DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – maj 2024

Vir: The Aden Forecast

Globalno gospodarstvo je trenutno v fazi stagflacije, gre za kombinacijo dveh neugodnih ekonomskih dejavnikov, tj. visoke inflacije in hkrati upočasnjene gospodarske rasti. Centralne banke se soočajo s težko odločitvijo, ali naj v boju proti inflaciji dodatno zvišajo obrestne mere ali naj obrestne mere znižajo in s tem pripomorejo k povečanju bruto domačega proizvoda (BDP) oziroma k gospodarski rasti. V kolikor se centralne banke na čelu z ameriško centralno banko Fed odločijo še zvišati obrestne mere, bi to pomenilo pritisk na ceno zlata, obveznic in delnic. In obratno, v primeru znižanja obrestnih mer bi to imelo pozitiven vpliv na omenjene trge. 

Od petka, 17. maja cena zlata dosega nove rekordne vrednosti. Ta je bila letos prvič zabeležena 12. aprila, in sicer 2.401 dolarja za trojsko unčo (LBMA popoldanski fiksing), zadnje dni pa se cena zlata giblje še nekoliko višje, trenutno okrog 2.430 dolarjev za trojsko unčo, kar predstavlja nov rekord. Cena srebra je medtem dosegla najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih in trenutno dosega skoraj 32 dolarjev za trojsko unčo. Povpraševanje po naložbah, ki veljajo za varno zatočišče raste z negotovostjo na globalnih gospodarskih in političnih tleh, s tem pa tudi cena zlata in srebra. V zadnjem letu cena zlata relativno močno raste, hkrati rastejo tudi obrestne mere in vrednost ameriškega dolarja, kar kaže na izredno stabilnost tako trga zlata in kot tudi trga srebra. Običajno se vrednost zlata giblje v nasprotni smeri kot višina obrestnih mer in vrednost dolarja, ni pa nujno.

Če primerjamo trenutni bikovski trend cene zlata, ki se je pričel leta 2015 s tistim med leti 1969 in 1980 ter med leti 2001 in 2011 lahko opazimo veliko podobnosti. Vsi trije dolgoročni trendi rasti so po približno prvih sedmih letih dosegli kratkoročno dno in takrat se je rast šele dobro začela. V obeh prejšnjih bikovskih trendih je bil vrh dosežen po približno enajstih letih, tj. leta 1980 in 2012. Gibanje dolgoročne cene zlata je izredno ciklično že desetletja, kar povzema spodnja tabela. Trenutni dolgoročni bikovski trend je večji zagon rasti dobil leta 2018, od takrat se je cena zlata več kot podvojila (trenutnih 2.430 dolarjev za trojsko unčo v primerjavi s približno 1.200 dolarji septembra 2018).

V vsakem bikovskem trendu na trgu zlata so faze kratkoročne korekcije (avtorici finančnega poročila The Aden Forecast ju poimenujeta korekciji »B« in »D«) in kratkoročne rasti (rast »A« in »C«). Znotraj dolgoročnega trenda se te faze večkrat ponovijo v istem zaporedju. V sklopu trenutne faze rasti »C« je cena zlata v zadnjih dobrih dveh mesecih dosegla rast v višini več kot 20 odstotkov in novo rekordno vrednost, kar izkazuje velik potencial za trenutni bikovski trend, ki naj bi se po napovedih analitikov zaključil nekje med leti 2026 in 2027. Zaključek kratkoročne faze »C« lahko na osnovi tehničnih analiz pričakujemo šele, ko cena zlata pade in ostane pod 2.300 dolarji za trojsko unčo. 

Povpraševanje po srebru zelo hitro raste predvsem na industrijski strani, kar posledično vpliva na rast cene srebra. Na ceno srebra posredno vpliva tudi gibanje cene bakra, ki je v zadnjem času pričela nekoliko rasti in pripomogla tudi k rasti cene srebra. Ta je dosegla najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih in se trenutno giblje malo pod 32 dolarji za trojsko unčo. Obeti za prihodnje gibanje cene srebra so zelo pozitivni, zato analitiki priporočajo nakup srebra, ki naj bo dolgoročne narave. Že kar nekaj let minilo od tega, ko je cena zlata presegla ceno platine in se zdaj giblje na bistveno višji ravni. Bolj stabilno rast cene platine lahko morda pričakujemo v naslednjih mesecih, vendar je zaenkrat prihodnje gibanje cene platine še zelo negotovo. Cena paladija je dolgoročno gledano (natančneje od leta 1970 dalje) v dolgoročnem trendu rasti. Cena paladija je dosegla najvišje vrednosti leta 2021 in od takrat je v fazi korekcije. Avtorici prej omenjenega poročila navajata, da bi se na trgu paladija lahko dokaj kmalu oblikovalo dno in bi trg paladija ponovno prešel v rast, kar pa v tem trenutku še ni povsem zagotovo.