DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Pregled trga plemenitih kovin, junij 2014

Nestabilne in negotove finančne razmere v svetu se nadaljujejo. Tiskanje denarja v takem obsegu, kot smo mu bili priča v zadnjih nekaj letih, bi v normalnih pogojih povzročilo visoko stopnjo inflacije. Po uradnih podatkih FED se ta trenutno giblje okrog dveh odstotkov in ostaja glede na razmere relativno nizka. Banke so še zmeraj zelo nenaklonjene tveganju in denarja ne posojajo kot v normalnih pogojih, s tem pa prehaja denar v obtok prepočasi. Prebivalstvo se medtem sooča z višanjem cen življenjskih stroškov. Pritiski deflacije so na drugi strani čedalje večji, zato so ZDA, Japonska in Evropa že sprejele določene monetarne ukrepe.

Prva polovica leta je bila zaznamovana z izboljšanjem trga delnic in obveznic ter s krepitvijo ameriškega dolarja. Povprečna mesečna cena zlata v evrih je v prvih treh mesecih leta malenkost rasla, nato pa v aprilu in maju (27.5.) padla na 29,79 € za gram oziroma v dolarski ceni na 1240 za trojsko unčo. Z upoštevanjem sezonske komponente je na splošno cena zlata relativno nižja v mirnih poletnih mesecih. Prvi trgovalni dan v juniju (2.6.) je bila cena zlata 29,45 €, danes (23.6.) je 31,15 €. Višja cena je bila tudi posledica zaostritev geopolitične krize v Iraku, poroča Sharps Pixley. Od začetka leta do danes je cena zlata v evrih narasla za 10,3 odstotka.

Gibanje borzne cene 1 g zlata zadnjih 30 dni (Vir: Moro; grafi gibanja cen ostalih kovin so dostopni TUKAJ)

 

Ugibanja o manipulaciji cene zlata so vedno večja tako med investitorji kot strokovnjaki, ki menijo, da je cena namerno potisnjena navzdol, poroča The Aden Forecast. Kitajska je hkrati s padcem cene zlata v letu 2013 dokupila ogromne, rekordne količine fizičnega zlata. Prav tako je nizka cena vprašljiva zaradi zmanjševanja dostopne količine zlata oziroma ponudbe po svetu in večanja povpraševanja. Po podatkih World Gold Council naj bi povpraševanje po fizičnem zlatu v letu 2014 preseglo lanskoletno. Pišejo tudi o tem, da naj bi z zamenjavo indijske vlade obstajala velika možnost (delne) sprostitve uvoza zlata v Indijo.

Največja svetovna gospodarstva imajo trenutno zelo nizke obrestne mere oziroma skoraj nične in tako naj bi ostalo do nadaljnjega. Realne obrestne mere so negativne, kar skupaj z razmerami v globalnem monetarnem sistemu predstavlja podporo ceni zlata. Tehnične analize kažejo, da trenutno velja opazovati kritično zgornjo mejo 1330 dolarjev za unčo zlata. V primeru, da cena preseže to mejo, se lahko pričakuje nadaljnja rast, napoveduje WGC. Po mnenju določenih strokovnjakov s področja trga zlata je rast cene zlata kot dolgoročne, varne naložbe le še vprašanje časa.

Prevod: Špela Poljak