DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – junij 2024

Vir: The Aden Forecast

V trenutnem obdobju stagflacije, ki je kombinacija visoke inflacije in nizke gospodarske rasti, se ameriška centralna banka Fed sooča z izzivom, kako voditi monetarno politiko, da bi se izognila recesiji. V kolikor zniža obrestne mere z namenom povečanja gospodarske rasti lahko pride do dodatne rasti inflacije. Če pa v nasprotnem primeru zviša obrestne mere z namenom znižanja stopnje inflacije, lahko ta ukrep dodatno upočasni gospodarsko rast ali vodi v recesijo. Kakšen bo naslednji ukrep Fed še ni povsem znano. V vsakem primeru bo relativno visoka inflacija vztrajala še dolgo časa, ta pa ugodno vpliva na vrednost plemenitih kovin. Zato avtorici finančnega poročila The Aden Forecast priporočata večji del portfelja naložb v plemenite kovine. 

Leto 2024 je bilo do sedaj obetavno tako za ceno srebra, kot tudi zlata. Od 2. januarja do 28. junija je dolarska cena zlata zrasla za 12,2 odstotka, cena srebra pa za 22,6 odstotkov. Vzroke za rast cene zlata in srebra v tem letu gre pripisati predvsem negotovim globalnim geopolitičnim in gospodarskim razmeram, pa tudi velikem povpraševanju po obeh plemenitih kovinah. Na strani uradnega sektorja je vodilna v povpraševanju po zlatu Kitajska, ki monetarno zlato kupuje mesec za mesecem ne glede na njegovo ceno. Zlato v mednarodnih rezervah centralnih bank pomembno prispeva k obvladovanju tečajnih nihanj in povečevanju stabilnosti rezerv. Povpraševanje po zlatu in srebru s strani posameznih manjših naložbenikov po vsem svetu raste na račun rasti povpraševanja po investicijah, ki veljajo za varno zatočišče. 

20. maja letos je cena zlata dosegla novo rekordno vrednost, 2.444,35 dolarjev za trojsko unčo (LBMA fiksing). V samo treh mesecih (od marca do maja 2024) je cena zlata zrasla za dobrih 21 odstotkov, cena srebra pa v istem obdobju za kar 46 odstotkov. V zadnjem mesecu je cena zlata nekoliko korigirala in se trenutno giblje okrog 2.320 dolarjev za trojsko unčo. Poletni meseci so tradicionalno nekoliko mirnejši za trg plemenitih kovin in ta sezonski vpliv bi lahko prinesel nove priložnosti za ugoden nakup naložbenega zlata. V kolikor cena zlata pade in ostane pod spodnjo tehnično mejo 2.260 dolarjev za trojsko unčo, lahko pričakujemo zaključek kratkoročne faze rasti, ki jo avtorici imenujeta rast ”C” in začetek kratkoročne faze korekcije ”D”. Ta faza bi pomenila odlično nakupno priložnost in vsekakor ne bo prekinila dolgoročnega trenda rasti cene zlata.

Gibanje cene zlata med leti 1990 in 2024, v USD/oz

Vir: The Aden Forecast, June 2024

Cena zlata je dolgoročno gledano v bikovskem trendu, kar prikazuje zgornja slika. Če primerjamo korekcijo med leti 2012 in 2016 lahko vidimo, da je bila ta relativno nizka v primerjavi z dolgoročno rastjo cene zlata. Povprečna mesečna cena zlata je januarja 2000 znašala 284,59 dolarjev za trojsko unčo, ker do danes pomeni 715-odstotno rast. Od najnižjih vrednosti leta 2000 do najvišje vrednosti zlata letos je cena zlata zrasla za skoraj 900 odstotkov.

Povpraševanje po srebru je močno povečano s strani hedge skladov, ki se želijo zaščititi pred inflacijo in tudi s strani industrije, zaradi česar povpraševanje po srebru že presega ponudbo in je trg srebra v neravnovesju. Srebro je tako industrijska kot tudi plemenita kovina in rast povpraševanja na obeh straneh pozitivno vpliva na ceno srebra, ta trend pa naj bi se nadaljeval tudi v prihodnje. Skupaj z rastjo cene zlata in bakra je zelo verjetno, da bo cena srebra prej ali slej dosegla nove rekordne vrednosti.  

Cena srebra je najvišjo vrednost dosegla aprila 2011, in sicer skoraj 42 dolarjev za trojsko unčo, zatem je sledila korekcija. Leta 2020 se je rast cene srebra pričela krepiti in s tem, ko je presegla 30 dolarjev za trojsko unčo maja letos prestopila nov mejnik. Po rasti cene v maju lahko pričakujemo korekcijo cene srebra, ki naj bi bila blažje oblike, če ta ne pade pod tehnično mejo 29 dolarjev za trojsko unčo. V kolikor pade pod ta nivo lahko cena srebra doseže dno pri 25 dolarjih za trojsko unčo. Po navedbah avtoric prej omenjenega poročila korekcija cene v teh mirnejših poletnih mesecih predstavlja odlično priložnost za ugodnejši nakup srebra, ki ima ogromno potenciala za rast cene v prihodnje tako na osnovi temeljnih kot tudi tehničnih analiz. Kazalnik razmerja med ceno zlata in ceno srebra očitno kaže, da je srebro trenutno najbolj obetavna plemenita kovina.