DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – junij 2016

Vir: The Aden Forecast

Od decembra lani je cena zlata v dolarjih narasla za 23,5 odstotkov. Cena srebra se je v istem obdobju povišala za 30 odstotkov, na skoraj 18 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Rast cene zlata je letos dosegla vrh 2. maja (1300 ameriških dolarjev za trojsko unčo). Sledila je korekcija cene zlata na račun rasti vrednosti dolarja. Slednja je bila posledica obetavnejših ameriških ekonomskih kazalnikov, ki so ponovno obudili špekulacije o zvišanju obrestnih mer. Korekcija cene zlata je bila kratkotrajna, saj je vrednost dolarja ponovno padla, špekulacije o dvigu obrestnih mer pa so potihnile. Glede na to, da se je cena zlata v obdobju korekcije obdržala nad 1200 ameriškimi dolarji za trojsko unčo, je to zelo obetaven signal za prihodnjo rast, piše The Aden Forecast.

Gibanje cene zlata od decembra 2015, v €/g

Graf junij 2016

V primerjavi z drugimi naložbami se je trg zlata letos izkazal in je nedvomno v trendu rasti. Povpraševanje po fizičnem zlatu je prav tako v porastu. Po podatkih ameriške kovnice US Mint je bila maja letos prodaja zlatnikov za 206 odstotkov višja kot maja lani. Gre za največjo zabeleženo prodajo v mesecu maju od leta 2011.

Ob negativnih obrestnih merah in majhni verjetnosti, da se bi obrestne mere v bližnji prihodnosti lahko zvišale, se investitorji v vedno večji meri odločajo za naložbo v investicijsko zlato. Poleg tega je prihodnost finančnih trgov zelo negotova ob trenutnem stanju obrestnih mer in nakopičenega dolga. Bill Gros, strokovnjak na trgu obveznic, meni, da je je trg obveznic v balonu. To naj bi močno vplivalo na rast cene zlata, ki je s tem bolj privlačen tako za investitorje kot tudi za tiste, ki želijo ohraniti realno vrednost svojega premoženja. Nizke obrestne mere tradicionalno pomenijo rast cene zlata, Visoke obrestne mere pa ne pomenijo padca cene zlata, saj je zelo pomembno tudi splošno stanje ekonomskega okolja v času, ko pride do zvišanja obrestnih mer.

Centralne banke, ki so neto kupci zlata že od leta 2010, so po podatkih Forbes, lani kupile dodatnih 483 ton monetarnega zlata. Gre za drugo največjo količino kupljenega monetarnega zlata od razpada zlatega standarda. Ruska in Kitajska centralna banka sta bili lani vodilni v nakupih monetarnega zlata. The Aden Forecast še poroča, da se z vsakim mesecem interes po zlato povečuje, tako pri skladih, bankah, kot pri posameznih investitorjih. Trenutek je zato prav gotovo  primeren za nakup dodatnih količin fizičnega zlata in srebra.

Prevod: Špela Poljak