DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Zavarujte premoženje z zlatom, Irena Moro

V zadnjih dneh se kljub višanju cene zlata tudi v Sloveniji veča obseg naložb v plemenite kovine. Povečano povpraševanje po zlatu so po izjavi Bena Bernankeja, vodilnega v FED-u, prejšnji teden objavile banke in kovnice po Evropi. Vprašanje, ki se nam zastavlja je: ali ima naložbenik alternativo za nadaljnja vlaganja kapitala? Zlato ima vedno več kupcev povsod po Evropi. Razlog je v vse večjem kreiranju novega denarja na trgu. Kot je dejal Marc Faber v času gostovanja v Sloveniji, si moramo zastaviti vprašanje: kaj je večji balon, zlato, evro ali ameriški dolar?

Centralne banke nekaterih držav in ameriški FED izdajajo denar brez pokritja, in tega se zaveda vse več naložbenikov. Svetovni monetarni sistem nujno potrebuje korenite spremembe, kot je za Financial Times izjavil bivši predsednik Svetovne banke, Robert Zoellick. Potrebujemo monetarni sistem, ki bi vključeval valute: ameriški dolar, evro, funt,  jen in rial. Zoellick omenja tudi možnost ponovne uvedbe zlata kot osnove v finančnem sistemu. Naj omenim, da je pred tremi leti guverner indijske centralne banke, ki nas je v okviru mednarodne konference LBMA gostil v Mumbaju v Indiji, izjavil, da bo osnova njihovi valuti zlato. Tej izjavi nihče do danes ni dal posebnega pomena. Zlato kot osnovo za vse valute je skoraj nemogoče uvesti, vsekakor pa to lahko storijo posamezne države.

Ameriški dolar je valuta, ki je pomembna v svetovnem gospodarstvu, evro pa je mlada, umetna valuta.

Naložbeniki so zaradi dnevnih pretresov na svetovnih borzah v negotovosti. Dnevno se postavlja vprašanje: ali je naložba v zlato dobra naložba? Kriza še ni končana. Zlato je dobra naložba, v katero investirajte ob padcih vrednosti. Odgovor na vprašanje številnih naložbenikov, ali naj zlato kupijo za dobo nekaj mesecev, je vsekakor negativen. Od začetka letošnjega leta je cena v evrih za kilogram čistega zlata na svetovnih borzah zrasla za skoraj 28 odstotkov. Prepričana sem, da imajo v Sloveniji zdaj dovolj dela tudi borzni posredniki, ki trgujejo na blagovnih borzah (Comodities) s pšenico, koruzo, sojo, itd., katere imajo zaradi objav WHO o potrebah po hrani v naslednjih 50 letih vsekakor velik potencial.

Paladij kot plemenita kovina je naložbenikom praktično nepoznan, a ima v prihodnje lahko velik potencial. Londonski GFMS je v najnovejšem poročilu za november objavil, da ga bodo v naslednjem letu pridobili manj, kot bo povpraševanje na trgu. To je kovina, ki bo zamenjala platino pri izdelavi katalizatorjev v avtomobilski industriji. Letno nakopljejo 233,2 ton (podatek za leto 2009) paladija, in samo pomislite, koliko avtomobilov bo potrebno izdelati za kitajski trg. Paladij je industrijska kovina in ne vidim razloga, da je nebi kupovali tudi naložbeniki.

Srebro je v medijih prikazano kot naložba prihodnosti. Je visoko špekulativna naložba in po podatkih GFMS se cena kaj hitro lahko vrne na raven 19 ameriških dolarjev za trojsko unčo. V naslednjem letu bo ponudba zadovoljila povpraševanje na trgu.

Mogoče se pravzaprav ne zavedamo dovolj, da Amerika za prevzem prestola kot vodilne gospodarske sile prav zdaj s povečanim tiskanjem denarja vdira v sistem valut drugih držav, kar svetovnemu gospodarstvu prav gotovo ne bo prineslo blagostanja. Na osnovi mednarodnega dogovarjanja vrednost dolarja napram drugim valutam narašča in v tem sistemu borzni svetovalci le ugibajo, kaj se bo pravzaprav zgodilo. Ostane samo eno: zavarovanje premoženja z likvidnim zlatom.

Irena MORO