DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Zadnje poročilo WGC – povečano povpraševanje po fizičnem zlatu

World Gold Council (WGC) beleži povečano povpraševanje po fizičnem zlatu s strani centralnih bank in posameznih (Kitajskih) investitorjev, ki se želijo zavarovati pred slabitvijo valute. Povečano povpraševanje je bilo opazno v zadnjem četrtletju prejšnjega leta, trend pa se nadaljuje tudi letos. V najnovejšem poročilu Gold Demand Trends WGC poroča, da Kitajska ostaja največja porabnica zlata, sledi ji Indija. Tudi sicer imata državi 45 odstotni delež globalnega povpraševanja po zlatu.

Povpraševanje Kitajske po zlatih kovancih se je v zadnjem četrtletju leta 2015 povečalo za 25 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. Eden od pomembnejših vzrokov je bila devalvacija juana. Medtem se je na Kitajskem povpraševanje po zlatem nakitu za 3 odstotke znižalo na račun padcev na delniškem trgu in nizke gospodarske rasti. Globalno povpraševanje po zlatu je ostalo na približno enaki ravni kot leto prej, 4.212 ton.

V zadnjem četrtletju prejšnjega leta so se nakupi zlata s strani centralnih bank povečali za 25 odstotkov, istočasno so padle cene nafte, zaupanje v globalno gospodarstvo pa je bilo relativno nizko. Centralne banke kupujejo zlato predvsem z namenom razpršitve mednarodnih rezerv in kot zavarovanje pred nihanjem ameriškega dolarja. Nakupi centralnih bank so se v prejšnjem letu povečali na 588,4 ton. Rekordni nakupi centralnih bank so bili zabeleženi leta 2013 v višini 625,5 ton.

Ponudba zlata je zaradi manjše količine izkopanega zlata v rudnikih v letu 2015 padla za 4 odstotke, na 4.258 ton.

WGC je optimističen glede gibanja povpraševanja in cene zlata letos, saj pričakuje dodatne večje nakupe centralnih bank in obenem veliko povpraševanje po nakitu, palicah in kovancih povsod po svetu. Finančni sistem ostaja ranljiv, delniški trgi pa nestabilni, zaradi česar investitorji cenijo pomen zlata za dolgoročno varnost.

Od 4. februarja cena zlata raste tako zaradi povečanega povpraševanja kot tudi pričakovanj investitorjev, da bodo obrestne mere do daljnega ostale nespremenjene. In to kljub izjavi guvernerke FED, da je dvig obrestnih mer v letošnjem letu zelo verjeten. S tem porastom je dolarska cena zlata trenutno na najvišji ravni v zadnjih devetih mesecih. Medtem pada vrednost dolarja, kar se odraža tudi v višji evrski ceni zlata.