DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga zlata – september 2016

Vir: The Aden Forecast

Trenutne ekonomske razmere v svetu zaznamujejo negativne obrestne mere, vplivnost centralnih bank na trgih, tržne manipulacije, obsežno tiskanje denarja in ogromen dolg, vse to je današnji svet. Tržni odzivi na različne dejavnike so zelo nepredvidljivi in v nasprotju s tradicionalnimi, saj se na določene razmere ne odzivajo kot nekoč.

Deflacija je še eden pomemben faktor, ki povečuje zmedo in negotovost. Centralne banke v boju proti deflaciji sprejemajo stimulativne ukrepe kot so negativne obrestne mere, kupujejo podjetniške obveznice in celo delnice, vse z namenom pospešitve gospodarske rasti. Japonska se z deflacijo bori že vrsto let, obrestne mere so na 0 odstotkov padle že pred dvajsetimi leti. Od takrat Japonska tiska velike količine denarja, s katerim kupuje obveznice. S časom je prešla še na nakupe delnic, zato je država največji delničar v skoraj petstotih japonskih podjetjih. Kljub vsem naporom gospodarska rast na Japonskem komaj dosega pol odstotka. Razvite države v boju proti deflaciji posnemajo Japonsko, kljub temu da z navedenimi ukrepi ni dosegla veliko.

Trenutne razmere se odražajo v povečanem povpraševanju po zlatu, dober primer je Kitajska, kjer so se zaloge ETF v zadnjem mesecu bistveno povečale. WGC celo poroča, da so investicije v zlato presegle povpraševanje po nakitu. Celotno povpraševanje po zlatu je v drugem četrtletju doseglo nov rekord, ki je za 16 odstotkov višji od prejšnjega (2009). Investitorji v razburkanem ekonomskem okolju iščejo varno zatočišče, dvigajo depozite v bankah in sredstva alocirajo drugam.

Letos je trg zlata prestopil v bikovski trend in cena je od 1. januarja do 15. septembra narasla za 20,2 odstotka. Glede na tehnične analize in pretekle trende taki rasti sledi manjša korekcija, kar je povsem normalno. Priporočamo, da morebitno korekcijo v ceni zlata v naslednjih tednih investitorji izkoristijo za dodaten nakup zlata. Vrednost določenih delnic, vezanih na zlato, je že v padanju. Tehnična meja cene zlata je trenutno pri 1.310 dolarjev za trojsko unčo. Če se cena zlata obdrži nad tem nivojem, večjega nadaljnjega padanja cene ni pričakovati. Trend rasti cene zlata bo v zaletu, ko ta preseže 1.372 dolarjev za trojsko unčo.

Graf prikazuje povrečne mesečne borzne cene zlata v €/g

Zajeta slika