DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Thomson Reuters GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, avgust in september 2012

Arhivska in zadnje poročilo GFMS so v originalu dostopni TUKAJ (plačljiva vsebina).

Velik vpliv na svetovne finančne trge s strani ameriške FOMC* in evropske ECB* je bil opazen tudi v avgustu. Mario Draghi, predsednik ECB, je naznanil, da bo banka naredila vse kar je potrebno za stabilnost finančnega sistema Evrope. Okrepilo se je vlaganje v plemenite kovine, vrednost evra in verjetnost novih inflacijskih pritiskov kot posledica novih nakupov obveznic bank (kar bi dolgoročno znižalo stroške zadolževanja v evroobmočju).

Cena zlata je v začetku septembra poskočila na 1.690 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Nestrinjanje nekaterih članov ECB z izjavo predsednika in spremembe predloga pomoči državam članicam (ECB namreč ne želi ponuditi pomoči v kolikor države ne sprejmejo  fiskalnega pravila) so vplivali na vrednost evra in na obrestne mere predvsem v Španiji in Italiji. Posledica omenjenih dogodkov je bilo povečanje negotovosti tudi v ZDA, kjer so napovedi za gospodarsko rast optimistične. Vendar FED še vedno ne izključuje uvedbe novih stimulativnih ukrepov v ZDA (QE3), ki bi oslabili dolar, vendar dolgoročno okrepili ameriško gospodarstvo. Prav nezaupanje v bančni sistem pa naj bi v prihodnjih mesecih okrepilo investicije v zlato.

V prihodnje lahko po podatkih Thomson Reuters GFMS – kjer je 4. septembra v Londonu  potekala predstavitev letnega poročila Gold Survey – pričakujemo rast cene zlata in posledično tudi drugih plemenitih kovin. Krhkost evroobmočja, ekonomske tegobe ZDA in posledice napihnjene plačilne bilance, so med drugim dejavniki, ki bodo dali nov zagon naložbam v zlato. Na trgu so pomembni akterji banke, ki vztrajno povečujejo zlate zaloge.

Uradni podatki IMF* o povečanju državnih zalog zlata v prvi polovici leta 2012 (v tonah)

Turčija 48,9
Rusija 35,1
Kazahstan 19,5
Mehika 19,3
Belorusija 5,1

Na evropskem trgu fizičnega zlata se je poleti pokazalo povečano zanimanje investitorjev za naložbe, medtem pa je bila prodaja kovancev Zlati Ameriški orel dokaj skromna. V juliju je bilo tako prodanih 30.500 trojskih unč oziroma 950 kg zlatnikov, v vrednosti 94 milijonov dolarjev. Prodaja je glede na vrednost v primerjavi z junijem 2012 padla za 49 odstotkov in 52 odstotkov v primerjavi z julijem 2011. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je prodaja omenjenih kovancev padla za 41 odstotkov glede na maso oziroma za 33 odstotkov glede na vrednost prodaje. V Sloveniji je prodaja zlata primerljiva z istim obdobjem lani in je v porastu.

Uradni podatki IMF o državnih zalogah zlata izbranih držav avgusta 2012 (v tonah)

ZDA 8133.5
Nemčija 3395.5
IMF 2814
Kitajska 1054.1
Avstrija 280
Grčija 11.8
Romunija 103.7
Srbija 14.8
Makedonija 6.8
Slovenija 3.2
Bosna in Hercegovina 2

 

Cena srebra je dosegla najnižjo vrednost letos junija, 26.34 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Cena naj bi po podatkih Thomson Reuters GFMS  proti koncu letošnjega leta pridobila na vrednosti tudi na račun povečanih investicij v zlato in ekonomskih tveganj, ki bodo odraz političnih in gospodarskih razmer po svetu. Razmerje med zlatom in srebrom je vse manjše, na kar vpliva dvig cene tudi te kovine. V juliju so bila zabeležena dokaj majhna nihanja cene srebra, približno 5 odstotkov (povprečje prve polovice leta 2012 je namreč 11 odstotkov). V juliju je padla tudi prodaja srebrnikov Ameriški orel, in sicer za 20 odstotkov v primerjavi z junijem, glede na število prodanih trojskih unč, in za 22 odstotkov,  glede na vrednost.

Na trgu platine in paladija je veliko pozornosti usmerjene k ponudnikom. Zaradi nestabilnega stanja v Južni Afriki je proizvodnja platine ovirana predvsem v rudniku upravljavca Impala Platinum. Trg paladija je pod pritiskom predvsem zaradi zmanjševanja izvoza iz Rusije, kjer je paladij strateška kovina. Thomson Reuters  GFMS do konca leta predvideva večje povpraševanje po platini in paladiju na podlagi več investicij zasebnih gospodarskih družb in negotovosti v rudnikih Južne Afrike.

Danes na svetovni borzi za gram paladija odštejete  16,59 € in platine 40,42 €. Letos je na svetovnem trgu predvideno 8.289 ton paladija, medtem ko se predvideva , da bo povpraševanje preseglo ponudbo za 918 ton, zato se pričakuje povišanje njegove vrednosti. Pri platini je situacija ravno nasprotna. Na svetovnem trgu je letos predvideno 7.557 ton platine, medtem ko se pričakuje nekoliko manjše povpraševanje, in sicer 7.179 ton, zato pri ceni ni pričakovati opaznih sprememb.

Priredila: Špela Poljak

* FOMC – Federal Open Market Committee / ECB – European Central Bank

* IMF – International Monetary Fund