DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Pregled trga plemenitih kovin – marec 2016

Vir: The Aden Forecast

Negativne obrestne mere so po mnenju mnogih strokovnjakov obupana poteza centralnih bank, s katero želijo spodbuditi potrošnjo in s tem gospodarsko rast. Vendar ta ukrep dejansko škoduje poslovnim bankam in njihovim dobičkom, s tem pa postaja globalno gospodarstvo bolj ranljivo. Banke želijo obenem iz obtoka dati bankovce višjih vrednosti (500 EUR), da bi s tem zajezile kriminal, trgovanje z drogami, terorizem ipd. Pravi razlog pa je po mnenju poznavalcev preprečiti množično dvigovanje gotovine s transakcijskih računov zaradi negativnih obrestnih mer. S tem želijo preprečiti, da bi prebivalstvo fizično hranilo večje količine gotovine, kar bi znižalo nivo potrošnje. Banke očitno menijo, da bi se prebivalstvo težje odločilo za dvig in hrambo večjih količin gotovine v manjših bankovcih.

Predstavnik BIS (Bank for International Settlements) je pred kratkim izjavil, da se zaupanje investitorjev v centralne banke zmanjšuje, ker ti menijo, da bankam zmanjkuje opcij za nove, učinkovite ukrepe. Tovrstna izjava s strani BIS je izjemna redkost in je zato dodatno zaskrbljujoča. Dejstvo je, da je so bile le redke težave iz leta 2008 odpravljene, in rezultat je še večji dolg na svetovni ravni, kar pomeni, da je gospodarstvo še bolj ranljivo kot pred osmimi leti. Delniški indeksi medtem nihajo navzdol in nova recesija ni izključena.

Cena zlata je letos prvič po letu 2013 prestopila v trend rasti. Od decembra 2015 je cena zlata narasla za 21 odstotkov predvsem na račun negotovih razmer na ekonomskem in političnem področju. Prav zaradi zavarovanja pred različnimi tveganji avtorji poročila The Aden Forecast priporočajo nakup večjega deleža zlata ob morebitni korekciji v naslednjih mesecih. Letos naj bi bilo še nekaj priložnosti za ugoden nakup zlata. Nato naj bi se vrednost v naslednjih letih postopno povečala, saj smo od letos priča bikovskemu trendu.

Cena zlata v USD za trojsko unčo v letu 2016

graf marec

Vir: Kitco.com

Komentar: Povprečna mesečna cena zlata je bila decembra lani 31,5 €/g, januarja letos 32,5 €/g in februarja 34,7 €/g. V marcu je cena dosegla 37,5 €/g (4. marec), trenutno pa znaša 35,8 €/g (16. marec).

Trend rasti cene zlata se je začel v skoraj vseh svetovnih valutah (USD, EUR, Yuan ipd.), kar zlato postavi pred druge valute, kot najmočnejšo svetovno valuto. Vrednost dolarja je v letu 2015 dosegla vrh in bo letos po pričakovanjih nižja, kar je še en kazalnik trenda rasti cene zlata. Medtem centralne banke, vključno z ECB, dodatno znižujejo že tako negativne obrestne mere, kar investitorje spodbuja k prenosu sredstev v varnejše naložbe. Investicijsko zlato je v tem smislu dobra naložba.

Najnižjo vrednost je zlato doseglo decembra lani, in sicer 1.050 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Tehnične analize in strokovnjaki iz poročila The Aden Forecast napovedujejo, da ni pričakovati, da bi cena padla pod navedeno vrednost. Korekcije so možne, ampak bikovski trend je tisti, ki bo zaznamoval naslednja leta. V družbi Moro menimo, da imajo investitorji zdaj dobro priložnost, da delež zlata v portfelju povečajo in si v prihodnjih letih s tem povečajo vrednost prihrankov.

Zlato ostaja edina neobdavčena naložba.

In ostale plemenite kovine? Cena srebra naj bi sledila rasti cene zlata, vendar z zamikom, zelo podobno kot v letu 2000. Srebro je doseglo najnižjo vrednost decembra lani, in sicer 13,70 dolarjev za trojsko unčo. V kolikor bi cena srebra presegla 15,60 dolarjev za trojsko unčo, bo to pomenilo bikovski trend tudi za srebro. Srebro ima celo potencial za večjo rast (v relativnem smislu) kot zlato. Ceni zlata končno sledi tudi platina, in čas bo pokazal, ali se bo rast nadaljevala. Tudi cena paladija se je v zadnjem času povišala, in sicer na račun krepitve ameriške avtomobilske industrije ter večje prodaje vozil.

Prevod: Špela Poljak