DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Thomson Reuters GFMS pregleda gibanja cen plemenitih kovin, julij 2012

Objavljamo kratek povzetek poročila. Arhivska in zadnje poročilo GFMS so v originalu dostopni TUKAJ (plačljiva vsebina).

V zadnjem mesecu imajo na dogajanje na svetovnih finančnih trgih vpliv tudi odločitve Evropskega Sveta. Ta naj bi v Evroobmočju vzpostavil enotni nadzorni mehanizem, ki bi omogočal neposredno dokapitalizacijo evropskih bank preko ESM (European Stability Mechanism). Prav tako naj bi naredili vse, da bo zagotovljena finančna stabilnost Evrope. Z objavo omenjenih sprememb je razmerje €/$  pristalo na 1,25 ameriških dolarjih. Evro je v drugi polovici junija 2012 dosegel najnižjo raven od julija 2010, in sicer 1,23 dolarjev (julija 2012 je vrednost še nekoliko padla). Medtem je IMF (Mednarodni denarni sklad) znižal pričakovano stopnjo gospodarske rasti ZDA in opozoril na nujno potrebno zniževanje državnega primanjkljaja, kar vpliva na celotno svetovno gospodarstvo.

Zlato

Rast cene zlata zasledimo od sredine maja 2012. Po podatkih raziskovalnega inštituta GFMS naj bi se v prihodnjih mesecih cena še krepila. V Indiji naj bi se do konca leta neto povpraševanje po zlatu  ponovno znižalo. V prvem četrtletju 2012 so v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2011 naslednje države povečale neto investicije v zlato: Francija za 47 odstotkov, Vietnam 41, Kitajska 13, Savdska Arabija 2 in Tajvan 23 odstotkov. V istem obdobju so nekatere države znižale svoje investicije: Indija  46, ZDA 32, Nemčija 44, Švica 28, Tajska 29 in Turčija 12 odstotkov.

Srebro

Trg srebra se je v juniju soočal z nizkim povpraševanjem, nizko naklonjenostjo tveganju, negotovostjo investitorjev v povezavi s prihodnostjo Evrope in z visokimi zalogami. Kljub novim ukrepom in reševalnem paketu v Evropi ostajajo naložbeniki previdni. Cena srebra je konec junija dosegla 26 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Od februarja letos, ko je bila cena za trojsko unčo 38 dolarjev, cena srebra beleži trend padanja. Prodajajo tudi investitorji, in sicer že od marca letos. Večje odprodaje so vidne tako pri ETF skladih in Comex-u, kot tudi na fizičnem trgu. Razmerje med ceno zlata in srebra je bilo na začetku junija 56,8:1, ob koncu meseca pa 58,2:1.

Platina in paladij

Trg platine še vedno bremenijo težave s proizvodnjo v Južni Afriki. Kljub temu je izpad proizvodnje relativno nizek, kar pomeni da bo platine na trgu vsaj še nekaj časa v presežku. Najvišjo ceno je platina dosegla 29. februarja letos – 1.732,50 ameriških dolarjev za trojsko unčo, ob koncu junija je bila cena le še slabih 80 odstotkov te vrednosti – 1.378 dolarjev. Povprečna cena prve polovice tega leta znaša 1.554,71 dolarjev (londonski popoldanski fiksing).

Po napovedih GFMS  naj bi se trg paladija v prihodnje postopoma povečeval. Predvsem naj bi bil razlog večje povpraševanje po paladiju v avtomobilski industriji (izdelava katalizatorjev). Hkrati se izvoz paladija iz Rusije in s tem svetovne zaloge zmanjšujejo. Najvišjo ceno je paladij letos dosegel na isti dan kot platina, in sicer 722,2 ameriških dolarjev za trojsko unčo, najnižjo pa 28. junija v višini 556 dolarjev za trojsko unčo. Povprečna cena za prvo polovico letošnjega leta znaša 656 dolarjev za trojsko unčo.

Padec cen obeh plemenitih kovin v zadnjih mesecih je bil med drugim rezultat znižanja bonitetnih ocen številnim evropskim bankam in s tem povečanje nezaupanja investitorjev v finančni sistem.

Povzetek pripravila: Špela Poljak