DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

NOVO iz Austrian Mint: Srebrni niobij Edafon in srebrnik Potonika 2024

Cena kovanca: 85 €. Nakup opravite TUKAJ.

Pod našimi nogami je ekosistem, od katerega smo odvisni, a se ga komaj zavedamo. Tako raznolik kot deževni gozd je edafon, skupni izraz, ki zajema vse žive organizme, prisotne v prsti, pomenljiv kaos, ki so ga zgradila živa bitja, kar povzroči rast in poraja novo življenje.

Čeprav v prsti vrvi mravelj, hroščev in deževnikov, človeško oko ne vidi neopazne armade mikroorganizmov, ki prav tako živi v njej. Za nas je ključnega pomena, da razgrajujejo posušene rastline in odmrla drevesa ter ustvarjajo rodovitni humus. Bakterije, glive, rastline in živali med nezavednim sodelovanjem gradijo zapleteno strukturo, ki pa se med gnojenjem in obdelovanjem zemlje lahko hitro poruši. Čeprav so ljudje zemljo obdelovali že tisočletja, ima v sodobnem času industrializacija uničujoče posledice, saj onesnaženje, umetna gnojila, monokulture in zbijanje tal zmanjšujejo ali preprečujejo produktivnost edafona.

Na sprednji strani kovanca je prikazanih pet dejavnikov, ki prispevajo k nastanku prsti: čas, mineralni material, podnebje, organizmi v tleh (v niobijevem jedru) in relief pokrajine (v zunanjem srebrnem obroču). Na hrbtni strani kovanca je na vrhu krt, na levi deževnik, na dnu polž in na desni mravlja. Jedro iz niobija prikazuje list na vrhu in tri druge pomembne organizme spodaj: micelij glive na levi, hrošča na desni in deževnika nad njim.

Cena kovanca: 54 €. Nakup opravite TUKAJ.

Čeprav njeni cvetovi cvetijo le sedem do deset dni, je potonika ena najbolj priljubljenih okrasnih vrtnih priljubljenih rastlin. V jeziku cvetja potonika simbolizira srečo in veselje ter je povezana s svetlobo, blaginjo, drznostjo in častjo. Cvet ima tudi druge simbolne asociacije, vključno s sočutjem, ljubeznijo, lepoto in žensko plodnostjo.

V Angliji potoniko včasih imenujejo “Rose Royale”, kitajska beseda za potoniko pa pomeni “najlepša”. Potonike so slikali številni evropski umetniki in razkošna lepota potonik je že dolgo priljubljena tema v kitajski in japonski literaturi, slikarstvu in dekoraciji. Kitajska legenda pravi, da je muhasta cesarica ukazala, naj vse rože na njenem vrtu zacvetijo hkrati. Vse, razen potonike, so privolile. Jezna zaradi zavrnitve rože, jo je cesarica pregnala v najhladnejše kraje imperija, a kljub negostoljubnemu okolju je potonika uspevala. Cesarica je bila navdušena, dovolila je vrnitev potonike in jo razglasila za “kraljico vseh rož”.

Sprednja stran kovanca, ki ponazarja srečo in veselje, prikazuje nasmejano mlado žensko, ki ima v laseh lovor in bisere. Desno od njene glave je upognjen rog izobilja, iz katerega se valijo cvetovi potonike in novci. Na zadnji strani kovanca so tri rastline v različnih fazah cvetenja, za njimi pa pas stiliziranih potonik v roza barvi.