DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Thomson Reuters GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, maj 2012

Arhivska in zadnje poročilo GFMS so v originalu dostopni TUKAJ (plačljiva vsebina).

ZLATO

Pozornost trga plemenitih kovin je trenutno usmerjena v ZDA (Federal Reserve) in Evroobmočje.  Gospodarske razmere v Evropi ostajajo negotove, s tem pa tudi naložbeniki. Na odločitve v zvezi z naložbami v zlato in na gibanje cene  vplivajo prav tako mešani signali iz ZDA o uporabi ameriških obveznic (QE3). Naložbeniki so po podatkih GFMS trenutno izrazito nenaklonjeni tveganju, kar je posledica nestabilnih svetovnih gospodarskih razmer. Comex je v drugi polovici aprila zabeležil najnižje (od septembra 2009) trgovanje s terminskimi pogodbami na zlato. Povpraševanje po fizičnem zlatu so aprila spodbudili predvsem večji nakupi nakita po končani stavki v Indiji in tradicionalni festival Akshaya Tritiya (24. april). Po drugi strani je sezona indijskih porok mimo, kar lahko ponovno povzroči padec povpraševanja po fizičnem zlatu.

Po podatkih GFMS naj bi se cena zlata stabilizirala v drugi polovici letošnjega leta in krepila v tretjem četrtletju. Na to naj bi vplivala tako večja zaskrbljenost glede poglobitve evropske dolžniške krize, kot tudi možno poslabšanje stanja ameriškega gospodarstva ter dolgoročni inflacijski pritiski. V kolikor se bodo gospodarske razmere v Evropi v letu 2013 izboljšale, lahko pričakujemo slabitev ameriškega dolarja. V kratkem obdobju lahko na ceno zlata vplivajo tudi  geopolitične napetosti  v naftni industriji. Cena zlata je v aprilu nihala med 1.610 in 1.680 ameriškimi dolarji za trojsko unčo. Na spremembo cene so med drugim vplivale izjave, ki jih je podal Ben Bernanke (FED), znižanje pričakovane gospodarske rasti Kitajske in politična dogajanja v Evropi, skupaj z odmevnimi volitvami v Franciji in Grčiji.

SREBRO

Cena srebra je v aprilu beležila predvsem padec, najnižjo vrednost pa je dosegla 26. aprila, ko je bila cena za trojsko unčo srebra 30,70 ameriških dolarjev. Srebra je na trgu dovolj in tudi v prihodnje na tem področju ni pričakovati sprememb. Trend padanja cene srebra se bo po pričakovanjih obrnil in cena bo začela rasti hkrati z izboljšanjem razmer na trgu zlata proti koncu leta.

Večino meseca se je tako cena gibala med 30 in 33 ameriškimi dolarji za trojsko unčo. Na trg srebra bolj kot odločitve FED  in stanje  Evrooobmočja vpliva povpraševanje v industriji, kjer ima srebro širok spekter uporabe. Trg naložbenega srebra je v aprilu zaznamovala predvsem nenaklonjenost tveganju zaradi naraščajočega strahu glede gospodarskega stanja Španije in Italije ter nič kaj spodbudnih indikatorjev rasti BDP v ZDA.

PLATINA IN PALADIJ

V aprilu je cena platine padla s 1.636 ameriških dolarjev za trojsko unčo na 1.570. Cena paladija pa je s 656 dolarjev poskočila na 679 dolarjev za trojsko unčo. Na gibanje cen platine in paladija niso vplivale samo svetovne razmere, ampak predvsem trgovanje na borzi Nymex, kjer so aprila investitorji več zanimanja pokazali za platino. Odločilno za cene pa je bilo tudi stanje in pričakovanja v avtomobilskem sektorju. Evropski avtomobilski trg trenutno ne kaže izboljšanja. Boljše pa je na ameriškem in japonskem trgu, pa tudi napovedi za kitajski trg so obetavne.

Proizvodnjo platine še vedno zmanjšujejo prekinitve izkopa in stavke v rudnikih. V prvem četrtletju tega leta je bil tako izkop podjetja Anglo Platinum, največjega dobavitelja platine iz Južne Afrike, manjši za 130.000 trojskih unč (4 tone). Proizvodnja platine v Južni Afriki naj bi po napovedih raziskovalnega inštituta GFMS letos padla za skupno 200.000 trojskih unč (6,2 tone). Proizvodnja paladija pa je padla za približno 110.000 trojskih unč (3,4 ton). Hkrati prihajajo iz Rusije občutno manjše pošiljke paladija v primerjavi z letom 2011, kar vzbuja vprašanja glede prihodnjega gibanja cene te kovine.

 

Povzetek pripravila: Špela Poljak