DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pretok naložbenega zlata znotraj EU

Ali lahko prosto prenašamo naložbeno zlato znotraj držav članic EU? Ali pri prestopu meje veljajo enake določbe za naložbeno zlato kot za gotovino? S pomočjo podatkov, pridobljenih pri Carinski upravi RS, objavljamo odgovor na pogosto zastavljeni vprašanji.

Vsaka fizična oseba, ki vstopa ali izstopa iz EU in ima pri sebi gotovino v vrednosti 10.000 evrov ali več, mora gotovino prijaviti pristojnemu organu države članice, skozi katero vstopa v EU ali iz nje izstopa. Pristojni organ je carinski organ države članice.

Za naložbeno zlato in ostale plemenite kovine pri vstopu oziroma izstopu iz EU ne veljajo določbe Uredbe o kontroli gotovine, vendar pa je za tovrstno blago vseeno potrebna prijava pri carinskem organu, ne glede na vrednost in maso izdelka. Torej, če vas ob prestopu meje carinik vpraša, če imate kaj za prijavit, morate naložbeno zlato prijaviti!

Pri pretoku naložbenega zlata med državami članicami znotraj EU fizična oseba nima nobenih zakonskih obveznosti glede prijave le-tega. Za naložbeno zlato namreč veljajo določbe prostega pretoka blaga znotraj EU. To pa ne pomeni, da so carinski organi prosti svojih obveznosti, saj lahko vseeno opravljajo vse carinske kontrole, ki jih štejejo za potrebne, skladno z veljavno nacionalno carinsko zakonodajo ter tudi skupnostno zakonodajo. Tako lahko carinski organi ali pooblaščeni sodelavci mobilnih oddelkov tudi po prepustitvi blaga preverijo vsakršne dokumente in podatke, ki se nanašajo na zadevno blago.  Zato vsem kupcem, ki prenašajo naložbeno zlato iz ene države članice v drugo svetujemo, da hranijo originalen račun, ki zagotavlja lastništvo nad posamezno količino zlata.

Kaj pa če letimo z letalom znotraj EU? Kadar so carinske kontrole ali formalnosti predvidene v obstoječi zakonodaji, se lahko opravljajo tudi za ročno in oddano prtljago oseb, ki so na letu znotraj EU.

Tanja Žnidaršič