DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

“Zlato kupujejo bogati, srebro pa revni!” (avtorica članka: Irena Kunstelj Moro, 7. januar 2008)

Izjavo iz naslova je na zadnji konferenci LBMA v Mumbayu prispeval guverner Indijske centralne banke in je mišljena za Indijo. Cena srebra je zelo špekulativna in nekateri celo menijo, da bo procentualno naraščala hitreje od cene zlata. Vsekakor bi lastniki rudnikov, ki pridobivajo srebro, želeli, da je cena višja, saj je njihov zaslužek glede na porabljeno energijo in druge stroške pri kopanju rude prenizek!

Med izmenjavo božičnih in novoletnih čestitk je bilo med našimi partnerji po svetu kar nekajkrat omenjena možnost, da bi cena zlata do konca leta 2008 lahko dosegla najvišjo vrednost v zgodovini, to je 1000 USD za unčo! Uradnih izjav, da bo zlato naraslo na to vrednost, ni ravno v izobilju. Bankirjem in finančnim svetovalcem tako visoka cena zlata ni nič kaj po volji, saj vsi prav dobro vemo, da je to slab indikator za druge finančne naložbe. Ross Norman, direktor TheBulliondesk.com, s katerim sva osebno izmenjala že poznane podatke o stanju zlata na svetovnem tržišču, je danes v intervjuju za ameriški CNBC poudaril, da cena zlatu že v prvem četrtletju tega leta lahko doseže vrednost USD 900,00 za unčo. Glavni razlog je povečano povpraševanje in pa zmanjšana produkcija, predvsem v Južni Afriki, saj je le ta dosegla raven iz leta 1930.

V januarju leta 2007 smo na svetovnih borzah zabeležili najnižjo vrednost zlata, in sicer 601,90 USD za trojaško unčo; najvišja vrednost pa je bila dosežena v novembru, 845,40 USD za unčo. V lanskem novembru je Svetovni zlati svet zabeležil povečane naložbe v fizično zlato predvsem zaradi naraščajoče inflacije. V prvem tednu novega leta smo bili priča zgodovinski najvišji vrednosti zlata, ki je presegla najvišjo vrednost z dne 21. 1. 1980, to je 845 USD za trojaško unčo.

Na povečanje cene zlata bo v prihodnje poleg izredno povečanega povpraševanja s strani Indije in Kitajske vplivalo tudi nadaljnje padanje vrednosti ameriškega dolarja. Zaradi pričakovanega povišanja cene nafte na Kitajskem tudi tam pričakujejo inflacijo, ki bo pozitivno vplivala na ceno zlata.

Rast cene zlata pa gre na roko tudi največjim podjetjem na svetu, ki pridobivajo zlato in pričakujejo višje donose: Newmont Mining, Barrick Gold Corp., Newcrest Mining, Anglo Ashanti. Stroški izkopa unče zlata so namreč okoli 350 USD.

Še enkrat poudarjam – zlato je varen pristan in ena od odličnih možnosti za razpršitev premoženja. Država nam, naložbenikom nudi odlično možnost, da lahko za svojo socialno varnost in pokojnino poskrbimo sami, saj nakup in prodaja zlata za fizične osebe nista obdavčena, ravno tako ni kapitalskih dobičkov. Kupce obveščamo, da so na območju EU vzpostavili strožji nadzor nad gotovinskimi plačili in pologi gotovine v poslovnih bankah. Kupci, ki plačujete blago v gotovinskem znesku nad 1.000 EUR, se morate tudi pri nas izkazati z osebnim dokumentom, osebne podatke pa si moramo tudi zabeležiti. Varovanje osebnih podatkov imamo urejeno s pravilnikom o varovanju osebnih podatkov.

Poleg tega naj za razliko od drugih ponudnikov plemenitih kovin v Sloveniji poudarim, da je v slovenskem prostoru naše podjetje prvo in vodilno (po podatkih časnika Dnevnik) pri svetovanju naložb v fizično zlato. Zakaj to poudarjam? Trudimo se, da svojim strankam kompetentno svetujemo; želimo in priporočamo, da si vsaka družina kot del svojega portfelja kupi fizično zlato, ga shrani v bančni sef in nanj pozabi. Mi ne priporočamo nakupa špekulativnega srebra, ki ga je treba kupiti v večjih količinah, pri čemer se takoj povečajo stroški s sefom. Poleg tega je treba vedeti, da že ob nakupu srebra izgubite dobrih 30 odstotkov.

Mogoče si boste premislili in za naložbo kupili kakšen drug finančni instrument? Ali pa boste s svojim dnevnim ustvarjanjem zaslužili več kot z naložbami v srebro. Srebro in druge plemenite kovine lahko kupite tudi v drugi obliki, mogoče bolj špekulativni, vendar imate dodatne ugodnosti pri plačilu davka.

Naložbo v plemenito kovino rodij vam verjetno ni nihče priporočil. Cena za unčo (31,1035g) je danes dosegla 4.748,00 evrov oziroma največ po 18 letih (od leta 2004 je cena narasla za 1400%).

Dovolite mi, da vam v letu 2008 zaželim osebnega zadovoljstva in poslovnih uspehov.

Irena MORO