DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – november 2016

Letošnje ameriške volitve so bile ene najbolj odmevnih, kar se je odražalo tudi na finančnih trgih, ki so zanihali, a se kmalu ustalili. Že nekaj dni po volitvah so vrednosti na delniških trgih in vrednost dolarja začele rasti, cena zlata je padla.

The Aden Forecast poroča, da se po nekaj letih prvič kažejo znaki zmanjševanja deflacijskih pritiskov. Slednje potrjuje tudi padec cen obveznic. V primeru, da se bo inflacija okrepila lahko pričakujemo tudi rast obrestnih mer in gospodarsko rast. Ena izmed strategij novega ameriškega predsednika, ki naj bi bila ključna za zagon gospodarstva so infrastrukturne investicije. Kljub temu, da so nekateri finančni analitiki bolj optimistični glede prihodnih gospodarskih razmer, svetovno gospodarstvo še ni izven nevarnosti.

Trgi so predvidevali večjo negotovost v primeru zmage Donalda Trumpa, s tem je cena zlata na dan volitev poskočila. Vendar je njegova zmaga očitno prinesla tudi težko pričakovano upanje v gospodarsko rast, kar je povečalo interes za bolj tvegane naložbe. Posledično je cena zlata po volitvah padla. Na dan volitev (8.11.) je bila cena zlata 1282,35 ameriških dolarjev za trojsko unčo, cena v evrih pa 1.163,06 € za trojsko unčo. Cena zlata je v naslednjih dneh padla in dosegla dno 14. novembra (1.251,75 USD oziroma 1.126,19 € za trojsko unčo).  Ne glede na novembrski padec je cena zlata od začetka leta zrasla za 13,6 odstotkov in je trg zlata v bikovskem trendu. Prehod v medvedji trend bi bil pri tehnični meji 1.1150 USD za trojsko unčo, kar je po ocenah analitikov malo verjetno. Pričakovane razmere na finančnih in političnih tleh za leto 2017 bodo vsekakor v prid ceni zlata.

Gibanje borzne cene zlata v zadnjem mesecu, v €/g

Zajeta slika

Gibanje borzne cene zlata za leto 2016, v €/g

Zajeta slika2

World Gold Council poroča, da so padec cene zlata z dodatnimi nakupi izkoristili predvsem kitajski in indijski investitorji. Globalno povpraševanje po zlatu se je v tretjem četrtletju povečalo za 44 odstotkov. Napovedi za gospodarsko rast Kitajske (ena od največjih uvoznic zlata) so na osnovi poročila za tretje četrtletje letos optimistične, kar pomeni dodatno povečanje povpraševanja po zlatu in dober znak za ceno, tudi za inflacijo.

Srebro se je tekom volitev izkazalo za bolj stabilno kot zlato. Srebro ima močno podporo pri 16,00 USD za trojsko unčo in ni pričakovati večjih padcev cene, posebej zaradi rasti cene bakra in drugih (neplemenitih) kovin. Ponudba srebra je omejena, povpraševanje pa ogromno. Kitajska je ena od vodilnih držav po trgovanju z zlatom in srebrom. Kitajska borza Shanghai Gold Exchange je po obsegu transakcij desetkrat večja kot leta 2008.

Cena platine je trenutno pod pritiskom, vendar so napovedi obetavnejše. Cena paladija medtem raste na osnovi industrijskega sektorja. Glede na to, da je cena paladija pred kratkim presegla 730 USD za trojsko unčo, lahko pričakujemo nadaljnjo stabilno rast.