DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Zaloge monetarnega zlata v vzponu

Vir: gold.org

Zlato ima od nekdaj pomembno vlogo v monetarnem sistemu. Danes imajo centralne banke posameznih držav v mednarodnih rezervah zlato predvsem z namenom razpršitve tveganja. World Gold Council (WGC) ocenjuje, da je bilo do danes izkopanih 193.472 ton zlata, od tega kar dve tretjini od leta 1950 naprej. Centralne banke imajo po zadnjih podatkih WGC v lasti 33.871,36 ton zlata, kar predstavlja 17,5 odstotkov vsega izkopanega zlata. Evropske države (vključno z ECB) imajo v lasti 10.778,50 ton zlata.

Na svetovni ravni so centralne banke v februarju 2019 neto povečale zaloge zlata za 51 ton (kot je vidno na spodnjem grafu), kar je največ od oktobra 2018, ko so v zaloge dodale neto 105 ton. Prodaja monetarnega zlata s strani centralnih bank je v februarju dosegla le 0,2 toni. V januarju in februarju letos so centralne banke v zaloge dodale skupno 90 ton monetarnega zlata (56 ton v istem obdobju lani), kar je največ od leta 2008. Torej, centralne banke, posebej tiste v državah v razvoju, povečujejo zaloge zlata konstantno in načrtovano.

Slika spodaj prikazuje spremembe količine monetarnega zlata po izbranih državah. V letu 2018 je centralna banka Rusije povečala zlate rezerve za kar 275 ton, in dosegajo 2.150,50 ton. Med januarjem in februarjem letos je v zlate rezerve dodala še 31,3 tone zlata. Monetarno zlato v mednarodnih ruskih rezervah dosega skoraj 20 odstotkov. Rusija je monetarne rezerve v ameriških dolarjih od leta 2017 do danes zmanjšala s prvotnih 46 odstotkov na trenutnih 22 odstotkov. V lanskem letu je Rusija prehitela Kitajsko v količini zlatih rezerv in postala peta država z največ zlata. Na prvem mestu so ZDA z 8.133,50 tonami, sledijo Nemčija s 3.369,70 tonami, Italija z 2.451,80 tonami in Francija z 2.436,00 tonami. Guvernerka ruske centralne banke, Elvira Nabiullina, poudarja, da centralna banka vodi politiko razpršitve tveganja, pri čemer upošteva vse dejavnike tveganja,  finančni, ekonomski in geopolitični.

Prav tako zlate zaloge zadnje štiri mesece konstantno povečuje Kitajska, podobno kot v obdobju od sredine leta 2015 do oktobra 2016. Februarja letos je Kitajska zlate rezerve povečala za 10 ton. Po količini zlatih rezerv je Kitajska takoj za Rusijo in ima po podatkih WGC 1.874,30 ton zlata (2,5 odstotka mednarodnih rezerv). Indija je na 11. mestu s 608,70 tonami. Februarja letos je Indija v rezerve dodala 1,7 tone zlata.

Zaradi sankcij, ki jih je proti Venezueli uvedel Washington – in so povzročile močan upad prihodkov od uvoza državne naftne družbe PDVSA – se je predsednik Nicolas Madura zatekel k prodaji znatnih količin zlata. Od začetka tega leta oziroma od uvedbe dodatnih sankcij naj bi rezerve padle že za 30 ton. Reuters je poročal, da naj bi Venezuela imela v lasti le še okrog 100 ton zlata, čeprav jih ima po uradnih podatkih WGC 161,2 ton (78 odstotkov mednarodnih rezerv). V kolikor pa bi se prodaja zlata nadaljevala z enako stopnjo, bi lahko Venezuela že do konca leta ostala skoraj brez zlatih rezerv. Posledično bi lahko imela velike težave pri financiranju in uvozu osnovnih dobrin. Politik, Juan Guaido, se medtem trudi zamrzniti bančne račune in zlato, ki jih ima Venezuela v tujini. V centralni banki Združenega kraljestva se nahaja 31 ton venezuelskega zlata. V januarju je Washington zaprosil tuje države naj ne kupujejo zlata od Venezuele, kar je povzročilo prekinitev prodaje 29 ton zlata Združenim Arabskim Emiratom. Kljub temu se razprodaja venezuelskega zlata nadaljuje v manjših količinah. Samo v začetku aprila je Venezuela prodala dodatnih 8 ton zlata.

Zadnji uradni podatki WGC o svetovnih zalogah zlata so dostopni TUKAJ.

Prevod in priredba: Špela Poljak