DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – maj 2016

Vir: The Aden Forecast

Stopnja inflacije je tako nizka, da je IMF pozval določene države, naj izvajajo dodatne monetarne ukrepe za stimulacijo gospodarstva in inflacije. IMF je ponovno znižal pričakovano oceno gospodarske rasti za leto 2016, kar ni presenetljivo glede na to, da so ZDA v prvem četrtletju dosegle rast v višini zgolj 5 odstotkov. ZDA že devet let niso zabeležile letne rasti nad 3 odstotki, podobno je drugod po svetu. Japonska je kljub številnim ukrepom za zagon gospodarstva na meji bankrota. Pet od osmih ameriških bank, tudi Bank of America in J.P. Morgan Chase, trenutno nima pravega načrta, kako se spopasti z recesijo brez skrajnih ukrepov. Po ocenah poročila The Aden Forecast lahko tako stanje traja tudi do leta 2020.

Cena zlata je v prvem četrtletju letos dosegla najvišjo rast v zadnjih 30 letih oziroma je v prvih treh mesecih zrasla za kar 20 odstotkov. Medtem ko je vrednost dolarja slabela, so investitorji svoje naložbe premestili v bolj varne oblike, plemenite kovine. Zlato namreč velja za varno zatočišče tudi pred tečajnimi tveganji. Vrednost dolarja naj bi v prihodnje še padla, kar je za ceno plemenitih kovin dober signal. K rasti cene zlata lahko pripomorejo tudi nizke obrestne mere s strani FED, ki so rezultat šibke ameriške in evropske ekonomije. Tudi v primeru dviga obrestnih mer v prihodnosti, bodo te še vedno zgodovinsko nizke, kar bo pozitivno vplivalo na cene plemenitih kovin.

Obenem je tako ekonomska kot politična negotovost na zelo visoki stopnji, kar še dodatno poudari pomen zlata kot varne naložbe. J.P. Morgan napoveduje nadaljnjo postopno rast cene zlata in poudarja, da se trg zlata nahaja v ponovnem bikovskem trendu. Manjše korekcije ob tem niso izključene oziroma so običajne ob začetku trenda rasti. Investitorji naj morebitne korekcije pojmujejo kot redko priložnost za ugoden nakup zlata. Rast cene zlata bo zagon vsekakor dobila,  ko cena zlata preseže 1300 ameriških dolarjev za trojsko unčo.

Povpraševanje po zlatu se po vsem svetu povečuje, poroča World Gold Council. Veliko povpraševanje po fizičnem zlatu beležijo predvsem v ZDA, nakupi zlata ETF skladov pa so najvišji od leta 2009. V porastu so tudi nakupi zlata centralnih bank, ki so se po podatkih WGC v prvem četrtletju letos povečali za 28 odstotkov v primerjavi z letom 2015. Ruska in kitajska centralna banka sta trenutno med vodilnimi kupci zlata. Centralne banke zlato kupujejo predvsem z namenom razpršitve in zmanjšanja valutnega tveganja.

Cena srebra se počasi povzpenja na 18 ameriških dolarjev za trojsko unčo in je prav tako v trendu rasti. V prihodnjih letih lahko doseže tudi 50 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Iz zgodovinskih trendov lahko pričakujemo, da bo rast cene srebra večja od rasti cene zlata, kar je dobra priložnost za investitorje. 18,35 ameriških dolarjev za trojsko unčo je trenutno pomembna meja za ceno srebra in pomeni velik zagon rasti cene.  Zaradi relativno nizke cene platine od leta 2008 je bila ta zadnja leta s strani investitorjev nekoliko nezanimiva, vendar se je tudi trend platine sedaj obrnil. Trenutno je razlika med ceno platine in ceno zlata največja od leta 1967, pomeni, da je trenutek za nakup platine več kot primeren.


Prevod: Špela Poljak