Pravno obvestilo

 

a) 

Vsa vsebina strani www.moro.si je avtorsko pravno zaščitena kot individualna stvaritev oziroma kot podatkovna zbirka. Varstvo zajema zlasti podatke, besedila, multimedijske vsebine, programsko opremo ter HTML, java, flash in ostalo kodo. Avtorsko pravno zaščitene vsebine je dovoljeno uporabljati zgolj za zasebne, nekomercialne namene, v kolikor posamezen način uporabe ni prepovedan s temi pravili uporabe ali veljavno zakonodajo.

 b)

Moro & Kunst d.o.o. ne odgovarja za pravilnost, točnost, zakonitost, idr. informacij in podatkov ter vsebin na povezanih spletnih medijih, objavljenih podatkov, izjav, člankov, ipd. tretjih oseb, objavljenih na spletni strani Moro, zlasti pa ne odgovarja za navedbe, mnenja, informacije, ipd., o bodočem gibanju cen plemenitih kovin.

 c)

Družba Moro & Kunst d.o.o. je zavezanec za plačilo DDV.

 č)

M&K ima vzpostavljen sistem obravnavanja morebitnih pritožb in ima določeno osebo, s katero se v primeru težav uporabnik (kupec) lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Uporabnik (kupec) se v primeru težav lahko po pomoč obrne na tel. št.: 01 530 44 08. Pritožbo lahko uporabnik (kupec) odda na elektronski poštni naslov: [email protected]. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

 M&K bo v osmih delovnih dneh obvestila uporabnika (kupca) o poteku postopka. M&K si bo prizadevala po svojih najboljših močeh morebitni spor rešiti sporazumno. Če sporazumna rešitev spora ne bo dosežena, so za reševanje sporov pristojna sodišča, kot izhaja iz Splošnih pogojev poslovanja M&K.

 d)

V skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot) je napaka stvarna:

 • če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet,
 • če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana,
 • če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane,
 • če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Kupec ki je pravilno obvestil ponudnika o napaki (čl. 37a ZVPot), ima pravico od ponudnika zahtevati, da:

 • odpravi napako na blagu ali
 • vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
 • blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
 • vrne plačani znesek.

 Ostale pravice in obveznosti v zvezi s stvarnimi napakami so urejene v čl. 37, 37a, 37b, 37c in 37č ZVPot in ostalih predpisih.

 e)

V skladu z 32. členom Zakona o izvensodnem reševanju sporov (ZIsRPS) vas obveščamo, da trenutno ne priznavamo nobenega izvajalca IRPS, kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki ga potrošnik lahko sproži v skladu z zakonom. V skladu s 4. odstavkom istega člena objavljamo povezavo na platformo za SRPS tukaj.

 Za reševanje sporov je pristojno sodišče, kot izhaja iz Splošnih pogojev družbe Moro & Kunst d.o.o..

 f)

V postopku nakupa so uporabniku (kupcu) na voljo sledeči tehnični koraki:

 • prijava v spletno stran,
 • kupec si v spletni trgovini izbere željeni izdelek,
 • s klikom na izdelek se seznani z lastnostmi izdelka, ceni, proizvajalcem in DDV stopnji,
 • s klikom na gumb dodaj izdelek v košarico, le tega doda v košarico,
 • v košarici lahko doda število izdelkov, briše izdelek, seznani se s ceno izdelka, skupnim zneskom davčno stopnjo ter skupno ceno izdelkov,
 • v primeru da želi izdelek kupiti se prijavi s svojim uporabniškim imenom ali geslom ali pa izpolni obrazec za registracijo,
 • po prijavi v uporabniški račun izbere način plačila, se seznani z splošnimi pogoji poslovanja, z obveznostjo plačila naročenega izdelka in če se z navedenim strinja odkljuka potrditveno polje,
 • po izbiri plačila se uporabnika seznani z povzetkom košarice in ceno, pogoji plačila ter s klikom na gumb POTRJUJEM PLAČILO odda naročilo,
 • po oddaji naročila uporabnik prejme e-pošto s strani družbe Moro o sprejetem naročilu,
 • po odobritvi naročila s strani družbe Moro pa še potrebne podatke za izvedbo plačila ter rok dobave in možnost prevzema,
 • ves čas od izvedbe naročila do prevzema izdelkov s strani kupca so kupcu preko njegovega uporabniškega računa dostopni podatki o naročilu,
 • po prevzemu izdelkov s strani kupca se podatki o vsebini košarice izbrišejo iz uporabniškega računa kupca izključno zaradi varnosti podatkov, medtem ko račun kupca ostane aktiven.

 

Zbiranje in varovanje osebnih podatkov

Moro&Kunst d.o.o. zbira in varuje osebne podatke in podatke o pravnih osebah, ki mu jih posredujejo uporabniki spletnega mesta v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Spletno stran želimo vzdrževati na način, da obiskovalcem nudi enostavno uporabo in zagotavljanje želenih informacij. V ta namen uporabljamo ‘piškotke’ (angleško Cookies), majhne tekstovne datoteke, ki se ob obisku naše spletne strani shranijo na vaš računalnik. Ti piškotki ne omogočajo osebne identifikacije obiskovalcev naše spletne strani. S pomočjo piškotkov zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo in jih ne uporabljamo za potrebe oglaševanja.

V osnovi obstajajo naslednje vrste piškotkov:

 1. potrebni piškotki, brez katerih spletna stran ne deluje pravilno (npr. shrani izdelke, ki ste jih dali v nakupovalno košarico)
 2. piškotki, ki skrbijo za funkcionalnost spletne strani (spletna stran si zapomni, kateri jezik ste izbrali in vam ga ob ponovnem obisku ponudi sama). Seveda ta piškotek velja samo za našo spletno stran in vam ne sledi na druge spletne strani – tam si morate določeno funkcionalnost nastaviti sami posebej
 3. piškotki, ki skrbijo za razne statistične namene, npr. prikažejo nam katere naše vsebine so največkrat obiskane, kaj obiskovalci ne gledajo itd. Na ta način lahko zagotavljamo boljšo vsebino na naši spletni strani. Te informacije nam seveda ne omogočajo vaše identifikacije in so anonimne
 4. piškotki, ki skrbijo za oglaševanje tretjih oseb. Ti piškotki lahko sporočajo lastnikom katere spletne strani obiskujete, katere oglase si ogledujete ipd. Naša spletna stran ne uporablja teh piškotkov.

Na naši spletni strani trenutno uporabljamo piškotke iz prve, druge in tretje skupine. V primeru uporabe piškotkov iz četrte skupine, si le-te lahko izklopite sami z orodjem na prvi strani (ali pa uporabite napotke iz spodaj navedenih povezav)  in nam onemogočite njihovo uporabo.
Če želite, lahko v brskalniku popolnoma prepoveste ali dovolite uporabo piškotkov (izbrišete že obstoječe piškotke)  iz naše spletne strani (mogoče boste morali postopek ponoviti ob posodobitvi, menjavi svojega brskalnika, možno je tudi, da v tem primeru naša spletna stran ne bo več delovala oz. je ne boste mogli uporabljati v vseh predvidenih namenih). Kako lahko to naredite v nekaterih brskalnikih, lahko izveste na spodaj navedenih povezavah:

Registracija in preklic registracije v spletni trgovini

Uporabnik spletnega mesta Moro&Kunst d.o.o. se mora za podajo naročila za nakup plemenitih kovin na spletni strani www.moro.si registrirati. V postopku podaje naročila za nakup izdelka, ki je objavljen v spletni trgovini, se v novem oknu pojavita gumba »prijava« in »registracija«. Prijavijo se lahko že registrirani uporabniki z vnosom e-naslova in gesla, ki si ju je določil ob registraciji, ter pritiskom na gumb ‘Prijava’. Postopek registracije uporabnika se izvede s pritiskom na gumb »registracija«, z vnosom zahtevanih podatkov v pripadajoča polja ter s potrditvijo strinjanja s pogoji poslovanja, kar se potrdi s kljukico v predvidenem okencu. Obvezni podatki oz. vnosi, ki so nujno potrebni za opravo registracije, so označeni z zvezdico. V primeru, da uporabnik ne bi vnesel kateregakoli obveznega podatka, registracije ne bo mogel uspešno zaključiti. Ob ponovnem obisku spletne trgovine registracija ni potrebna, registrirani uporabnik pa se zgolj prijavi.

Obvezni podatki za registracijo so:

 • Uporabniško ime (E-naslov)(*) in geslo (*)
  • vsak uporabnik si ju določi sam. Uporabniško ime mora biti veljaven e-naslov, na katerega bo uporabnik prejel elektronsko sporočilo za aktivacijo uporabniškega računa. Minimalna dolžina gesla je 5 znakov, obvezna je kombinacija črk in številk, geslo se mora razlikovati od uporabniškega imena.
 • Preverjanje gesla (*)
 • Podjetje (*)
  • ta podatek je potreben samo pri registraciji pravnih oseb
 • Ime (*), priimek(*), naslov (*),
 • Poštna številka (*) in mesto (*),
 • Telefonska GSM številka (*),Telefonska stacionarna številka (*),
 • Davčna številka (*)
  • ta je potrebna samo pri prijavi pravnih oseb

Uporabnik lahko v vsakem trenutku preko elektronske pošte ali pisno na sedež Moro&Kunst d.o.o. poda zahtevo za preklic uporabniškega računa, ki si ga je ustvaril na spletnem mestu. Preklic uporabniškega računa ne vpliva na veljavnost že podanih naročil. Po dokončni potrditvi preklica registracije bodo iz seznama uporabnikov brisani vsi osebni podatki uporabnika (ime, priimek, naslov, poštna številka, kraj, telefonske številke, mobilni telefon, naslov elektronske pošte ter pri pravnih osebah še firma in davčna številka). V skladu s 122. členom ZDDV-1 pa bodo hranjeni izdani računi v fizični obliki za opravljene nakupe ter s tem povezani podatki. Za uporabnika spletnega mesta Moro&Kunst d.o.o. preklic registracije pomeni, da ne bo mogel več podajati naročil v spletni trgovini.

Namen zbiranja, hranjenje in uporabniki osebnih podatkov

Namen zbiranja, obdelave, shranjevanja in uporabe podatkov pravnih oseb in osebnih podatkov fizičnih oseb so:

 • olajšanje podajanja naročil strankam, saj jim ni treba pri vsakem naročilu vnašati osebnih podatkov, ki so potrebni za uspešno oddajo naročila,
 • reševanje morebitnih težav v zvezi s samim naročilom,

Podatke pravnih oseb in osebne podatke fizičnih oseb, ki so se registrirali v spletno trgovino se hrani v računalniški obliki. Po prenehanju potrebe po vodenju podatkov ali na podlagi preklica registracije, se podatki izbrišejo. Podatki o vsebini posameznega nakupa se avtomatsko brišejo iz informacijskega sistema družbe Moro, ki služi za spletno prodajo najkasneje 12 ur po izdaji računa. Uporabniki podatkov so Moro&Kunst d.o.o. in skrbnik spletnega mesta.

Postopek z naročilom v spletni trgovini

Po uspešni registraciji oz. prijavi lahko uporabnik poda naročilo za nakup plemenitih kovin (oziroma zaključi nakup). Po oddaji naročila je registrirani uporabnik s strani Moro&Kunst d.o.o. preko e-pošte obveščen o statusu svojega naročila. Zaradi preprečevanja morebitnih zlorab podatkov pravnih oseb in osebnih podatkov fizičnih oseb s strani tretjih oseb bo Moro&Kunst d.o.o. po vsakem prejemu naročila in pred sprejemom naročila kontaktiral uporabnika – naročnika preko elektronske pošte (veljaven e-poštni naslov vnesen s strani uporabnika ob registraciji oz. prijavi) oziroma ga po potrebi tudi poklical po telefonu in potrdil oz. zavrnil nakup. Šele potrjeni nakup (sprejem naročila) s strani Moro&Kunst d.o.o. pomeni začetek medsebojnih obveznosti vezanih na omenjeni nakup.

Sprememba pogojev uporabe

Kot ponudnik storitve si pridržujemo pravico, da lahko kadar koli spremenimo objavljene pogoje uporabe, če menimo, da je to potrebno. Spremenjeni pogoji uporabe veljajo od dneva objave na spletni strani www.moro.si.

 

 

Ljubljana 31.03.2016                                                            Moro&Kunst d.o.o.