DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Banka Slovenije bo v prodajo dala nov zlatnik in srebrnik izdan ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti RS

PREDNAROČILA sprejemamo na naslovu mo**@mo**.si.

V družbi Moro smo z letošnjim letom na podlagi zaključenega razpisnega postopka Banke Slovenije postali pooblaščeni prodajalec slovenskih numizmatičnih kovancev. Zdaj imajo numizmatiki in naložbeniki možnost, da po isti ceni kupijo novo izdane kovance Republike Slovenije v Banki Slovenije, Deželni banki in v družbi Moro.

Banka Slovenije bo v decembru 2020 v prodajo in obtok izdala numizmatična kovanca 500. obletnica Adama Bohoriča in 30. obletnica plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti RS, ki ju torej lahko kupite tudi v poslovalnici družbe Moro.

 

  • 30. obletnica plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, in sicer 500 zlatnikov z nominalo 100 evrov in 1000 srebrnikov z nominalo 30 evrov, dvokovinski kovanec v proof (750) in navadni tehniki kovanja (40.000) z nominalo tri evre
  • 500. obletnica rojstva Adama Bohoriča, spominski kovanec v proof (2.000) in navadni tehniki kovanja (990.500) z nominalo dva evra
  • Zbirka evrokovancev 2020 v proof (500) in navadni tehniki kovanja (7.000) z nominalo 8.88 evrov

 

O kovancu izdanem ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča

Osrednji motiv kovanca je povzet iz Bohoričevega dela Proste zimske urice. Na kovancu je slovenski del slogana, Vsaki jezik bode Boga spoznal, pisan v bohoričici in izraža domoljubje, željo po uporabi slovenskega jezika v vsakdanjem življenju. Latinski napis, Omnis Lingua confitebitur Deo, je prispevek mednarodni akademski sferi, preučevalcem jezika in kulture. S tem je Bohorič predstavil slovenščino v sodobnem znanstvenem kontekstu in jo tako postavil ob bok drugim evropskim jezikom.

 

O Bohoričevem delu Proste zimske urice

Bohorič je bil slovenski protestant, slovničar in šolnik, s katerim je slovenščina že 30 let po prvem tisku dobila znanstveni dokument, prvo slovensko slovnico Proste zimske urice. Napisana je bila v latinščini. V uvodu je branila slovensko jezikovno samostojnost proti nemščini in opozarjala na njeno povezavo s slovanskimi jeziki. Sestavljala sta jo dva dela, prvi je obsegal pravopis, besedoslovje in oblikoslovje, drugi pa skladnjo. Našteta so bila tudi načela črkopisa in po teh se imenuje bohoričica. Slovnica je ostala v veljavi dobrih dvesto let.

Slovnica Proste zimske urice je pomemben mejnik v zgodovini slovenskega slovničarstva. Gre za didaktično slovnico za praktično rabo z malo teorije, namenjeno predvsem govorcem slovenščine z dobrim poznavanjem osnov latinske slovnice.