DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – april 2024

Vir: The Aden Forecast

V mesecu aprilu je cena zlata dosegla novo rekordno raven 2.401 dolarja za trojsko unčo (12. april 2024, LBMA popoldanski fiksing). Trg zlata je v polnem bikovskem trendu in ima še veliko prostora za rast v prihodnje. V kolikor bi trenutni trend rasti dosegel podobne relativne stopnje rasti kot pretekli bikovski trendi na trgu zlata, bi lahko cena zlata dosegla med 6.700 in 24.000 dolarji za trojsko unčo, odvisno od ekonomskih in političnih globalnih razmer. Avtorici mesečnega finančnega poročila The Aden Forecast trdita, da nikakor ni prepozno za nakup naložbenega zlata, saj je njegova cena v dolgoročnem trendu rasti od leta 1969 in ta se bo najverjetneje nadaljeval še leta. V okviru dolgoročnega trenda rasti zlato, kot vsak drugi trg, beleži obdobja korekcije, ki so povsem običajna in predstavljajo osnovo za krepitev rasti cene zlata v prihodnje. 

Dolgoročno gibanje cene zlata v USD/oz


Vir: LBMA

Z rastjo cene zlata je tudi cena srebra dosegla nov zagon rasti in dosegla najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih, tj. 29,03 dolarja za trojsko unčo (12. april 2024, LBMA popoldanski fiksing). Napovedi analitikov za prihodnje gibanje cene srebra so zelo ugodne, saj močno raste povpraševanje po srebru s strani industrijskega sektorja. Ob rasti cene zlata (in tudi bakra) bi cena srebra z lahkoto dosegla višje relativne stopnje rasti kot cena zlata, zato je smotrno v portfelj naložb vključiti tudi delež srebra, priporočajo analitiki.

Povpraševanje po zlatu in srebru ostaja veliko. Največje povpraševanje po investicijskem zlatu (tako s strani uradnega sektorja kot s strani posameznih naložbenikov) je v letu 2023 dosegla Kitajska, kjer zlato predstavlja učinkovito varno zatočišče in najvarnejšo obliko likvidnostnih rezerv. Druga država z največjim povpraševanjem po zlatu v lanskem letu je Poljska, kjer se je povpraševanje najbolj povečalo na strani uradnega sektorja s ciljem zagotovitve večje stabilnosti poljske centralne banke. V letu 2023 je Turčija medtem skoraj podvojila nakupe zlata v primerjavi z letom prej. Nakupi monetarnega zlata s strani centralnih bank rastejo od izbruha finančne krize leta 2008 in v zadnjih letih dosegajo rekordne količine. V zadnjem času sta v nakupih monetarnega zlata vodilni kitajska in ruska centralna banka. World Gold Council poroča, da se je v letu 2023 povpraševanje po zlatem nakitu na Kitajskem povečalo za 10 odstotkov v primerjavi z letom 2022. Kitajska je s tem prehitela povpraševanje Indije po zlatem nakitu in tako leta 2023 postala država z največjim povpraševanjem po zlatem nakitu. Povpraševanje po zlatu v Indiji še vedno ostaja veliko, saj ima zlato tradicionalno vlogo pri obdarovanju ob porokah in praznikih. 

Cena zlata se običajno giblje v isto smer kot obrestne mere, čeprav bi bilo ekonomsko gledano bolj smiselno ravno obratno. Namreč, ko se obrestne mere zvišajo postane zlato manj privlačna naložba, ker ne izplačuje obresti. Ampak to velja le ob predpostavki, da noben drugi ekonomski ali politični dejavnik ne prevladuje trgu, kar se v praksi redko zgodi. Cena zlata in obrestne mere so tako skupaj rasle v obodbju med leti 1970 in 1981 s tem, da so bile realne obrestne mere zaradi visoke inflacije blizu ničle oziroma negativne. Naslednjih 20 let sta oba trga beležila padec, do leta 2001, ko je trg zlata vstopil v bikovski trend, obrestne mere pa so ostale na nizkem nivoju. Trenutni bikovski trend cene zlata se je tehnično začel decembra 2015, večjo rast pa smo beležili po letu 2018, ko so se obrestne mere še naprej gibale blizu ničle vse do leta 2022, ko so obrestne mere pričele rasti. 

Cena zlata je od sredine februarja v kratkoročni fazi rasti, ki jo avtorici prej omenjenega poročila poimenujeta rast »C«. V približno dveh mesecih je cena zlata zrasla za približno 20 odstotkov v dolarskem smislu in dosegla novo rekordno vrednost 12. aprila 2024. Po 19. aprilu je na trgu zlata sledila korekcija kot posledica zmanjšanja napetosti na Bližnjem vzhodu. Trenutno se cena zlata giblje okrog 2.320 dolarjev za trojsko unčo in ima še veliko prostora za rast. Dokler se cena zlata giblje nad tehnično mejo 2.250 dolarjev za trojsko unčo ni pričakovati večje korekcije. Korekcija je sledila tudi na trgu srebra, kjer se cena sedaj giblje okrog 27,50 dolarjev za trojsko unčo in ima močno tehnično podporo pri 23,50 dolarjih za trojsko unčo.