DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – oktober 2016

Vir: The Aden Forecast

Od 1. januarja do danes je cena zlata v evrih narasla za 18,3 odstotke. Najnižjo ceno smo zabeležili prav 1. januarja, in sicer 31,43 €/g, najvišjo pa 6. julija, in sicer 39,98 €/g. Najbolj skokovito je cena zlata narasla konec junija ob britanskem referendumu, Brexitu. Z letom 2016 se je začel nov bikovski trend cene zlata. Padec cene v zadnjem času predstavlja korekcijo, ki sledi vsakemu skokovitemu porastu cene. Gre za padec, ki so ga analitiki in strokovnjaki na trgu zlata pričakovali. Zaradi nestanovitnih oziroma trenutno nenormalnih razmer na globalnih finančnih tleh pa je bilo težko napovedati, kdaj in v kakšnem obsegu se bo padec cene zlata uresničil.

Gibanje povprečne mesečne cene zlata v €/g od leta 2000

Zajeta slika

V razmerah izredno nizkih obrestnih mer, negotovosti v bančnem sektorju in volatilnosti na drugih finančnih trgih je zlato več kot smotrna naložba. To najbolje vedo centralne banke, ki organizirano kupujejo dodatne količine zlata. Poročilo The Aden Forecast ob padcu cene beleži povečane nakupe tudi posameznih investitorjev. Zlato je valuta, ki je popolnoma neodvisna od državnih politik, kar daje vsakemu posamezniku možnost, da se zavaruje pred različnimi tveganji, neodvisno od bančnega in političnega sistema.

Kaj lahko pričakujemo v primeru porasta obrestnih mer? V zadnjem času obrestne mere predstavljajo pomemben dejavnik cene zlata. V splošnem velja, da cena zlata raste, ko obrestne mere 10-letnih obveznic padajo, tako je bilo med leti 2007 in 2012, in nasprotno, ko obrestne mere rastejo, cena zlata pada. So pa tudi izjeme, v obdobju od decembra 2013 do decembra 2015 so tako obrestne mere kot cena zlata zabeležili padec.

Poleg obrestnih mer na ceno zlata vpliva še mnogo drugih dejavnikov, eden izmed njih je nihanje drugih valut. Vrednost dolarja trenutno krepi padec vrednosti britanskega funta, kar pomeni tudi pritisk na ceno zlata. Ameriški dolar in cena zlata se v splošnem gibata v nasprotni meri vse od leta 1972 oziroma od razpada zlatega standarda. Seveda smo tudi v tem trendu zabeležili nekaj izjem, ko sta se vrednost dolarja in zlata gibala v isti smeri. Tako je bilo v določenih obdobjih leta 1980, 1995 in 2011.

Zlato ima močno tehnično podporo pri 1210 dolarjih za trojsko unčo in dokler ne preseže 1275 dolarjev ostaja cena zlata nestabilna. Korekcija ne bo trajala dolgo, zato priporočamo razpršene nakupe investicijskega zlata, tudi srebra. Od leta 1969 je cena zlata vrh dosegla na približno 11 let, dno pa na 7 do 8 let. Cena  zlata je nazadnje dno dosegla decembra lani (1040 dolarjev za trojsko unčo), kar tehnično nakazuje na nov cikel rasti, ki bo po napovedih dosegel vrh okoli leta 2020.

Podobne trende lahko pričakujemo tudi pri ceni srebra, ki ima podporo pri 16,30 dolarjih za trojsko unčo. V tem primeru padca bodo imeli investitorji priložnost za nakup po ugodni ceni, tik pred začetkom nove rasti.


Prevod: Špela Poljak