DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Vlagatelji iščejo varnost v zlatu

Iz ameriškega Fed so včeraj podali izjavo, da je izbruh koronavirusa škodoval skupnosti in zmotil gospodarsko aktivnost v mnogih državah, vključno z ZDA. Odzval se je tako, da je v nedeljo znižal obrestne mere na 0 in sprožil ogromen količinski olajševalni program v višini 700 milijard dolarjev za zaščito gospodarstva pred učinki virusa.

Nov ukrep za spodbuditev gospodarstva, ki se bo uporabljal kot merilo za kratkoročno posojanje finančnim institucijami, bo zdaj usmerjen na 0 do 0,25 odstotka (prej je bil med 1 do 1,25) .

Soočen z izjemno volatilnimi finančnimi trgi, je Fed tudi znižal diskontno stopnjo izrednih posojil za 125 bazičnih točk na 0,25 odstotka in podaljšal rok posojila na 90 dni. Diskontne stopnje igrajo pomembno vlogo pri podpiranju likvidnosti in stabilnosti bančnega sistema ter učinkovitemu izvajanju denarne politike in podpori nemotenemu pretoku posojil podjetjem, je navedel Fed.

Kako so se na ukrepe odzvali na trgu? Kljub agresivni potezi je bil prvotni odziv trga negativen. Dow futures je po odprtjem na trgu v ponedeljek padel za približno 1.000 točk.

Globalno usklajeno ukrepanje

Ukrep Fed za zmanjšanje obveznih rezerv na 0 velja tudi za banke po svetu. Banke Kanade, Anglije, Japonske, ECB, FED in švicarska nacionalna banka so povečale likvidnost v dolarjih po vsem svetu prek obstoječih dogovorov o zamenjavi dolarjev.

Zavarujte vaš premoženje

V primeru, da bodo centralne banke še naprej zniževale obrestne mere in stopnjevale količinske ukrepe za ublažitev trenutnega stanja, se bo nedvomno stanje z ameriškim dolgom poslabšalo in oslabilo dolar ter ostale fiat valute.  To pomeni, da bo cena zlatu rasla. Pokazatelj, da vlagatelji iščejo varnost v zlatu, je v naraščajočih premijah in povpraševanju po vsem svetu.

Vir: cnbc.com

Prevod Ivona Moro