DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – avgust 2023

Vir: The Aden Forecast

Trg srebra in zlata sta v dolgoročnem bikovskem trendu, trenutno pa v fazi konsolidacije. V letošnjem letu sta obe plemeniti kovini najvišje vrednosti dosegli v aprilu in maju. Cena zlata je pred dobrim mesecem prešla v kratkoročno fazo korekcije in lahko še nekoliko pade. Avtorici poročila The Aden Forecast v zadnjem finančnem poročilu navajata, da je trenutna korekcija kratkoročne narave ter, da bo po njenem zaključku cena zlata zelo verjetno dosegla nove rekordne vrednosti, kar se lahko zgodi že jeseni. V obdobju konsolidacije cene zlata je vsekakor smotrno izkoristiti ugodno ceno za povečanje deleža zlata v portfelju, kot to počnejo centralne banke.

Običajno se cena zlata in vrednost ameriškega dolarja gibljeta v nasprotni smeri, tako je bilo tudi v zadnjem letu in pol. Od novembra lani sta grafa gibanja vrednosti obeh valut skoraj zrcalna, kot je razvidno na spodnji sliki. Analitiki napovedujejo nadaljnje padanje vrednosti ameriškega dolarja, kar bo zelo ugodno za gibanje cene zlata. 

Vir: The Aden Forecast, August 2023

V letošnjem letu so centralne banke kupile za kar 25 odstotkov globalne količine proizvodnje zlata, kar ni naključje. Zaradi padanja vrednosti obveznic od leta 2020 naprej, še posebej pa v zadnjem letu in pol, centralne banke v velikih količinah prodajajo zakladne menice in načrtno povečujejo delež zlata v mednarodnih rezervah. V ospredje je v vlogi varnega zatočišča stopilo zlato, tokrat ne le v primerjavi z valutami kot je ameriški dolar, ampak tudi v primerjavi z obveznicami. Kitajska je svoje zaloge monetarnega zlata povečala že deveti mesec zapored, tako njihove monetarne rezerve zlata zdaj dosegajo več kot 2.000 ton. Povečevanje zalog monetarnega zlata s strani Kitajske je del strateške globalne strategije centralnih bank povezane z de-dolarizacijo mednarodnih rezerv, hkrati želi Kitajska s tem povečati kredibilnost domače valute juan.

Povpraševanje po zlatu raste tudi med posamezniki. Investicije v zlato so vedno bolj priljubljene pri t.i.  generaciji milenijcev. Raziskava je pokazala, da naj bi ti naložbeniki imeli največji delež zlata v potfelju naložb, kar 17 odstotkov. Po poročanju New York Timesa naj bi do leta 2045 prišlo do prenosa premoženja k generaciji milenijcev in generaciji X v višini približno 84 bilijonov dolarjev, kar kaže na izredno velik potencial za rast povpraševanja po zlatu in hkrati cene tudi v prihodnjih desetletjih.

Z izbruhom finančne krize leta 2008 je začel javni dolg ZDA strmo naraščati, prav tako količina fiat valut v obtoku, obrestne mere pa so padle na nivo okoli 0 odstotkov za obdobje naslednjih 10 let. Te razmere so pripomogle k rasti ceni zlata, ki je takratni vrh dosegla leta 2011. Podoben trend se je na trgu zlata pričel leta 2020 z izbruhom pandemije novega koronavirusa. Tudi v tem primeru je bila rast cene zlata posledica hitre rasti javnega dolga, tokrat zaradi ustavitve mnogih vej gospodarstva zaradi pandemije (t.i. lockdown). Pomeni, da ima cena zlata še veliko potenciala za nadaljnjo rast ter, da je dolgoročni trend rasti cene zlata v polnem zagonu. 

V fazi konsolidacije je tudi cena srebra, ki lahko tudi še nekoliko pade, vendar ima močno tehnično podporo pri 22 dolarjih za trojsko unčo. Kot je pred kratkim naznanila Bank of America, je srebro ključna prednost pri uveljavitvi ZDA kot vodilni državi na področju zelene tehnologije in globalnem centru za električna vozila. Banka hkrati predvideva, da naj bi primanjkljaj v ponudbi srebra na trgu do leta 2030 dosegel kar 125 odstotkov prav na račun hitro rastočega segmenta proizvodnje električnih vozil. Kot kaže ima srebro zelo svetlo prihodnost in je vsakršna investicija v srebro smotrna.