DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Zgodovina, zapisana v kovance – razstava v Narodnem muzeju Slovenije

Priložnostni kovanci Republike Slovenije kot ključ do razumevanja zgodovine

V Narodnem muzeju Slovenije se bo to poletje lesketalo srebro in zlato. Na hodniku muzeja na Muzejski ulici 1, je od 5. junija do 13. septembra 2024 na ogled razstava priložnostnih kovancev, ki jih je oblikoval Gorazd Učakar.

Mnoge države po svetu poleg rednega denarja izdajajo tudi priložnostne kovance. Motivi na njih so povezani z zgodovinskimi, znanstvenimi, kulturnimi, športnimi in drugimi pomembnimi dogodki za državo.

Spominski in zbirateljski kovanci so po namenu podobni spomenikom, ki jih postavljamo na javno dostopna mesta zaradi njihove spominske ali druge simbolne vrednosti. Lahko bi rekli, da so nekakšni »miniaturni spomeniki«, ki pa se od običajnih spomenikov razlikujejo po tem, da so lahko dostopni. 1 milijon spominskih kovancev, izdanih ob 200. obletnici Botaničnega vrta v Ljubljani, je v državah Evropske monetarne unije v obtoku že od leta 2010 in nanj tako lahko naletite kjerkoli po Evropski uniji. Spominski in zbirateljski kovanci zato delujejo kot posebne vrste izobraževalno družbeno omrežje. Z večjim zavedanjem o pomenu branja vsebin, zapisanih na spominskih kovancih, omogočamo sebi in drugim razumevanje zgodovine, družbe in s tem nas samih.

Za vse znanja željne in posebej mlade je pomembno tudi zavedanje, da kovanci spadajo med najbolj znane in obstojne simbole civilizacij. Pomembni so, ker se iz njih učimo o zgodovini in v njih zapisujemo sporočila, ki bodo ostala za prihodnost. Kot zanimivost lahko dodamo, da so antični kovanci opravljali celo vlogo prvih javnih medijev, saj so z upodobitvijo vsakokratnega vladarja na kovancu, med ljudi ponesli sporočilo o novem kralju ali cesarju. Zaključimo torej z mislijo, da priložnostni kovanci Republike Slovenije opravljajo vlogo ambasadorjev slovenske državnosti in so ključ do razumevanja naše zgodovine.

Nakup priložnostnih kovancev lahko opravite na: https://www.moro.si/si-numizmatika/

Več o sami razstavi in izdajanju priložnostnih kovancev pa si lahko preberete na:

https://www.nms.si/si/razstave/obcasne/11832-Zgodovina-zapisana-v-kovance

https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/zgodovina-zapisana-v-kovance-kako-je-gorazd-ucakar-koval-spomine-na-miniaturne-spomenike/711125

Gorazd Učakar, arhitekt