DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Thomson Reuters GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, marec 2012

Zlato

Po napovedih Thomson Reuters GFMS se bodo investicije v naložbeno zlato v letu 2012 nadaljevale kot rezultat večanja infacijskih pritiskov in negotovosti valutnega trga zaradi nepredvidljivih tečajnih nihanj. Predvsem vrednost ameriškega dolarja naj bi se letos povišala, kar bo odraz slabitev nekaterih pomembnih svetovnih valut kot je evro, in ne samostojne krepitve dolarja. Kljub temu naj bi cena zlata v letu 2012 še naprej sledila trendu rasti, do konca aprila pa lahko še vedno pričakujemo nihanja.

Povpraševanje po zlatu je bilo v februarju nekoliko šibkejše v primerjavi z januarjem, ocenjuje GFMS. To se je pokazalo tako v južni Aziji kot tudi na daljnem Vzhodu in zahodnih trgih. Povpraševanju je botrovalo slabo obdarovanje z zlatom v sezoni Indijskih porok in zatišje po Kitajskem novem letu. Beleži se tudi upad prodaje zlatega kovanca Ameriški orel, ki je v februarju dosegel le 21.000 trojskih unč (0,7 ton), kar je najnižja vrednost od junija 2008. V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo skupno prodanih 148.000 trojskih unč (4,6 ton), kar je 65 odstotkov prodaje v istem obdobju leta 2011, ko je prodaja dosegla 226.000 trojskih unč (7,0 ton).

Manjše povpraševanje je po podatkih GFMS povzročilo padec cene zlata v prvi polovici februarja in pospešilo hitrost padanja cene ob koncu meseca, ki jo je spremljala pospešena prodaja v severni Ameriki. Prva polovica februarja je bila prav tako zaznamovana s kriznim stanjem Grčije in evra  ter nizko sprejemljivostjo visokih stopenj tveganja naložb. Slika gospodarskega stanja Združenih držav Amerike je bila medtem nekoliko bolj svetla.

Dogajanje na Kitajskem – kot je skrb pred rastočo inflacijo, znižanje zahtevane stopnje rezerv domačih bank in manjši uvoz – izrazito vpliva na trg zlata. Prav tako na trg vplivajo geopolitične napetosti na srednjem vzhodu, politična negotovost zaradi namer Irana glede jedrske energije in težav v Siriji. Pozornost investitorjev ostaja usmerjena na Evroobmočje. Dvig cene v drugi polovici februarja je posledica sporazuma o novi finančni injekciji Grčiji v višini 130 milijard evrov. Sledila je krepitev evra in skok cene zlata na 50 ameriških dolarjev za trojsko unčo v samo dveh dneh. 29. februarja je sledil padec cene zlata, in sicer takoj, ko je Ben S. Bernanke, eden najbolj spoštovanih finančnih in poslovnih strokovnjakov, napovedal, da naj bi se gospodarska rast ZDA v letu 2012 stabilizirala (na enako ali nekoliko višjo raven, kot je bila v drugi polovici leta 2011). Poudaril je tudi pozitivne spremembe na trgu dela in znižanje nezaposlenosti.

Srebro

Srebro je v drugi polovici februarja doseglo ceno 38 ameriških dolarjev za trojsko unčo, kar je najvišja vrednost od septembra lani. Dvigu je kmalu sledila sprememba in mesec se je zaključil s ceno srebra 34 dolarjev za trojsko unčo. Povpraševanje je bilo v februarju neenakomerno, povečalo pa se je predvsem v primeru padca cene v zadnjem tednu meseca. Pozitivno je vplivala tudi sezona porok v Indiji. Poznavalci pričakujejo večanje povpraševanja po srebru na indijskem trgu. Cena za trojsko unčo srebra je bila lansko leto 35,12 ameriških dolarjev, kar je 73,9 odstotka več kot v letu 2010 in 162,5 odstotkov več kot leta 2007.

Podatki GFMS o povprečnih cenah plemenitih kovin na svetovnem trgu so podani v spodnji tabeli.

Povprečna cena plemenitih kovin za trojsko unčo ($)

 

Zlato

Srebro

Platina

Paladij

2007 695 13.38 1.305 355
2008 872 14.99 1.573 351
2009 972 14.67 1.206 264
2010 1.225 20.19 1.611 527
2011 1.572 35.12 1.722 733
Razlika (%) 126,2 162,5 32,0 106,5

Vir: GFMS, Precious Metals One Year Forecast, str. 13

Platina

Februar je bil med drugim zaznamovan tudi z negotovostjo ponudbe platine oziroma z dogajanjem v južni Afriki. Impala Platinum je v začetku marca naznanil, da je stavke v rudniku Rustenburg konec. Po napovedih GFMS lahko kljub temu v letu 2012 pričakujemo manjšo količino proizvedene platine s strani omenjenega podjetja. Po mnenju poznavalcev obstaja majhna možnost, da se podobno zgodi tudi v podjetju Anglo Platinum. Proizvodnjo platine poleg stavk zmanjšujejo tudi prekinitve dela v rudnikih v južni Afriki, in sicer v skladu z zahtevami glede varnostnih standardov, proizvajalce pa ogroža tudi možnost prekinitve dobave energije. 23. februarja je cena platine za trojsko unčo dosegla 1.730 ameriških dolarjev, kar je med drugim posledica slabitve dolarja v primerjavi z evrom. Kasneje je cena platine upadla na 1.670 dolarjev za trojsko unčo. Po napovedih GFMS je pričakovati, da bo cena platine vsaj še do konca leta nižja od zlata (od 150 do 200 ameriških dolarjev za trojsko unčo).

Paladij

Stavke in ostale težave v južni Afriki nimajo večjega vpliva na trg paladija. Negotovost je prisotna na strani ponudbe kovine. Rusija namreč ponovno načrtuje manjši izvoz. Prav tako pa je negotovo povpraševanje po paladiju v avtomobilski industriji, ki predstavlja kar 60 odstotkov svetovne porabe. V Evroobmočju je bilo januarja prodano za 8,7 odstotkov manj avtomobilov kot prejšnje leto. Kitajska je v januarju letos prav tako beležila nižjo prodajo kot v istem obdobju prejšnjega leta, in sicer za 24 odstotkov. Severnoameriški trg avtomobilov pa je v nasprotju z evropskim in kitajskim v februarju dosegel visoko prodajo, ki je presegla vsa pričakovanja in napovedi. Prodaja je bila v primerjavi s prejšnjim letom višja za 16 odstotkov.

 

Arhivska in zadnje poročilo GFMS so v originalu dostopni TUKAJ (plačljiva vsebina).

Povzetek pripravila: Špela Poljak