DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Thomson Reuters GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, november 2012

Arhivska in zadnje poročilo GFMS so v originalu dostopni TUKAJ (plačljiva vsebina).

ZLATO

Na podlagi ohlapne monetarne politike, inflacije, nihanja tečajev in mnogih drugih negotovosti na področju politike in gospodarstva (na primer pojavljajo se špekulacije o uvedbi QE4) lahko pričakujemo vedno višjo ceno zlata.  GFMS poroča, da krizne razmere v Evropi močno vplivajo na trg zlata. Stroški posojil v Evropi so se v zadnjem mesecu nekoliko zmanjšali kot rezultat evropskega stabilizacijskega načrta. Bonitetna hiša Standard & Poor’s je znižala bonitetno oceno banke BNP Paribas (z AA- na A+) in desetih drugih francoskih bank. Agencija je kot razlog navedla veliko verjetnost podaljšanja recesije v Evropi. S ciljem zmanjšanja deficitov držav članic, le-te izvajajo vedno strožje ukrepe, ki zavirajo rast gospodarstva. Ameriško gospodarstvo je prav tako šibko, kar lahko sklepamo na podlagi nižanja prihodkov ameriških korporacij, in vpliva na naložbe v plemenite kovine.

Povpraševanje po fizičnem zlatu se je v zadnjem mesecu okrepilo na račun padca cene in sezonske komponente (sezona festivalov Dussedra in Eid v Indiji). Prav tako se krepijo tudi nakupi s strani svetovnih bank. Brazilska centralna banka je pritegnila pozornost s povečanjem nakupov za 5 odstotkov (1,7 tone) v septembru, prvič od decembra 2008. Največje zlate zaloge zlata imajo trenutno naslednje države: Združene države Amerike, Nemčija, Italija in Francija. V Sloveniji  predstavlja zlato 18,6 odstotkov mednarodnih rezerv (vir: Banka Slovenije, 31.10.2012).

Zaloge zlata uradnega sektorja (v odstotkih)

 

 

Zaloge zlata uradnega sektorja (v milijardah ameriških dolarjev)

Cena zlata je dosegla novo rekordno vrednost letos, in sicer 1.791,75 ameriških dolarjev za trojsko unčo (4. oktober) in padec v istem mesecu na 1.698,00 dolarjev  (24. oktober). Na ponudbeni strani trga zlata oziroma v rudnikih zlata v Južni Afriki se napete razmere umirjajo in delavci so se konec oktobra večinoma vrnili v rudnike na podlagi dogovora o zvišanju plač.

SREBRO

Cena srebra je veliko bolj volatilna kot cena zlata. Trg srebra pa je tudi manjši in velikokrat označen kot »poor man’s gold« (zlato revnejših). Novi zagon rasti cene zlata bo po napovedih GFMS pripomogel k rasti cene srebra. V prihodnje lahko pričakujemo, da se bo razmerje med ceno zlata in srebra, ki je trenutno 53 : 1 znižalo na 40 : 1 v prvi polovici naslednjega leta kot odziv na nestabilne politične in ekonomske razmere (dolžniška kriza, ekspanzivna monetarna politika, inflacijski pritiski, tečajna tveganja ipd.).

Prodaja srebrnikov Ameriški orel, mase 31,1035 g je v oktobru v primerjavi s septembrom letos padla za 20 odstotkov oziroma za 16 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. Prodaja srebrnikov je v prvih desetih mesecih tega leta padla za 22 odstotkov (primerjava z letom 2011). Nedavne raziskave kažejo, da je globalna prodaja glavnih srebrnih naložbenih kovancev  padla za 32 odstotkov v tretjem četrtletju letos v primerjavi z letom 2011.

PLATINA & PALADIJ

Cena platine se je v oktobru gibala med 1.726 in 1.523 dolarji za trojsko unčo. Stavke v rudnikih platine v Južni Afriki so se zaključile (z izjemo rudnika Amplats). Kljub temu je trg zaskrbljen zaradi naraščajočih stroškov proizvodnje in izgub zaradi preteklih stavk oziroma ustavitev proizvodnje.

Cena paladija se je gibala dokaj skladno s ceno platine in dosegla najvišjo raven 4. oktobra (676 dolarjev za trojsko unčo), najnižjo pa 29. oktobra (583 dolarjev za trojsko unčo). Bolj kot stanje v Južni Afriki vpliva na ceno paladija avtomobilski sektor oziroma zmanjšanje rasti sektorja (razen v Severni Ameriki). V letošnjem letu naj bi proizvodnja vozil dosegla 65 odstotkov globalnega povpraševanja po paladiju.

Priredila: Špela Poljak