DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Kdaj zlatnik pridobi numizmatično vrednost?

»Kriteriji za numizmatično vrednost kovanca so različni. To določajo predvsem  ohranjenost kovanca, njegova redkost, zgodovinske in druge okoliščine izdaje in seveda tudi trend zbiranja. Miselnost, da starejši kot je kovanec, večja je njegova vrednost, delno sicer drži, vendar so odstopanja prevelika, da bi bilo to lahko pravilo,« nam je povedal Bogdan Kandus, priznan slovenski numizmatik.

»Slovenski dvoevrski kovanec iz leta 2007, ki je bil izdan v počastitev 50. obletnice Rimske pogodbe vrednotijo danes na 60 evrov, avstrijska 2 vinarja iz leta 1907, v enaki ohranjenosti, pa le na 8 evrov. Takih primerov je nešteto. Isto velja tudi za kovance iz plemenitih kovin, le da so tam posamezne vrednosti višje.

Do ustanovitve skupne države leta 1918 je na ta prostor prihajal denar iz Rimsko-nemškega cesarstva, italijanskih kovnic, iz Ogrske in kasneje iz Avstrijskega cesarstva in Avstro-Ogrske. Tako so bili v obtoku v glavnem dukati, tolarji, goldinarji in krajcarji kasneje pa krone in vinarji.«

V kolikor v opisu prepoznate svoj kovanec in vas zanima, za koliko bi ga lahko prodali v kateri od znanih avkcijskih hiš po svetu, vabljeni, da se oglasite v družbi Moro, v ponedeljek, 21. maja med 9. in 17. uro. Brezplačno oceno boste prejeli od svetovno znanega numizmatika, Ulricha Künkerja, iz vodilne avkcijske hiše v svetu Fritz Rudolf Künker GmbH & Co. KG iz Nemčije.

Več o dogodku…