče = 100 %) naprej.

* Prikaz si lahko prilagodite s pomočjo drsnikov v zgornjem delu grafa