DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Reševanje finančnega sektorja – nujna pomoč FED-a

ED je postavljen pred dilemo, ali naj tvega izbruh hude recesije v svojem gospodarstvu, ali naj rešuje svoje poslovne banke ne glede na stroške in posledice v prihodnosti, ki bi izšle iz njene intervencije. Ob dejstvu, da ameriške zvezne rezerve v preteklosti nikoli niso vršile nadzora nad vzdržnostjo kreditnega potenciala poslovnih bank, je reševanje nezavarovanih hipotekarnih posojil ob naraščajočih obrestnih merah najtežja naloga za povrnitev zaupanja v »izkrvavljene« banke. Zmanjšano zaupanje je dvignilo premijo za tveganje in posledično vplivalo na rast obrestnih mer, te pa so vplivale na padec cen premoženja na borzah in zmanjšanje vrednosti bančnih hipotek. FED-ov ukrep zagotovljanja dodatne likvidnosti pri reševanju slabih posojil teh bank ne bi bila prava rešitev ker bi se realna vrednost hipotekarnih posojil zniževala napram drugim oblikam premoženja. Vpliv na vzhodne borzne trge je v tem primeru možno meriti skozi gibanje amplitude preobrata iz bikovskega v medvedji trend (angl. bubble advance/decline line) na posameznih borzah.

Shanghajski borzni indeks že nekaj časa dosega rekordno visoke vrednosti, saj kotira s 55 odstotno premijo nad 200-dnevnim pasom povprečnih vrednosti. Od junijskega dna leta 2005 je zrasel za več kot 400 odstotkov. Dr. Faber zato meni, da bo do preobrata na tej borzi prišlo v naslednjih devetih mesecih, kar bo globalnim investitorjem dalo signal za prodajo teh naložb in začetek odpiranja pozicij na ameriški borzi. Depreciran dolar bi te naložbe lahko spodbudil.

Medvedji trg…

Ob stanju ameriškega gospodarstva in njegove krize je strategija nepokritih transakcij možno ranljiva za kapitalske izgube. Investicijska klima je na eni strani pod vplivom tržnega neravnotežja in na drugi strani pričakovanj o FED-ovih (delno tudi am. vlade) o akcijah reševanja finančen krize. Visoka premija za negotovost je glavni vzvod gibanja ameriških delnic.

Zlato za optimiste…

Za naložbene optimiste se nakup zlata in delnic »zlatih rudnikov« ponuja kot netvegana rešitev in izhod iz zgornjega trade-off-a. Diametralno zelo tvegane so v teh razmerah delnice ameriškega finančnega sektorja. Visoka nelikvidnost tega sektorja bi ob močni monetarni ekspanziji predstavljala izvor novega naložbenega mehurčka in še eno nominalno depreciacijo papirne valute (dolar).

Avtor: dr. Marc Faber
(10. september 2007)
Članek je pripravil in prevedel Mitja Schreiner.

Članek v izvirni obliki je objavljen na www.ameinfo.com.