DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Razstava priložnostnih zlatnikov in srebrnikov RS, 20. marec – 12. april

POZITIVEN ODZIV: po zelo pozitivnem odzivu na uvodni govor Uršule Cetinski, generalne direktorice CD, slednjega objavljamo v celoti TUKAJ.

Ob Vodnikovem letu in mednarodnem sejmu Collecta

Prodajna razstava priložnostnih zlatnikov in srebrnikov Republike Slovenije, bo v družbi Moro, Dunajska 156, Ljubljana, od 20. marca do 12. aprila.

Razstavo bo odprla Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma.

Vodnika bo recitiral dr. Igor Saksida, literarni zgodovinar.

Priložnostne zlatnike in srebrnike Republika Slovenija izdajaja od leta 1991 do danes. Razstaviljamo tudi kovno orodje, ki nam ga je v ta namen posodil numizmatični kabinet Narodnega muzeja Slovenije.

Irena Moro, direktorica družbe Moro: »Interesa za slovenske zlatnike in srebrnike je žal vse manj. Razlog je predvsem v tem, da se država izdajateljica ne drži mednarodnih numizmatičnih pravil izdajanja, kar pomeni, da se kovancev naknadno ne sme kovati. To je glavni razlog, da zanimanja za zlatnike ni, tako v Sloveniji kot tudi v EU. Zanimanje je drastično upadlo po zadnjem dokovanju zlatnikov izdanih ob 250 obletnici rojstva Valentina Vodnika, leta 2008. Namreč pri nakupih tovrstnih zlatnikov naložbeniki in zbiratelji  ne vedo ali jim bo tovrstna naložba prinesla dobiček ali ne. S tem apeliramo na izdajateljico, Republiko Slovenije, in Banko Slovenije, kot odgovorno za izdaje, da upoštevata mednarodne smernice. Slovenija izdaja zlatnike in srebrnike v zelo majhnih nakladah, kar pomeni, da bi moralo biti zanimanje veliko, enako kot za zlatnike in srebrnike drugih manjših držav, kot sta Vatikan in San Marino. Hkrati odbor za izdajo kovancev pri Banki Slovenije premalo upošteva pomembne dogodke v Sloveniji. Recimo ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja RS ni izdala nobenega uradnega zlatnika ali srebrnika, niti ga ni izdala v vseh letih samostojne Slovenije. Prav tako nimamo uradne izdaja zlatnika in srebrnika s podobo Franceta Prešerna, Jožeta Plečnika. Predlagam, da Banka Slovenije v odbor za izdajo kovancev vključi kompetentne osebe, ki bodo sledile tudi svetovnim oblikovalskim smernicam!«

Republika Slovenija je po osamosvojitvi leta 1991 izdala vrsto zlatnikov in srebrnikov ter obtočnih kovancev, ki so posvečeni različnim dogodkom v sedanjosti in obletnicam, pomembnim za našo zgodovino. Vsi kovanci so priložnostni, delijo se na spominske in zbirateljske. Spominski in zbirateljski kovanci se izdajajo ob dogodkih, ki so v koledarskem letu splošnega pomena za našo državo oziroma imajo širši mednarodni pomen. Predstavljajo vrsto kulturnih, izobraževalnih, političnih, športnih, tehniških, znanstvenih, zgodovinskih in drugih dogajanj, pomembnih za naš narod. Vsi kovanci so ali pa so bili uradno plačilno sredstvo na območju Republike Slovenije po njihovi nominalni vrednosti.

Zlatniki so uvrščeni na Seznam zlatnikov EU, kar pomeni, da jih v prvi vrsti uvrščamo med naložbene kovance, saj so oproščeni plačila DDV. Zaradi nizke naklade, bi po vseh pravilih izdajanja s časoma morali pridobiti dodatno, zbirateljsko vrednost.

Od leta 1991 do 2006 so bili zlatniki in srebrniki izdani s tolarsko nominalo, po letu 2008 pa Republika Slovenija izdaja tudi zlatnike z nominalno vrednostjo 100 evrov in srebrnike z nominalno vrednostjo 30 evrov. Uradne izdaje zlatnikov in srebrnikov RS sodijo v sodobno numizmatiko.

Enotni podatki priložnostnih kovancev so:
Zlatniki: čistina 900/1000 Au, masa kovanca 7 g, masa zlata 6,3 g, premer 24 mm
Srebrniki: čistina 925/1000 Ag, masa kovanca 15 g, masa srebra 13,875 g, premer 32 mm

Tolarski zlatniki so bili kovani v Zlatarni Celje in slovaški državni kovnici Mincovňa Kremnica, evrske zlatnike pa so kovale nizozemska kovnica Royal Dutch Mint, finska kovnica Mint of Finland, slovaška Mincovňa Kremnica in italijanska Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato.