DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Thomson Reuters GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, junij 2012

Arhivska in zadnje poročilo GFMS so v originalu dostopni TUKAJ (plačljiva vsebina).

Zlato

Po podatkih Thomson Reuters GFMS je bil prvega junija na svetovni borzi opazen največji dnevni skok cene zlata od januarja 2009. Povpraševanje po zlatu je od začetka leta neenakomerno, s tem pa je nestabilna tudi cena. Kakšne so  napovedi za drugo polovico leta? GFMS piše, da  naj bi trenutna cena zgolj gradila trdne temelje za poznejšo vztrajno rast.

Trg je bil tudi v maju pozoren na  dogajanje in poteze politikov pri obvladovanju ekonomskih  razmer. Gospodarski indikatorji iz ZDA krepijo oziroma slabijo valuto in s tem vrednost zlata. Zaposlenost se povečuje počasneje kot je napovedal Fed. Ukrepi za povečanje likvidnosti ZDA, ki so potrebni za okrevanje gospodarstva, bi lahko še bolj napihnili bilanco stanja, povečali inflacijske pritiske in finančno nestabilnost. Podobno se dogaja tudi v Aziji. Omenjeni dejavniki lahko predstavljajo povod bank za povečanje zlatih rezerv, hkrati  lahko  vplivajo na vrednost dolarja in ceno zlata.

Banke ne zmanjšujejo, ampak povečujejo količine zlata v rezervah. Mehiška centralna banka je aprila kupila 90.000 trojskih unč ali 2,8 ton zlata. Filipinska banka pa celo več kot milijon trojskih unč zlata oziroma 32,3 ton samo v marcu.  Nakupi zlata s strani bank naj bi se nadaljevali vsaj do konca tega leta z željo po razpršitvi tečajnih tveganj v povezavi z lokalnimi valutami in z željo po manjši izpostavljenosti dolarju. Po vzoru bank se bodo v prihodnje najverjetneje povečali tudi nakupi manjših investitorjev. Kitajsko in Indijsko gospodarstvo trenutno zmanjšuje povpraševanje po nakitu in naložbenih palicah, kovancih. Podobno stanje je tudi v Evropi in Ameriki. Povpraševanje po kovancih je bilo v ZDA v prvi polovici tega leta dokaj nizko. Kovnica The United States Mint je v prvi polovici tega leta zabeležila 45 odstotkov nižjo prodajo kot v istem obdobju lani.

Srebro

Najvišjo vrednost je srebro doseglo konec februarja (37,46 ameriških dolarjev za trojsko unčo), najnižjo pa v sredini maja (26,73 dolarjev). S tem ko je cena zlata v začetku junija poskočila in je obenem cena srebra ostala na relativno nizki ravni, se je razmerje zlato : srebro povečalo na 58,7 : 1.

Največ srebra porabijo ZDA, in sicer več kot 110 milijonov trojskih unč samo v industriji. Največ srebrnine in srebrnega nakita izdela Kitajska s kar 40 milijoni trojskih unč v letu 2011. S tem zavzema 21 odstotni tržni delež; sledi ji Indija. Prodaja srebrnih kovancev Ameriški orel je v prvih petih mesecih leta dosegla le 14,5 milijonov trojskih unč, kar je 23 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Prav tako je padlo povpraševanje v industriji, vendar naj bi bil ta padec kratkotrajen. Izboljšanje lahko pričakujemo s strani Kitajske, ZDA in Japonske. Zaloge srebra so več kot zadostne za trenutno povpraševanje kar se odraža tudi na ceni.

Platina in paladij

Medtem ko je 1. junija cena zlatu narasla, je cena platine zabeležila eno najnižjih ravni v zadnjem letu – 1.396 ameriških dolarjev za trojsko unčo, kar predstavlja 19 odstotni padec v primerjavi z najvišjo ceno v tem letu (1.727 dolarjev). Cena platine bo po napovedih GFMS tudi v prihodnje nižja od cene zlata. Platine je na trgu dovolj kljub manjšemu izkopu v Južni Afriki. Prav nasprotno velja za trg paladija, ta je namreč v primanjkljaju. Po pričakovanjih bo pomanjkanje paladija v prihodnjih mesecih skupaj z ostalimi dejavniki krepilo vrednost paladija. Uvoz zalog iz Rusije pa se še naprej zmanjšuje. Največji proizvajalec paladija je ruski Norilsk, ki je v prvem četrtletju proizvedel 649.000 trojskih unč paladija, kar je 32.000 trojskih unč oziroma 5 odstotkov manj kot v istem obdobju leta 2011. Povpraševanje po paladiju v avtomobilski panogi hkrati narašča v Severni Ameriki, na Kitajskem in Japonskem. Narašča pa tudi povpraševanje v industrijskem sektorju in draguljarstvu.

Povzetek pripravila: Špela Poljak