DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Thomson Reuters GFMS, september 2013

Zlato

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke FED se je na zasedanju 17. septembra odločil, da bodo nadaljevali z nakupi obveznic in ostalimi stimulativnimi ukrepi ameriškega gospodarstva. Do kdaj bodo še trajali je odvisno od uspešnosti doseganja ciljne stopnje gospodarske rasti, brezposelnosti in inflacije. Guverner Ben Bernanke je po sestanku najavil, da bo FED nakupe obveznic zmanjšala za 10-15 mrd dolarjev. Zasedanju je naslednji dan sledilo povišanje cene zlata za 70 dolarjev za trojsko unčo. Monetarni ukrepi ameriške centralne banke v zadnjem letu zelo pomembno vplivajo na vse finančne trge, med njimi tudi na trg plemenitih kovin. Naslednje zasedanje FOMC bo 29. oktobra, v raziskovalnem inštitutu Thomson Reuters GFMS pa napovedujejo, da se bodo stimulativni ukrepi Amerike nadaljevali vsaj do decembra, kar je za ceno zlata spodbudno.

Poleg monetarne politike Združenih držav Amerike so za cene plemenitih kovin pomembni še: geopolitična napetost v Siriji, pogajanja v upravljavskih podjetjih rudnikov na področju Južne Afrike in prodaje oziroma nakupi ETF skladov. V sredini septembra se je cena zlata gibala okoli 1.300 dolarjev za trojsko unčo tudi kot rezultat prodaje dolgih pozicij na Comex-u v pričakovanju zasedanja FOMC.

Srebro

Cena srebra se je v septembru gibala med 21 in 24 dolarji za trojsko unčo, danes znaša 21,60 dolarjev. Razmerje med ceno zlata in srebra je v septembru gibalo med 59 in 60. Razmerje med cenama je bilo v januarju 52, v juliju pa 67 – najvišje letos. Dan po zasedanju FOMC je cena srebra poskočila za 1,5 dolarja za trojsko unčo, vrednost dolarja je padla na najnižji nivo v zadnjih sedmih mesecih.

Največja uvoznica srebrnih bullion proizvodov so Združene države Amerike, nato Indija, ki je v prvih šestih mesecih tega leta uvozila 2,348 ton. Indijsko povpraševanje definira predvsem monsunsko obdobje, število porok in regulacija vlade. Prodaja srebrnih naložbenih kovancev Ameriški orel je bila v avgustu 46,7 odstotkov višja kot avgusta lani in znašala 3,6 milijonov trojskih unč. Medtem je prodaja srebrnikov avstralske kovnice The Perth Mint v avgustu padla s 697.247 unč  na 691.259 trojskih unč.

Platina & paladij

Cena platine je v septembru nekoliko padla kot rezultat določenih sporazumov glede plač rudarjev v Južni Afriki ter večje gotovosti glede zagotavljanja novih zalog platine iz rudnikov. Dogajanje je imelo podoben vpliv na trg paladija, kjer je cena padla na 680 dolarjev v sredini septembra. Po zasedanju FOMC je cena paladija dobila nov zagon in dosegla 715 dolarjev za unčo. Južno afriški NewPlat je postal največji ETF sklad platine, s 635.000 trojskimi unčami do septembra letos. Glede na povpraševanje po teh plemenitih kovinah lahko do konca leta 2013 na trgu platine pričakujemo presežek v višini 171.000 trojskih unč, na trgu paladija pomanjkanje v višini 854.000 trojskih unč.