16,5 g, Srebrni niobij - Edafon, Živa zemlja 2024

Pod našimi nogami je ekosistem, od katerega smo odvisni, a se ga komaj zavedamo. Tako raznolik kot deževni gozd je edafon, skupni izraz, ki zajema vse žive organizme, prisotne v prsti, pomenljiv kaos, ki so ga zgradila živa bitja, kar povzroči rast in poraja novo življenje.

Več podatkov

Nov

85,00 €




Obvesti me, ko pade cena

Kovnica Austrian Mint, Avstrija
Leto kovanja 2024
Čistina 900 / 1000
Mera kovanca (premer) 34,0 mm
Oznaka valute 25 EUR
Masa srebra / niobija 9 g / 6,5 g
Masa 16,5 g
Naklada    65.000

Na sprednji strani kovanca je prikazanih pet dejavnikov, ki prispevajo k nastanku prsti: čas, mineralni material, podnebje, organizmi v tleh (v niobijevem jedru) in relief pokrajine (v zunanjem srebrnem obroču). Na hrbtni strani kovanca je na vrhu krt, na levi deževnik, na dnu polž in na desni mravlja. Jedro iz niobija prikazuje list na vrhu in tri druge pomembne organizme spodaj: micelij glive na levi, hrošča na desni in deževnika nad njim.

Čeprav v prsti vrvi mravelj, hroščev in deževnikov, človeško oko ne vidi neopazne armade mikroorganizmov, ki prav tako živi v njej. Za nas je ključnega pomena, da razgrajujejo posušene rastline in odmrla drevesa ter ustvarjajo rodovitni humus. Bakterije, glive, rastline in živali med nezavednim sodelovanjem gradijo zapleteno strukturo, ki pa se med gnojenjem in obdelovanjem zemlje lahko hitro poruši. Čeprav so ljudje zemljo obdelovali že tisočletja, ima v sodobnem času industrializacija uničujoče posledice, saj onesnaženje, umetna gnojila, monokulture in zbijanje tal zmanjšujejo ali preprečujejo produktivnost edafona.

Kovanec je nakovan v nakladi 65.000 in vsebuje 9 g čistega srebra 900/1000 in 6,5 g čistega niobija 998/1000. Vsakemu kovancu je priložen oštevilčen certifikat pristnosti.

 

 

Prevzem Takoj
Davek Prodajna cena vključuje DDV.
Ohranjenost PP: Polirana plošča, poliranec, ni oznaka ohranjenosti kovanca, pač pa posebna obdelava kovnih ploščic in žigov. Kovanci so izdelani iz plemenitih kovin in v nizkih nakladah, za prodajo zbirateljem, ter zapakirani v posebne plastične kapsule.
Opomba NOVO
Kovnica Austrian Mint