DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – avgust 2022

Vir: The Aden Forecast

Največjo skrb trenutno predstavlja visoka inflacija, ki je najvišja v zadnjih 40 letih. Ker se visoke cene odražajo na vseh področjih (hrana, goriva, oblačila …) je potrošnja v zadnjem času drastično padla, kar izredno slabo vpliva na gospodarsko rast. Potrošnja namreč predstavlja kar dve tretjini gospodarske rasti. Druga velika skrb je recesija, ki nastopi, ko dve četrtletji zapored beležimo negativno gospodarsko rast. Glede na zadnje makroekonomske podatke se je zgodilo prav to, uradno smo vstopili v obdobje stagflacije, kar je obdobje visoke inflacije in recesije hkrati.

Na osnovi povišanja obrestnih mer v zadnjem času s strani ameriške centralne banke so nekateri analitiki mnenja, da se stopnja inflacije približuje vrhuncu. Gospodarstvo slabi, cene določenih surovin so nekoliko padle in motnje v oskrbovalnih verigah popuščajo. Avtorici zadnjega finančnega poročila The Aden Forecast izpostavljata, da je znižanje 10 odstotne inflacije na podlagi dviga obrestnih mer za 2,3 odstotka malo verjetno. Tretja večja skrb ostaja vojna v Ukrajini, katera ima negativne posledice na globalni ravni, vključno s pomanjkanjem hrane in virov energentov. Četrta skrb, ki mogoče ni tako globalno izpostavljena, je Kitajska. Zaradi izbruha pandemije (t.i. lockdown) trpi celotno kitajsko gospodarstvo, njihov nepremičninski trg in bančni sistem. Poznavalci se bojijo, da se Kitajska sooča z likvidnostno krizo. Zlom kitajskega nepremičninskega trga in kitajske banke bi pomenil pojav novega globalnega problema.

Cena zlata je v začetku meseca skoraj dosegla 1.800 dolarjev za trojsko unčo, vendar od marca letos ostaja pod pritiskom na račun močnega ameriškega dolarja in višjih obrestnih mer. Trg zlata je še zmeraj v dolgoročnem bikovskem trendu. Odkar se cena zlata prosto giblje na trgu analitiki opažajo, da se ta giblje dokaj ciklično. Od leta 1969 so bili zabeleženi trije večji bikovski trendi, ki so v povprečju trajali 11 let. Prvi se je pričel leta 1969 in vrh dosegel leta 1980. Drugi je bil beležen med leti 2001 in 2012, tretji pa se pravkar odvija in traja od decembra 2015. V kolikor bo ta trend podoben prejšnjim, lahko torej vrh trenutnega bikovskega trenda pričakujemo leta 2026.

Tehnične analize kažejo, da trg zlata na vsakih 7 do 8 let doseže dno. Glede na to, da se je trenutni trend rasti pričel decembra 2015, bi lahko dno pričakovali kasneje v tem ali prihodnjem letu. Pomembno je, da se naložbeniki zavedajo, da je naložba v trg plemenitih kovin dolgoročna in varna naložba, ter da so korekcije na trgu povsem normalen, cikličen pojav. Te korekcije so lahko izjemna priložnosti za nakup dodatnih količin zlata, katerega cena dolgoročno raste ter omogoča ohranitev kupne moči in plemenitenje premoženja. Trenutno 1.675 dolarjev za trojsko unčo zlata predstavlja spodnjo tehnično mejo za zlato, več bodo pokazali prihajajoči meseci.

Gibanje cene za unčo zlata v zadnjih 30 dneh (v EUR – zelena linija, v USD – modra linija)

Znotraj dolgoročnega trenda rasti cena zlata niha, kar je povsem običajno. Avtorici omenjenega poročila trdita, da je trg zlata trenutno v tako imenovanem kratkoročnem padcu, ki je morda že dosegel najnižjo vrednost prejšnji mesec, ko je cena zlata padla pod 1.700 dolarjev za trojsko unčo. Spomnimo, kratkotrajne padce cene na trgu zlata avtorici nazivata s padci B in D, kratkoročne rasti znotraj dolgoročnega trenda pa rast A in C. Rast A ni tako skokovita kot rast C, je nekoliko bolj zmerna. Vsekakor bo trg zlata prešel v kratkotrajno rast A takrat, ko preseže zgornjo tehnično mejo 1.825 dolarjev za trojsko unčo zlata, kar predstavlja 23 mesečno drseče povprečje cene zlata.

Podobno kot na trgu zlata lahko pričakujemo preobrat tudi na trgu srebra, s to razliko, da ima cena srebra še bolj optimistične tehnične napovedi oziroma potenical za rast kot zlato. Večje donose na trgu srebra lahko pričakujemo, ko cena preseže 21 dolarjev za trojsko unčo srebra. V tem trenutku je cena srebra podcenjena in glede na pričakovane pozitivne premike, so napovedi za ceno srebra trenutno zelo obetavne.

 

Prevod: Špela Poljak