DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Pregled trga plemenitih kovin – januar 2024

Vir: LBMA.org.uk

Tik pred koncem prejšnjega leta je zlato doseglo novo rekordno vrednost 2.078,40 dolarjev za trojsko unčo (28.12.2023), kar v primerjavi z novembrom 2022 pomeni zvišanje cene za 30 odstotkov. V koledarskem letu 2023 je dolarska cena zlata zrasla za 14 odstotkov. Januarja letos je cena nekoliko korigirala, vendar se še naprej giblje blizu rekordne vrednosti. Ali bo cena v okviru trenutne kratkoročne rasti, ki jo avtorici finančnega poročila The Aden Forecast poimenujeta rast »A« še rasla, ali pa bo cena v kratkem prestopila v kratkoročno korekcijo t.i. korekcijo »B« bo pokazal čas. Zgornja tehnična meja se za zlato trenutno nahaja pri 2.093 dolarjih za trojsko unčo. Preden preseže navedeno mejo je zelo verjetna kratkotrajna korekcija, ni pa zagotova. Vsekakor bi korekcija »B« nastopila v primeru, da cena zlata pade in se obdrži pod 1.990 dolarjev za trojsko unčo. 

Gibanje cene zlata v USD za trojsko unčo (LBMA popoldanski fiksing), januar 2023-januar 2024


Vir: LBMA.org.uk

Ameriška centralna banka Fed je za leto 2024 napovedala tri znižanja obrestnih mer. Dotlej lahko rast obrestnih mer povzroči tudi rast vrednosti ameriškega dolarja, kar bi pomenilo dodatni pritisk na ceno zlata v kolikor ta preide v kratkotrajno t.i. korekcijo B. Poleg gibanja vrednosti ameriškega dolarja in obrestnih mer na ceno zlata pomembno vplivajo tudi drugi dejavniki, predvsem negotovost, naj bo ta ekonomska ali politična. Trenutno je velika negotovost povezana z vojno Izrael-Hamas, ki se zaostruje in ogroža cel svet.

Vrednost ameriškega dolarja je novembra 2022 dosegla vrh, istočasno je cena zlata dosegla kratkoročno dno. Od takrat naprej ameriški dolar izgublja na vrednosti, medtem ko cena zlata raste. Gre za povsem tipično gibanje vrednosti obeh valut, ki sta običajno negativno korelirani. Vrednost dolarja bi lahko na kratki rok narasla v kolikor se bodo obrestne mere še naprej zviševale, to bi lahko povzročilo korekcijo na trgu zlata. Glede na izredno negotove razmere v svetu je v tem trenutku težko napovedati, kako se bodo trgi gibali v prihodnje. 

Gledano na obdobje od leta 1967 dalje so se dolgoročne obrestne mere in cena zlata do leta 2000 gibale v isto smer. Nakar so se 20 let oziroma do leta 2020 oba trga gibala v nasprotni smeri. Ob pojavu ekstremnih razmer oziroma po izbruhu pandemije Covid so se cena zlata in obrestne mere ponovno začele gibati v isto smer, rasla je tako cena zlata kot tudi obrestne mere. Trg zlata je v dolgoročnem bikovskem trendu in od novembra 2022 naprej je rast cene v polnem zagonu. Cena zlata ima močno tehnično podporo pri 1.800 dolarjih za trojsko unčo in vse dokler se cena giblje nad tem nivojem ima še veliko potenciala za nadaljnjo dolgoročno rast. 

V trenutno zahtevnih in negotovih razmerah poskušajo centralne banke svoje države zaščititi s povečevanjem deleža zlata v mednarodnih rezervah. Zlato že tisočletja velja za varno zatočišče in centralnim bankam nudi stabilnost. Japonski trg zlata je v fazi radikalnega prestrukturiranje in Japonska naj bi po navedbah organizacije Japan Bullion Market Association kmalu postala ena izmed največjih držav uvoznic zlata. Pred desetletji je bila Japonska sicer pomembna uvoznica zlata, kar se je obrnilo leta 2000, ko je japonsko gospodarstvo doživelo prelom in Japonska je takrat postala izvoznica zlata.

Srebro je v tem trenutku najbolj podcenjeno izmed vseh plemenitih kovin. Le vprašanje časa je, kdaj se bo ta podcenjenost odrazila v ceni srebra in bo ta pričela skokovito rasti. Trenutna zgornja tehnična meja se za srebro nahaja pri 26 dolarjih za trojsko unčo. V kolikor cena srebra preseže ta nivo, bo bikovski trend na trgu srebra v polnem zagonu. Na drugi strani lahko pričakujemo dodatno korekcijo, v kolikor cena srebra pade pod 21 dolarjev za trojsko unčo. 

Gibanje cene srebra v USD za trojsko unčo (LBMA popoldanski fiksing), januar 2023-januar 2024


 Vir: LBMA.org.uk