DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin, december 2014

Vir: The Aden Forecast

Svetovna gospodarstva se borijo z naraščajočimi deflacijskimi pritiski. Trg obveznic cveti, obrestne mere so izjemno nizke, v porastu je trg delnic. Kljub stimulativnim ukrepom, zelo podobnim tistim iz ZDA, se je Japonska ponovno znašla v recesiji. S podobno situacijo se sooča tudi Rusija, gospodarska rast Kitajske je najnižja od leta 2009. Drugod po Aziji so razmere zelo podobne. Članice evroobmočja beležijo nizko stopnjo gospodarske rasti oziroma so na robu recesije. Tudi splošna gospodarska rast Latinske Amerike je izredno nizka. Gospodarsko stanje ZDA je trenutno še najbolj obetavno, kljub vsem naporom pa stopnja inflacije ne preseže dveh odstotkov. Povzamemo lahko, da nizka gospodarska rast, recesija, stimulativni ukrepi in pritiski deflacije trenutno zaznamujejo svetovno gospodarstvo. Prav tako geopolitične napetosti v Ukrajini in Rusiji, Iranu, Izraelu, Hong Kongu, Mehiki in Keniji.

V zadnjem mesecu so bile cene plemenitih kovin nekoliko bolj volatilne,a so se večinoma obdržale nad najnižjim nivojem cen v novembru. Cena zlata je 4. novembra padla na 1140 dolarjev za trojsko unčo. Podoben padec je bil zabeležen 1. decembra. The Aden Forecast ocenjuje, da so bile najnižje cene plemenitih kovin letos že dosežene novembra.

Cene plemenitih kovin so najbolj pod pritiskom zaradi močnega dolarja pa tudi zaradi nizke in volatilne cene nafte. V letu 2013 je cena zlata padla za 29 odstotkov, kar je predstavljalo prvi padec cene zlata od leta 2000, ko je ta padla za 5,5 odstotkov na letni ravni. Ob zaključku trgovanja v letu 2013 je cena zlata dosegla 1203 dolarjev za trojsko unčo. Pričakujemo lahko stabilnejšo rast cene zlata, ko bo le-ta presegla 1215 dolarjev. Dolgoročni investitorji imajo sedaj priložnost, da postopoma akumulirajo dodatne količine fizičnega zlata.

Zajeta slika zlato

Kot je povzel Koos Jansen, strokovnjak na področju trga zlata, je bilo povpraševanje po fizičnem zlatu letos veliko, medtem ko se je zmanjšalo povpraševanje po papirnatem zlatu. Kot primer naj izpostavimo Indijo, ki je pred kratkim (še pred začetkom sezone porok) ukinila omejitve na uvoz zlata. Rusija je letos dokupila velike količine fizičnega zlata. Količina zlata, ki stoji v ozadju ETF, pa je dosegla najnižji nivo od leta 2009.

Tehnične analize kažejo, da se cena srebra trenutno nahaja pod drsečim povprečjem zadnjih 62 tednov (19,6 dolarjev za trojsko unčo) in je pod pritiskom zaradi padanja cen drugih surovin, kot so baker in nafta. Kakorkoli, padec cene srebra je omejen in v kolikor se obdrži nad 15 dolarji za trojsko unčo smo najnižjo vrednost že videli prejšnji mesec. Stabilnejša rast cene srebra bi se začela v primeru, da cena preseže 19,5 dolarjev za unčo, kar je po mnenju analitikov le vprašanje časa.

Paladij se je v zadnjem mesecu izkazal kot svetla izjema predvsem na račun avtomobilske industrije. Gre za edino plemenito kovino, ki od leta 2012 beleži povprečno rast in napoved za prihodnost je vsaj tako obetavna.

Prevod: Špela Poljak