DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin, maj 2015

Vir: The Aden Forecast

Na ceno plemenitih kovin trenutno pritiskajo rastoči donosi delniškega in obvezniškega trga. Padec vrednosti dolarja ter politična in finančna nestabilnost je medtem v prid ceni zlata. Določene države, kot sta Nemčija in Norveška, so svoje zlato prevzele nazaj od Federal Reserve Bank iz New Yorka. V njenih trezorjih je bilo zlato različnih držav shranjeno več let. V obdobju med leti 1970 in 2012 praktično nobena država ni zahtevala nazaj svojega zlata.

Banke se z vrnitvijo zlata v lastne trezorje želijo med drugim zaščititi pred podobnimi situacijami kot je bila v 70. letih v času Richarda Nixona. Cena zlata je takrat v obdobju 10 let porastla za več kot 2000 odstotkov, s 35 na 850 dolarjev za trojsko unčo. V tem času je vrednost dolarja padla, obrestne mer in inflacija pa sta rasli. Danes so razmere povsem drugačne, vendar se lahko s ceno zlata zgodi podobno kot takrat. Trenutno se soočamo z deflacijskimi pritiski, medtem ko so obrestne mere blizu ničle. Razmere so zelo negotove.

Od leta 2001 do 2008 je cena narasla od 250 do 1000 dolarjev za trojsko unčo, kar je enako 300 odstotni rasti. Zaradi finančne krize je cena zlata nato padla na 700 dolarjev, kar je vzbudilo prepričanje, da je bikovskega trenda konec. Do septembra 2009 se je cena zlata ponovno povzpela nad 1000, čemur je sledila rast, in leta 2011 je cena dosegla vrh pri 1900 dolarjih za trojsko unčo. V letu 2013 je cena zlata padla in od tedaj išče podporo, dno. The Aden Forecast poroča, da je bilo dno najverjetneje že doseženo novembra lani pri 1140 dolarjih za trojsko unčo. V primeru, da cena zlata preseže 1265 dolarjev za trojsko unčo, bi lahko trg zlata prestopil v nov bikovski trend, prvič po treh letih.

Cena sreba v dolarjih za trojsko unčo od leta 1968; vir: LBMA

maj 2015

Napovedi za ceno srebra so obetavne, cena srebra naj bi v prihodnje narasla. Zato je smiselno v portfelj naložb dodati tudi nekaj srebra. Banka JP Morgan zadnje čase akumulira fizično srebro, merjeno v stotinah milijonov unč. Ti nakupi fizičnega srebra so največji nakupi zasebne organizacije v zgodovini. Podobno se je zgodilo leta 1980, ko sta brata Hunt kupila 100 milijonov unč srebra, zatem je cena poskočila na 50 dolarjev za trojsko unčo. JP Morgan predvideva, da bo cena srebra narasla. Pomembna zgornja meja, ki lahko pomeni rast, je 18,5 dolarjev in kasneje 22 dolarjev za trojsko unčo srebra.

 

Prevod: Špela Poljak