DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – december 2020

Vir: The Aden Forecast

Leto 2020 je bilo zahtevno v več pogledih, vendar hkrati dobro za veliko finančnih trgov, tudi za trg zlata. V letu 2020 je cena zlata dosegla vrh avgusta pri 2.069 dolarjih za trojsko unčo. Dolarska cena zlata je od najnižje vrednosti v letu 2018 do najvišje v letu 2020, torej v obdobju dveh let, zrasla za 74 odstotkov. Od takrat je cena zlata korigirala za največ 14 odstotkov in dosegla 1.780 dolarjev za trojsko unčo v decembru. Medtem je vrednost ameriškega dolarja padla in v letu 2020 dosegla najnižji nivo v zadnjih več kot dveh in pol letih. Ameriški dolar naj bi po napovedih avtoric poročila The Aden Forecast izgubljal na vrednosti tudi v prihodnje. Gledano na pretekle cikle gibanja vrednosti dolarja lahko padec traja tudi celo desetletje. Padanje vrednosti dolarja je dejansko zaželeno s strani monetarnih institucij, saj ugodno vpliva na gospodarstvo, hkrati ugodno vpliva tudi na trg plemenitih kovin.

Tudi trg zlata se giblje zelo ciklično in vrh se oblikuje na približno 11 let, kar bi lahko sovpadalo z avgustom 2020. Korekcija, ki je sledila od takrat je povsem normalna, a po napovedih tržnih analitikov naj ne bi trajala dolgo, kar sklepajo predvsem na osnovi trenutnih globalnih finančnih razmer, kot so ogromen dolg in pospešeno tiskanje novega denarja. Strokovnjaki na osnovi trenutnih razmer sklepajo, da je nadaljnja rast cene zlata bolj verjetna kot dolgotrajna korekcija, in da lahko nove rekordne vrednosti zlata pričakujemo v naslednjih letih. Hkrati obstaja velika verjetnost, da bo vrednost dolarja dno trenutnega cikla dosegla nekje med leti 2024 in 2027, kar bi lahko po veliki verjetnosti sovpadalo z naslednjim vrhom na trgu zlata.

Vrednosti zlata in dolarja se tradicionalno gibljeta v nasprotni strani, ne pa vedno. Od avgusta naprej sta oba trga v padanju. Tovrstne pozitivne korelacije med trgoma so velikokrat kratkotrajne. V naslednjih mesecih se bo pokazalo, ali bo tako tudi tokrat. Seveda se lahko zgodi, da bo šibek dolar kmalu ponovno pripomogel k večjim nakupom plemenitih kovin in spodbudil ponovno rast cene zlata. Za sedaj pa je prezgodaj, da bi lahko to z zagatnostjo trdili.

Odkar se cena zlata prosto giblje na trgu, dolgoročno raste, vendar lahko izpostavimo tri obdobja rasti; med leti 1970 in 1980, 2001 in 2011 ter od leta 2015 naprej. Gibanje cene zlata je v vseh treh obdobjih zelo podobno, kar po analizah, zbranih v poročilu The Aden Forecast, potrjuje, da je trg zlata na dobri poti, kljub temu pa je še prezgodaj trditi ali je korekcija, ki traja od avgusta, že zaključena. Cena zlata ima trenutno močno podporo pri 1.700 dolarjih za trojsko unčo (23-mesečno drseče povprečje). Korekcija bo prekinjena, v kolikor cena zlata preseže zgornjo tehnično mejo 1.940 dolarjev za trojsko unčo. Trenutno se cena zlata giblje okrog 1.850 dolarjev za trojsko unčo.

Dolarska cena srebra je med marcem in avgustom 2020 zrasla za kar 153 odstotkov, nato pa je podobno kot pri zlatu sledila korekcija, in sicer v višini 24 odstotkov (avgust – december). Cena srebra ime potencial za ponovno rast dokler ne pade pod tehnično mejo 22,60 dolarjev za trojsko unčo. V kolikor bi cena srebra presegla mejo 29,95 dolarjev za trojsko unčo, bi sledila strma rast cene, lahko vse do 35 dolarjev za trojsko unčo.

Platina je podcenjena kovina v primerjavi z zlatom, srebrom in paladijem, je pa pred kratkim presegla 1.000 dolarjev za trojsko unčo. Povpraševanje po platini je naraslo na račun industrije. Platina ima v primerjavi z ostalimi plemenitimi kovinami najvišje vrelišče in največjo gostoto, zaradi česar je nepogrešljiva pri čiščenju toksinov iz okolja, povpraševanje po  čisti energiji narašča. Z veliko verjetnostjo bomo v prihodnje priča naraščajoči ceni platine, morda bo ta rast še večja kot pri srebru.

Gibanje cene srebra v zadnjem letu, v USD / trojsko unčo

Vir: Goldmoney.com

Fizično zlato je v primerjavi z nekaterimi drugimi finančnimi naložbami (vključno s kriptovalutami) oprijemljiva naložba in sprejeta po vsem svetu, nudi svobodo in neodvisnost naložbenikov. Zlato je že tisočletja zakoreninjeno v monetarnem sistemu z razlogom. Tudi pandemija v letu 2020 je pokazala, kako pomemben del portfelja je lahko naložbeno zlato. V času, ko pride do načrtovanega znižanja vrednosti svetovnih valut z namenom preprečitve ali zajezitve upadanja gospodarske rasti, je naložba v fizične plemenite kovine neprecenljiva.

Prevod: Špela Poljak