DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

31,11 g srebrnik KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA. Hans Christian Andersen je avtor priljubljene pravljice Kraljična na zrnu graha, ki je upodobljena tudi na čudovitem srebrniku. Odpelje vas na grad, v katerem živi osamljeni princ, ki si od vsega na svetu najbolj želi le prave kraljične. Pa je bila res kraljična? Lepo darilo.

Zlato ostaja pomemben del monetarnih rezerv držav

Evropske centralne banke, skupaj s švicarsko in švedsko, so v sporočilu za javnost naznanile podaljšanje centralno bančnega sporazuma. Ta začne veljati 27. septembra oziroma na dan zaključka trenutnega (tretjega) sporazuma. Trajal bo pet let, do 27. septembra 2019.

Po sporazumu zlato ostaja pomemben element uradnih rezerv centralnih bank posameznih držav. Z razliko od preteklih, dovoljena količina prodanega zlata tokrat ni omejena oziroma specificirana. Podpisnice bodo nadaljevale s koordinacijo transakcij v zlatu, da ne bi povzročile pretresov na trgu. Banke bodo še naprej več zlata kupovale kot prodajale, kot je to v praksi zadnja štiri leta. In kako se bo ta odločitev odrazila na trgu? V kolikor ne bo večjih prodaj s strani bank, bo ponudba zlata manjša, primanjkljaj na trgu zlata pa se bo povečal. Po vzoru bank se lahko poveča povpraševanje po naložbenem zlatu posameznih investitorjev. Vsekakor bodo te odločitve pripomogle k podpori rasti cene v prihodnjih letih.

Vir: Metals Focus 

Uradne rezerve zlata centralnih bank, maj 2014
(klik na sliko)

WGC rezerve

Vir:WGC