DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Thomson Reuters GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, april 2012

Arhivska in zadnje poročilo GFMS so v originalu dostopni TUKAJ (plačljiva vsebina).

Zlato

Trg zlata in drugih plemenitih kovin je občutljiv na spremembe v politiki ZDA. V marcu in začetek aprila je bil zato trg osredotočen predvsem na gospodarske razmere v ZDA, na tamkajšnje napovedi gospodarske rasti, zaposlenosti … V govoru, ki ga je konec februarja imel dr. Ben Bernanke, priznan ekonomist in guverner centralne banke ZDA Federal Reserve, pa ni bilo sledi o dodatnih ukrepih po spodbudi gospodarstva. Posledično so cene praktično vseh plemenitih kovin začele padati. Nihanja so  sicer bila prisotna, vendar šibka in kratkotrajna. Bernanke je nato konec marca poudaril, da je bila napoved znižanja nezaposlenosti v zadnje pol leta zgolj tehnične narave in da bi bilo za povečanje zaposlenosti potrebno pospešiti rast ameriškega gospodarstva.

Padec cene zlata v drugem četrtletju letošnjega leta je rezultat mnogih dejavnikov. Zaupanje v Evroobmočje se je v marcu nekoliko izboljšalo zaradi reševalnega paketa Grčiji, vendar zgolj za kratek čas. Pojavila so se ugibanja in dvomi v sposobnost Grčije po dosegu pogojev, ki jih je zahteval reševalni paket in glede tega, da ponovna finančna pomoč ne bo zadostna rešitev za grško gospodarstvo kot celoto. Posledica tega je lahko kratkoročno do srednjeročno povišanje razmerja evro/dolar.

Tudi Kitajska se sooča s težavami. Kitajski premier Wen je v začetku marca napovedal nižjo pričakovano stopnjo gospodarske rasti Kitajske, in sicer v višini 7,5 odstotka. Povpraševanje po zlatu je bilo na Kitajskem v zadnjem mesecu šibko, enako velja tudi za Indijo. Tam je bilo sporno predvsem povečanje davka na uvoz naložbenega zlata na 4 odstotke in povečanje uvoznih carin na nakit, s čimer naj bi vlada poskušala zmanjšati proračunski primanjkljaj Indije.

Ob odprtju svetovnih borz 2. aprila 2012 je bila cena zlata 1.664 ameriških dolarjev za trojsko unčo, kar je 6 odstotkov manj kot v februarju. Cena je v skladu s prejšnjimi napovedmi raziskovalnega inštituta GFMS še vedno spremenljiva, in bo lahko tudi v aprilu in maju. Centralne banke naj bi kljub napovedani ponovni rasti cen zlata v drugi polovici letošnjega leta ostale neto kupec zlata, vendar bodo ti nakupi le težko dosegli visoke ravni iz leta 2011.

Srebro

Cena za trojsko unčo srebra je bila konec februarja 38 dolarjev. Po že omenjenem govoru Bernankeja pa je srebro samo v petih dneh izgubilo 18 odstotkov vrednosti. V marcu srebro beleži trend padanja, cena za trojsko unčo pa se giblje okoli 31 dolarjev. Glede na negotovost ekonomskih napovedi in pričakovanj ter nizkih količin trgovanja s srebrom v Indiji, GFMS pričakuje nadaljnje padanje cene v drugem četrtletju leta 2012, in sicer na 28 dolarjev za trojsko unčo. Temu padcu bo sledila krepitev in rast cene. Po napovedih GFMS bo vrednost srebra v drugi polovici leta 2012 začela zopet rasti, med drugim zaradi povečanja zaupanja v gospodarstvo, ponovnega naraščanja zanimanja investitorjev za naložbe in povpraševanja s strani industrijskega sektorja.

Na gibanje cene srebra je v marcu odločilno vplivala negotovost investitorjev glede izvedbe stimulativnih ukrepov ZDA. Vpliv je imelo tudi znižanje pričakovane gospodarske rasti Kitajske in dvomi o uspehu finančnega paketa Grčiji s strani Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Povpraševanje tako Kitajske kot tudi držav na Daljnem vzhodu je bilo tudi v marcu nizko. Na gibanje cene srebra ima trenutno zelo velik vpliv Indija. Fiksne carinske dajatve v Indiji so bile v začetku leta ukinjene, uvedena pa je bila 6 odstotna carina. Sprememba lahko na eni strani povzroči izboljšanje trga nakita in naložbenega srebra v Indiji, na drugi strani pa je novica povzročila proteste, kar je drastično zmanjšalo uvoz in prodajo.

Platina, paladij

Tudi cena platine in paladija je vztrajno padala po govoru Bernankeja  v kongresu in nižji napovedani gospodarski rasti Kitajske. Slednje je imelo predvsem vpliv na ceno paladija, in sicer v prvem tednu marca. Nymex je v tem obdobju zabeležil pospešeno odprodajo paladija oziroma največjo od septembra 2011. Po padcu cene platine konec februarja s 1.730 dolarjev za trojsko unčo na 1.600 dolarjev, je kitajska borza Shanghai Gold Exchange beležila močan porast trgovanja s platino. To je skupaj s pozitivnimi rezultati in optimističnimi pričakovanji glede prodaje avtomobilskega sektorja v ZDA vodilo h korekciji cene. Gre za nestandarden primer, saj dogodki v ameriškem avtomobilskem sektorju redko vplivajo na trg platine, velikokrat pa na trg paladija.

V prvem četrtletju 2012 je bila povprečna cena za trojsko unčo platine 1.607 dolarjev in paladija 682 dolarjev. Cena platine naj bi se po mnenju GFMS v drugem četrtletju znižala zaradi nestabilnih ekonomskih razmer in presežka ponudbe. Tako lahko cena platine v drugem četrtletju 2012 doseže 1.575 dolarjev za trojsko unčo, v drugi polovici leta pa se lahko vrednost platine in paladija ponovno okrepi. Potencial za rast cene platine leži predvsem v povečanju zanimanju investitorjev za nakup in v negotovosti glede ponudbe platine. Rudniki v Južni Afriki letno zagotovijo približno 76 odstotkov svetovnih zalog platine, izkopavanje rude pa še vedno omejujejo stavke in zaustavitve izkopa ter nevarnost izpada dobave energije.

Potencialna spodbuda za rast cene paladija je v zmanjšanju izvoza paladija iz Rusije in izboljšanju svetovnih ekonomskih razmer. Kljub temu  da je trg paladija v primanjkljaju, pa lahko vsaj do konca prve polovice letošnjega leta pričakujemo nadaljnje nihanje cene.

 

Povzetek pripravila: Špela Poljak