DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – oktober 2019

Vir: The Aden Forecast

V začetku septembra je cena zlata dosegla najvišji nivo v zadnjih šestih letih, 1.560 dolarjev za trojsko unčo. Da bo cena zlata skokovito narasla je bilo jasno, ko je presegla tehnično mejo 1.380 dolarjev za trojsko unčo. Kasneje v septembru in v začetku oktobra se je cena zlata gibala okrog 1.500 dolarjev za trojsko unčo.

Povpraševanje po zlatu je ogromno in narašča, kar vsekakor pripomore k dolgoročnemu trendu rasti cene zlata. Kitajska in Rusija sta v zadnjih desetih letih močno povečali zaloge monetarnega zlata. Ti dve državi praktično vsak mesec dodata nove količine zlata v monetarne zaloge. Kitajska centralna banka People’s Bank of China je tudi v zadnjem mesecu povečala količino monetarnega zlata, kar je že deseti mesec zapored. Trenutne zaloge zlata Kitajske dosegajo 1.770 ton. Kljub temu je delež monetarnega zlata v primerjavi z ostalimi valutami v mednarodnih rezervah relativno majhen in lahko pričakujemo nadaljnje nakupe s strani Kitajske. Podobno velja za Rusijo.

Odločitev podjetja Rosneft, največjega ruskega proizvajalca in izvoznika nafte, da bo vse nadaljnje posle sklepalo v evrih, bi lahko imelo vpliv na trg zlata. Podjetje je namreč popolnoma izločilo poslovanje v ameriških dolarjih s ciljem, da se omejijo tveganja države, ter da se zaščitijo pred negativnimi posledicami morebitnih nadaljnjih sankcij ZDA (predvsem se to nanaša na naftne posle z Venezuelo). Tovrstna odločitev lahko posredno povzroči padec vrednosti dolarja in pripomore k rasti cene zlata.

Negotovosti in napetosti v povezavi z brexitom so mnoge angleške in evropske investitorje privabile v nakup zlata. Zaradi velikega padca vrednosti britanskega funta ni presenetljivo, da je cena zlata v britanskih funtih dosegla rekordne vrednosti, kot je razvidno iz spodnjega grafa. Vsekakor zlato trenutno predstavlja najboljše varno zatočišče za Britance.

Gibanje cene zlata od leta 2000 dalje v britanskih funtih za trojsko unčo

Na trg plemenitih kovin je v zadnjem mesecu pozitivno vplivala tudi agresivna in hkrati ohlapna monetarna politika  Evropske centralne banke. ECB je namreč znižala obrestne mere na -0,5 odstotka in naznanila največje ukrepe stimulativnega sproščanja (QE) v zadnjih treh letih. Ostale centralne banke bi lahko sprejele podobno določitev. Za centralne banke je zlato učinkovit diverzifikator mednarodnih rezerv, posebej, ko želijo zmanjšati odvisnost od ameriškega dolarja in s tem  tveganja v povezavi z valutnimi nihanji. Zlato je zavarovanje in varno zatočišče v nestabilnih in negotovih časih, česar se banke dobro zavedajo, kot tudi se zavedajo dolgoročne rasti cene zlata. Iz vseh naštetih razlogov centralne banke neto kupujejo zlato od leta 2010.

Hitri rasti cene zlata velikokrat sledi korekcija, trg zlata ima namreč določene ciklične komponente. Vendar pa se vsako dno na trgu oblikuje na višjem nivoju kot prejšnjič, kar je tudi omogočilo dolgoročni naraščujoči trend cene zlata od razpada zlatega standarda. V kolikor bi cena zlata presegla tehnično mejo 1.560 dolarjev za trojsko unčo bi lahko cena še naprej rasla in dosegla dvojni vrh kot se je že zgodilo v letu 2016. Posebej je to verjetno v primeru, če bo še naprej naraščalo povpraševanje. Spodnja tehnična meja cene zlata se trenutno nahaja pri 1.475 dolarjih za trojsko unčo. Padec cene pod ta nivo bi bil, gledano na tehnično gibanje cene in ciklične vplive, vseeno popolnoma normalen in ne bi pomenil konca bikovskega trenda.

V zadnjih letih je cena zlata dosegala višje stopnje rasti kot srebro in platina. Platina je zaradi visoke cene včasih veljala za najbolj žlahtno kovino in je bila izjemno priljubljena pri izdelovalcih nakita. Po začetku finančne krize, natančneje po letu 2009 se je trend obrnil. Cena zlata je presegla ceno platine leta 2015. Vendar pa trenutno cena platine kaže izjemen potencial za rast, podobno tudi srebro. Avtorici poročila The Aden Forecast trdita, da je nakup tako platine kot tudi srebra smotrn, v kolikor se odločamo za razpršitev portfelja naložb. Platina in srebro trenutno omogočata nakup plemenitih kovin po ugodni ceni. Medtem je cena paladija dosegla nove rekordne vrednosti. Spodnja tabela prikazuje rast cen plemenitih kovin v zadnjem letu.

Rast plemenitih kovin v obdobju 16. 10. 2018 – 16. 10. 2019

  % $ $ / unčo % € € / g
Zlato 21,3 260,5 26,8 9,1
Srebro 17,7 2,6 22,0 0,1
Platina 4,9 41,3 10,0 2,4
Paladij 63,4 688,3 71,3 21,5

Rast cene zlata v ameriških dolarjih prikazujeta drugi (rast v odstotkih) in tretji stolpec (rast v dolarjih za trojsko unčo). Rast cene v evrih pa prrikazujeta tretji (rast v odstotkih) in četrti stolpec (rast v evrih za gram).

Prevod: Špela Poljak