DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Zlato, tehnološke delnice in razvijajoče se države – vredno pozornosti (Dr. Marc Faber, 12. oktober 2007)

Investitorji so postavljeni pred dilemo glede ukrepanja centralnih bank v njihovih monetarnih politikah. Ekspanzivna monetarna politika skozi povečano likvidnost vpliva na dvig borznih cen in zadržuje vzvod izbruha recesije, ki bi izbruhnila z ukrepom močne restriktivne monetarne politike in nastankom deflacijskih pritiskov.

Pozitivne in negativne posledice ekspanzivne monetarne politike na druge oblike premoženja v parcialnem valutnem območjem je treba presojati z vidika funkcije denarja kot enote hranilca vrednosti. To funkcijo že dlje časa napram papirnim valutam najbolj kredibilno opravlja zlato.

Ob ekspanzivni dolarski emisiji v obtok se krepi naložbeno zaupanje v plemenite kovine in surovine ter krepi nezaupanje vlagateljev do ameriških nepremičnin in vrednostnih papirjev na Wall Streetu. Dodatna količina dolarjev v obtoku spreminja ravnovesno sestavo premoženja investitorjev (VP – plemenite kovine) in njegovo velikost. Ob fiksni globalni ponudbi kovin in naraščajoči ponudbi vrednostnih papirjev v dolarskem valutnem območju je zlato na zelo kratek rok celo močno precenjen in dolar močno podcenjen. Indeks NASDAQ 100 je ob nakupni evforiji špekulantov in pregretih tečajih delnic Google, Apple in Research in Motion dosegel nov rekord po letošnjem juliju. Visoka rast povpraševanja po proizvodih tehnoloških podjetij ( C ) se zrcali v odličnih kazalnikih poslovanja teh podjetij kar povečuje nakupni interes na njihove delnice.

Vendar ekspanzivna dolarska emisija se bo nekoč morala končati? Sledil bo padec povpraševanja potrošnikov po vseh dobrinah in poslabšanje poslovanja podjetij (padec prodaje). Borze v azijskih razvijajočih se državah se po poletnem bikovskem trendu ponovno vzpenjajo. Upoštevaje borzno zgodovino na Japonskem in Taiwanu iz osemdesetih let se jasno nakazuje borzni mehurček na Kitajskem in v Indiji. Možnost da kitajski in indijski borzni indeks podvojita svojo vrednost obstaja v kombinaciji z močnim zlomom po vzoru Japonskega modela.

Dr. Faber opozarja, da borzni špekulanti zaradi podcenjevanja tega scenarija nevarno pregrevajo vrednotenje delnic na ameriški borzi (NASDAQ 100) ter istočasno na borzah na Kitajskem in v Indiji.

V tem scenariju se zato primerjalno kaže boljša in varnejša nakupna priložnost zlata in drugih plemenitih kovin. Globalni finančni sistem bo še enkrat ponovno močno na preizkušnji.

Novica je bila poslana na našo elektronsko pošto v angleškem jeziku, članek pa je bil objavljen na spletni strani www.ameinfo.com