DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – marec 2024

V marcu je cena zlata skokovito narasla in dosegla novo rekordno vrednost 2.180 dolarjev za trojsko unčo. Rast je bila, podobno kot decembra lani, posledica padca vrednosti ameriškega dolarja in špekulacij o znižanju obrestnih mer s strani ameriške centralne banke Fed. Na rast so vplivali tudi drugi dejavniki, kot je povečano povpraševanje po zlatu. Povpraševanje po zlatu s strani centralnih bank dosega rekordne količine, v januarju se je na primer povečalo za dodatnih 40 ton. Vodilna v nakupih monetarnega zlata je trenutno Kitajska, tudi povpraševanje posameznih investitorjev v zlato na Kitajskem močno raste. Azijski trg že 12. mesecev zapored beleži neto nakupe naložb v ETF-e, vezane na zlato. Po mnenju avtoric finančnega poročila The Aden Forecast je le vprašanje časa, kdaj bo enak trend zabeležen tudi v Evropi in ZDA. Negotove razmere v povezavi z gibanjem tečajev valut in obrestnih mer, ekonomsko in politično nestabilnostjo ter obstoječe vojne razmere v Ukrajini in Gazi postavljajo zlato v ospredje v vlogi varnega zatočišča, zaradi česar povpraševanje po zlatu raste. Povpraševanje raste tako v uradnem kot tudi v zasebnem sektorju. 

Trenutni dolgoročni trend rasti cene zlata kaže veliko podobnosti s trendoma rasti v obdobju 1969-1980 in 2001-2011. Tehnične in temeljne analize kažejo, da bi trenutni bikovski  trend, ki se je pričel leta 2015, lahko najvišje vrednosti dosegel nekje leta 2026. Gledano srednjeročno, lahko cena zlata doseže 2.500 dolarjev za trojsko unčo, dolgoročneje pa bistveno višje vrednosti. Avtorici prej omenjenega poročila priporočata, da svoje naložbe v investicijsko zlato obdržite oziroma jih dodatno povečate, saj vse kaže, da bo cena zlata v prihodnjih letih bistveno višja. Trenutni kratkoročni cikel rasti »C«, ki se pojavi v okviru vsakega dolgoročnega bikovskega trenda (pa tudi medvedjega) je presegel vrhove preteklih ciklov rasti »C«, kar kaže na izjemen potencial rasti cene zlata, tako kratkoročno kot tudi dolgoročno. 

V kratkoročni fazi korekcije »B«, ki je trajala približno šest tednov, je cena zlata padla za 4.25 % v dolarskem smislu, kar predstavlja relativno blag padec za ta cikel. Od sredine februarja je cena zlata zrasla za približno 10 odstotkov, vendar cikel rasti »C« še traja in običajno je to najdlje trajajoč cikel rasti v dolgoročnem bikovskem trendu, ki obenem doseže najvišje relativne stopnje rasti.

Gibanje cena zlata v EUR za kilogram v zadnjih 10 letih


Vir: World Gold Council/GoldHub

Zgornji graf prikazuje gibanje cene za kilogram zlata v evrih. Pred natanko desetimi leti je vrednost kilograma zlata znašala 30.590 evrov, danes znaša 63.918 evrov (20.3.2024), kar je 108,95 odstotkov več kot marca 2024 in 581,14 odstotkov več kot marca 2000, ko je cena zlata za kilogram znašala 9.384 evrov.

S ceno zlata raste tudi cena srebra, vendar ta zaenkrat še ni dosegla takega zagona rasti kot cena zlata, kar je povsem običajno. Analitiki menijo, da je le vprašanje časa, kdaj bo cena srebra skokovito narasla, zelo verjetno pa se bo to zgodilo ob večji rasti cene bakra. Z istočasno rastjo cene zlata in bakra je skoraj neverjetno, da cena srebra ne bi poskočila. Povpraševanje po srebru medtem močno raste. Organizacija The Silver Institute ocenjuje, da bo povpraševanje po srebru v letu 2024 doseglo 1,2 milijardi trojskih unč. V celotni zgodovini je bilo povpraševanje po srebru na letni ravni višje samo enkrat. Primanjkljaj na trgu srebra naj bi v tem letu ocenili na 176 milijon trojskih unč, tako bi lahko letos zabeležili četrto leto zapored, ko je povpraševanje po srebru večje od ponudbe. Trenutno se cena srebra giblje nad drsečim povprečjem in ima veliko prostora za rast, ki bo večji zagon dosegla enkrat, ko cena srebra preseže tehnično mejo 26,50 dolarjev za trojsko unčo.